Tárgyalásra szólították fel hétfőn a belügyminisztert a rendvédelmi szakszervezetek, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy csak a parancsnokok bérét akarja emelni a kormány – írja a Népszava.

Két hete hívta fel a figyelmet a szakszervezet arra, hogy problémás lehet a kereskedelemben dolgozóknál maszkban a folyadékpótlás. Azóta számos helyen sokkal rugalmasabbak lettek a munkáltatók. A jogalkotók szerint egyértelmű kéne hogy legyen, inni szabad. De ha nem az, akkor készek kiegészíteni a szabályozást – olvasható a 24.hu-n.

A nyugdíjba vonulás időpontjának megválasztása a nyugdíjkorhatár betöltésétől, mint legkorábbi lehetőségtől kezdve több dologtól is függhet. A legfontosabb szempont nyilván a nyugdíj összege, amely nagyban függ a nyugdíjba vonulás időpontjától.

A jogosultsági időn belül a keresőtevékenységgel, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati időnek általános szabályként el kell érnie a harminckét évet. Az ado.hu cikke.

Gyakran előfordul, hogy egy feladatot megbízási szerződés keretében kell elvégezni, vagy akár rövidebb, akár hosszabb időtartamra megbízásos jogviszonyban tevékenykedünk. Ezzel a helyzettel kapcsolatban a nyugellátások területén gyakran felmerülő kérdés, hogy a megbízási szerződés alapján végzett tevékenység hogyan jelentkezik a nyugdíjnál, keletkeztet-e szolgálati időt, és figyelembe vehető-e a nyugdíj összegénél – írja az ado.hu.

Igazat adott a bíróság a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség keresetének, a nyári szabadságos bér kifizetése ügyében – írja a 24.hu.

Tűkön ülve várták a szakszervezetek és szakmai szövetségek a kormány által szeptemberre beígért otthoni munkavégzést szabályozó törvényt, de a múlt héten csak egy szűkszavú távmunka-rendelettel szúrták ki a szemüket. Keretekre nagyon is lenne igény, hiszen az egyre nagyobb számban távmunkára kényszerülők többet dolgoznak, jellemzően támogatás és jogi védelem nélkül. A Pesti Hírlap írása.

Mint ismert, a ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője, Evgeny Tankhilevich idén augusztus 14-én minden előzmény nélkül felmondta a Dunaferr Társaságcsoport Kollektív Szerződését (DTKSZ) – olvasható a 24.hu cikkében.

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény - állították egybehangzóan munkajogász szakértők az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége és a Magyar Orvosok Szakszervezete által az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Elhangzott az is, hogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően. A napi.hu cikke.

A kihirdetett veszélyhelyzetben magasabb szintű jogszabályokat, akár adótörvényeket is alacsonyabb szintű jogszabállyal, kormányrendelettel lehet módosítani. Vagyis ismét elalvás előtt, avagy a reggeli kávé mellett kell majd naponta böngésznünk a Magyar Közlönyt ahhoz, hogy naprakész információk birtokában legyünk. Most a helyzet által leginkább sújtott ágazatok adófizetési kedvezményeit és a távmunka költségtérítésének szabályozását ismertetjük – olvasható az ado.hu cikkében.