Éppen az olyan munkáltatói intézkedések növelhetik a szakszervezetek taglétszámát, amelyeket direkt azért hoztak, hogy ne épüljön tovább a dolgozók szervezettsége – erről beszélt a nagy port kavart makói magatartáskódex kapcsán Székely Tamás szakszervezeti vezető az Új Egyenlőség szerdán megjelent podcastjában. A Mérce cikke.

Pár napja röppent fel a hír, hogy „viselkedési kódexet” vezetnek be a makói Continental gumigyárban. Nem az udvariasságot vagy a tiszteletteljes viselkedést akarják szorgalmazni a munkavállalók között, hanem szabályozni és korlátozni szeretnék, hogy munkatársak beszélgessen egymással. A jövőben a különböző üzemegységekben dolgozó kollégáknak írásos engedélyt kell benyújtaniuk munkaidőben kezdeményezett beszélgetéshez. A 168 óra írása.

Az iskolakezdés alkalámából a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felmérést végzett a közoktatásban dolgozók körében a megélhetés, anyagi biztonság témaköreiben. A 2525 pedagógus bevonásával végrehajtott felmérésből jól kirajzolódik, hogy az oktatásban dolgozók jelentős része küzd valamilyen fajta anyagi nehézséggel és a pedagógusok általánosságban elégedetlenek a fizetésükkel – írja a Mérce.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a tanév kezdete alkalmából tett közzé videót a YouTube csatornáján, melyben a kormány több, elmúlt években hozott intézkedéseire reflektálnak a szakszervezet tagjai.

Egy pályakezdő tanár alig 150 ezer forintot vihet haza egy hónapban, de a tapasztaltabbak bére sem tartja a lépést a minimálbér-emelkedéssel.

Enyedi Ildikó filmrendező szerint az SZFE jelenlegi vezetésének el kéne ismernie, hogy a FreeSZFE Egyesületben dolgozó tanárok tették azzá a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, ami ma.

A légiirányítók átlagosan 30, de akár 40 százalékot is elérő jövedelemcsökkenést szenvedtek el január óta, és ezt a három évre szóló tizenöt százalékos béremelés messze nem kompenzálná – mondta a 24.hu egy "névtelen iparági forrása" – írja a napi.hu.

“Nagy szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy egy önképző egyesület felelőtlenül, egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti az SZFE diákjait” - búslakodott vasárnapi közleményében az alapítványi tulajdonba került Színház- és Filmművészeti Egyetem, miután kiderült, hogy az SZFE 2019-ben indult filmes osztályai szinte teljes létszámmal otthagyják az intézményt. “Önképző egyesületnek” azt a Freeszfe Egyesületet nevezték, amit az egyetemük megszállása után hoztak létre azok az oktatók és hallgatók, akik nem akarták folytatni a munkát az új vezetéssel. A 444.hu cikke.

Miután munkabeszüntetésüket a kormány megtiltotta, a jelek szerint munkalassításba kezdtek a ferihegyi légiirányítók: a fapadosok és az oligarchák magángépei is kacskaringózhatnak a levegőben – olvasható a 24.hu-n.

„Nem vagyunk meglepve, de nagy szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy egy önképző egyesület felelőtlenül, egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti az SZFE diákjait. Ezzel megfosztja őket egy minden elemében megújuló, immár kiemelkedő oktatástechnikai hátteret nyújtó, államilag akkreditált felsőoktatási intézmény, az SZFE képzési lehetőségeitől” – fogalmazott többek közt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) MTI-hez eljuttatott közleménye vasárnap, reagálva arra a hírre, hogy gyakorlatilag egy teljes évfolyam elhagyja a fideszesekkel telepakolt alapítványi struktúrába átterelt intézményt.