Adjon az állam béren kívüli juttatást a pedagógusoknak és a szociális ágazatban dolgozóknak is, az önkormányzatok pedig kapjanak célzott támogatást, hogy élni tudjanak a lehetőséggel és az eddig engedett 200 ezer helyett 400 ezer forintos béren kívüli juttatást tudjanak adni alkalmazottaiknak – ezt követeli a Szakszervezetek Akciószövetsége néven együttműködő négy érdekvédelmi tömörülés. A Népszava cikke.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete rendhagyó beszélgetést szervezett a május elsejéről, a közszféra és a szociális ágazat dolgozóinak magyarországi helyzetéről, melynek vendége Szél Bernadett független országgyűlési képviselő volt. A Mérce összefoglalója.

Rendkívüli időket élünk, ilyenkor rendhagyó megoldásokra van szükség. Idén május elsejét karanténban töltjük, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség közös kiállásra. Sőt! Ha valamikor, ma igazán fontos, hogy emlékeztessük magunkat – és egymást – arra, hogy küzdenünk kell a munkavállalók jogaiért és érdekeiért. A Mérce közvetítése itt érhető el.

A koronavírus elmondhatatlanul sok szempontból forgatta fel az életünket, azt pedig egyelőre felmérni is nehéz, hogy a járványhelyzetből fakadó gazdasági károk milyen válságba taszítják majd Magyarországot. A Mérce írása.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség emiatt az Alkotmánybírósághoz fordulna, de ettől a jogtól megfosztották a szakszervezeteket. Ezért most a parlamenti pártokat kérik, tegyék meg ezt – írja a Népszava.

Online tart május elsejei felvonulást több szakszervezeti szövetség is közösen. "Mi vagyunk május 1-je! Szolidaritás a válságban is" címmel szervez rendhagyó eseményt a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) valamint számos csatlakozó civil szervezet – írja a toledhallottam.hu.

A szociális ágazat dolgozói március eleje óta ostromolják a kormányt, hogy gondoskodjon a védőfelszerelésekről az intézményekben, ellenkező esetben katasztrófák történnek. Jelenleg az idősotthonokban a legelterjedtebb a koronavírus járvány, az idős áldozatok mellett a nővérek körében is 15-20 százalékos a fertőzöttség – írja a HVG.

Közös állásfoglalást adott ki a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetsége (ÉSZT), a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) amiatt, hogy a kormány hat teljes szakmacsoportot fosztana meg jelenlegi közalkalmazotti jogállásától. A Mérce cikke.

Blokkolnák a kulturális közalkalmazottak munkavállalóvá minősítéséről szóló törvényjavaslat parlamenti tárgyalását az érdekvédelmi szervezetek – olvasható a Népszavában.

Közös levélben kéri a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Civil Közoktatási Platform, valamint több civil és szakmai szervezet a kormánytól, hogy a koronavírus-járvány miatt függessze fel a Nemzeti alaptanterv (Nat) szeptemberi bevezetését és átmenetileg a szakképzés átalakítását is.

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ