A pótlékokat pedig 36 hónapon belül köteles kifizetni a munkáltató - kaptunk egy szerződésmódosítást a rabszolgatörvény jegyében. A munkáltató eddig is 250 óra túlórát írt elő, a gyerekeket többször nem tudták emiatt időben elhozni az óvodából – olvasható a HVG-ben.

Összesen 1063 vizsgálati eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) adatvédelmi ügyekben az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) május 25-i alkalmazhatóvá válása és október vége között, s számos alkalommal állapított meg jogsértést – tudta meg a Népszava.

Az év vége közeledtével számos cégvezető szembesül azzal a problémával, hogy az egyes munkavállalók részére ki nem adott szabadság mértéke megközelíti vagy – ad absurdum – meg is haladja az évből hátralévő munkanapok számát. Van lehetőség a szabadnapok „átcsúsztatására” a 2019-es naptári évre? Mit mond a kérdésről a hazai szabályozás? Ezeket a kérdéseket járta körbe a piac és Profit dr. Nyitrai Tiborral, az act legal | Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértőjével.

A polgármester arra kéri országosan az önkormányzatokat és a munkáltatókat, kövessék Szeged példáját! – olvasható a szeged.hu-n.

 Újabb dokumentum került az Index birtokába, ami azt bizonyítja, hogy a mai napig pénz helyett szinte kizárólag szabadidővel váltják ki a szabolcsi rendőrök túlóráit. Bár a szabolcsi túlórabotrányról már több cikket írtunk, a megyei főkapitány által folytatott gyakorlat következmények nélkül maradt, a rendőrség pedig tagadásban van. Úgy tudjuk, szabolcsi rendőrök már az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala felé is jelezték a visszaéléseket.

Jogellenes, hogy a rendőrök tényleg nem engedték el a tüntetőket addig, amíg kamerába nem mondták a nevüket, írja a TASZ a Facebook-oldalán.

Minden munkavállalónak ki kell adni az év vége előtt minden szabadságot. Ha ez elmarad, főszabály szerint akkor is jogszabálysértésnek minősülhet, ha a munkavállaló sem akart szabadságra menni – írja a Piac és Profit.

Az Országgyűlés elfogadta az új közigazgatási bírósági rendszer létrehozásáról és működési szabályairól szóló, a közigazgatási bíráskodás miniszteri igazgatás alá rendeléséről szóló törvényt. Az Amnesty International Magyarország és a Magyar Helsinki Bizottság is arra hívja fel a figyelmet, hogy a törvény - amellett, hogy szakmailag nem indokolt - nemcsak a magyar állampolgárokat, de a gazdaságot is hátrányosan érinti – írja a napi.hu.

A Munka Törvénykönyvének módosítása révén lényegében a munkavállaló és a munkáltató megállapodásától függne, hogy a mostani 250 órás túlóra-keret 400 órára emelkedhessen. A kormánypártok arra hivatkoznak, hogy ezáltal többet kereshetnek a dolgozók, míg a szakszervezetek a kiszolgáltatottságról beszélnek. A Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy a túlórák száma hogyan változott az elmúlt évek során, illetve mi vezérelhette a kormánypártot ebben a kérdésben.

A decemberi köd leszállt a túlóratörvényre is, nehéz tisztán látni a részleteket, pedig mintegy négymillió magyar foglalkoztatott életét érinti a várhatóan januártól hatályba lépő jogszabály. Az biztos, hogy a szakszervezetek teszik a dolgukat, utcára vonulva tiltakoztak szombaton a – közismertebb, érzékletes nevén - rabszolgatörvény ellen. Öntsünk tisztább vizet a pohárba jogi és tüntetői szemmel: évi 400 óra túlmunka, 3 éves elszámolással, mindezt ingyen?


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ