Az Európai Bizottság ajánlását követően az uniós tagállamok, a munkavállalók és a munkáltatók megerősítették, hogy pandémiás helyzetben a koronavírus-fertőzést foglalkozási megbetegedésként kell elismerni az egészségügyi és szociális ellátás, valamint a házi segítségnyújtás szempontjából – közölte Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős biztosa csütörtökön.

Az amerikai munkásmozgalom modern kori történetének egyik legfontosabb győzelme született meg a tegnapi napon a New York City-hez tartozó szigeten, Staten Islanden. Történt ugyanis, hogy a világ egyik legnagyobb vállalatának számító Amazon ott található telephelyének dolgozói úgy döntöttek, hogy megelégelvén a hírhedten rossz munkakörülményeket és az alacsony béreket – szakszervezetbe tömörülnek.

Az Eurostat adatai szerint Dániában és Norvégiában csaknem az ötszörösébe kerül egy dolgozó a vállalkozásoknak, mint Magyarországon. Csak Szerbiában, Bulgáriában és Romániában kisebb egy óra munka átlagos költsége, mint nálunk.

Az Európai Unió tagállamainak munkaügyi és foglalkoztatási miniszterei támogatják az az uniós elképzelést, amely szerint az EU-ban tevékenykedő cégek anyavállalatainál női kvótát vezetnének be - írja a Népszava nyomán a napi.hu.

A mobiltelefonok bármikor elérhetővé tették a munkavállalókat, akik így kiszolgáltatottá váltak. Ezen akarnak most változtatni – írja a HVG.

A világ legnagyobb online kereskedői közé tartozó Amazonnak be kellett adnia a derekát: többé nem tilthatja be a szakszervezetek létrehozását és nem akadályozhatja vagy szankcionálhatja azok működését. A napi.hu cikke.

 Az orvosok és az ápolók két éve szinte éjjel-nappal dolgoznak világszerte. A nemzetközi szervezet szerint most a kormányokon a sor. A Népszava cikke.

A Lensa álláskereső weboldal friss tanulmánya szerint az Egyesült Államok 100 legnagyobb vállalatának vezérigazgatói évente nagyjából 1,28 millió dollárral (420 millió forinttal) többet keresnek, mint az átlagos alkalmazottak. Van, ahol a főnök 10 000 százalékkal kap magasabb bért, mint az átlagos alkalmazottak. Magyarországon is jelentős különbségek látszanak, főként a politikusok, miniszterek kapnak az átlagosnál jóval magasabb fizetést. A HVG cikke.

Kutatást készített az Európai Szakszervezetek Konföderációja (ETUC) az Európai Unió tagállamainak béregyenlőtlenségeiről, amely megállapította, hogy 2010 és 2019 között Magyarországon nőtt a leginkább a béregyenlőtlenség a 27 tagállam közül. Magyarországot Spanyolország és Belgium követi a sorban. A Mérce cikke.

Az elmúlt időszakban világszerte megindult a felmondási hullám: a dolgozók egy sor munkakört hagynak el, de a vendéglátás veszíti el a legtöbb embert. A cégek sem restek, inkább robotokra cserélik a távozó munkaeőrt. A globális élelmiszertechnológiai piac 2027-re eléri a 342 milliárd dollárt.