Halálos hőhullámok sújtják Európát az idei nyáron, amit nemcsak az aszály és a jelentős tűzesetek kísérnek, hanem a folyamatosan megdőlő melegrekordok következtében történő halálozások is. Június közepe óta már nagyjából 12 ezer halálesetről számoltak be a földrészen, csak Németországban több mint 8000 ember vesztette életét a hőség miatt, de a déli országokban rögzített rekordok (a csúcstartó a portugáliai Pinhão, ahol július 14-én 47 Celsius-fokot mértek) is megtették a hatásukat, Spanyolországban 2700-nál, Portugáliában 1000-nél is többen haltak meg a hőség miatt. A Qubit cikke.

Azért nem működhetnek a hivatalos indoklás szerint érdekképviseletek, mert tagjaik nem azt tették, ami egy szakszervezeti tag dolga lett volna, hanem a közrendet veszélyeztető tömegtüntetéseken vettek részt. A HVG cikke.

A gazdasági helyzet nagy hatással van a foglalkoztatottságra, a munkanélküliségre, és a fiatalok munkavállalási lehetőségeire is. A mortalitás alakulására pedig a pandémia kezelése és az egészségügyi hálózat működési hatékonysága lehet a legnagyobb hatással. A világgazdaság cikke.

Késések és fennakadások voltak pénteken az európai légiközlekedésben a légitársaságok dolgozóinak sztrájkja miatt. Az ágazat súlyos munkaerőhiánnyal küzd. Belgiumban a Brussels Airlines és a Ryanair több mint 400 járatot törölt vasárnaptól. A helyzet a szakszervezetek szerint tarthatatlan.

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak arról az irányelv-tervezetről, amely elősegíti a tisztességes életszínvonalat biztosító minimálbérek meghatározását az egyes országokban.

Hétfőn este megszületett a megállapodás az uniós intézmények között a tisztességes európai minimálbérről. Ez nem jelenti azt (sosem jelentette), hogy ugyanakkora legalacsonyabb jövedelem lesz minden országban, viszont a minimálbér kiszámítása átláthatóbb, mértéke sok országban magasabb lesz. Mindez Magyarországra is kötelezettségeket ró. A HVG cikke.

Az Európai Bizottság ajánlását követően az uniós tagállamok, a munkavállalók és a munkáltatók megerősítették, hogy pandémiás helyzetben a koronavírus-fertőzést foglalkozási megbetegedésként kell elismerni az egészségügyi és szociális ellátás, valamint a házi segítségnyújtás szempontjából – közölte Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős biztosa csütörtökön.

Az amerikai munkásmozgalom modern kori történetének egyik legfontosabb győzelme született meg a tegnapi napon a New York City-hez tartozó szigeten, Staten Islanden. Történt ugyanis, hogy a világ egyik legnagyobb vállalatának számító Amazon ott található telephelyének dolgozói úgy döntöttek, hogy megelégelvén a hírhedten rossz munkakörülményeket és az alacsony béreket – szakszervezetbe tömörülnek.

Az Eurostat adatai szerint Dániában és Norvégiában csaknem az ötszörösébe kerül egy dolgozó a vállalkozásoknak, mint Magyarországon. Csak Szerbiában, Bulgáriában és Romániában kisebb egy óra munka átlagos költsége, mint nálunk.

Az Európai Unió tagállamainak munkaügyi és foglalkoztatási miniszterei támogatják az az uniós elképzelést, amely szerint az EU-ban tevékenykedő cégek anyavállalatainál női kvótát vezetnének be - írja a Népszava nyomán a napi.hu.