Hatalmas változást hoz az egészségügybe a január elsején életbe lépett törvénymódosítás, amely szerint hálapénzt adni és elfogadni egyformán bűncselekmény. A jogszabály világos, részletszabályok hiányában azonban sok a kérdés, ezekben segíti az eligazodást segíti a Magyar Orvosi Kamara (MOK) honlapjára felkerült útmutató, amelyet a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) válaszai alapján állítottak össze – írja a napi.hu.

A korhatár előtti ellátás folyósítása mellett keresőtevékenységet folytató személy munkajogi és társadalombiztosítási szempontból is sajátos helyzetben van. Az ado.hu cikke.

Alig több mint fél évvel ezelőtt még a leggyakoribb vesztegetési forma volt hazánkban a paraszolvencia egy frissen kijött korrupciós tanulmány szerint. Arról azonban, hogy a hálapénz törvényi tiltása óta eltelt fél évben hány ilyen esetben indult eljárás, jogtechnikai okból nem vezet külön nyilvántartást az ügyészség – olvasható a 24.hu-n.

Egy brit elemzőcég szerint a hibrid munkavégzés érája addig tarthat, míg nem sikerül visszaállni a rendes kerékvágásba: a briteknek azt üzenik, számítsanak az ötnapos iroda munkahét visszaállására – írja az Infostart.

 Nemcsak az adócsökkentés marad az év végéig, a Szép-kártya egyes alszámlái is átjárhatóak december 31-ig - emelte ki a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz benyújtott kérelem alapján vissza nem térítendő támogatást kaphat azon Önfoglalkoztató, aki nem volt jogosult ágazati bértámogatásra. Az ado.hu cikke.

Hány évesen mehet ma a jogszabályok szerint öregségi nyugdíjba valaki hazánkban? Hogyan módosult az öregségi nyugdíj korhatár a hatályos törvény szerint? Az öregségi nyugdíjbavonulás korhatára a hatályos jog szerint évről-évre sávosan emelkedik, így végül egységesen (férfiak és nők esetében is) 65 évre nő a korhatár. A Profitline összefoglalója.

2021 júliusától változik a háztartási alkalmazott bejelentése után fizetendő díj nyilvántartása: innentől adóként kezelendő és az adózók közvetlenül is lekérdezhetik ennek egyenlegét - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak – olvasható a NAV weboldalán. Bejelentésükre, adózásukra – a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével – ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (továbbiakban Tny.) tartalmaz mind gyermekszüléshez, mind gyermekneveléshez kötődő szolgálati időt. Az ado.hu cikkében ezeket részletezte.