Közös levélben kéri a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Civil Közoktatási Platform, valamint több civil és szakmai szervezet a kormánytól, hogy a koronavírus-járvány miatt függessze fel a Nemzeti alaptanterv (Nat) szeptemberi bevezetését és átmenetileg a szakképzés átalakítását is.

Döbbenten olvasták a szakszervezeteknél a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének többpontos javaslatát, amelyet az MGYOSZ  vészhelyzetre hivatkozva a gazdasági válság kezelésére nyújtott be a kormánynak. A Magyar Szakszervezeti Szövetség a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával azonnali egyeztetést követel.

Több kéréssel fordult Orbán Viktorhoz Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke – írja a napi.hu.

Miközben a kormány egy rendelettel lehetővé tette a munkáltatóknak, hogy rendkívüli otthoni munkavégzést rendeljenek el, saját munkaadói hatáskörében nem támogatja ugyanezt több közigazgatási szakszervezet szerint. A külügy és az Emmi mellett a KSH dolgozói is a kormányhoz fordultak. Az Index cikke.

A köznevelési államtitkárság üdvözli, hogy a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a koronavírus-fertőzés miatt kihirdetett veszélyhelyzetben felfüggeszti a sztrájktárgyalásokat.

A pedagógus szakszervezetek most arra koncentrálnak, hogy közreműködjenek a járvány terjedésének lassításában – olvasható a Népszavában.

Mától sztrájkoltak volna a pécsi buszvezetők, mert a munkáltató Tüke Busz ZRT nem hajlandó tárgyalni velük a 25 százalékos béremelésről.

Elmarad a módosított Nemzeti alaptanterv (NAT) bevezetése ellen meghirdetett március 15-i tüntetés – tudta meg a hvg.hu a demonstrációt szervező Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom kommunikációs alelnökétől. Erről egyeztettek a szakszervezetekkel és más civil szervezetekkel is.

A köznevelésről szóló törvény előírja, hogy a miniszter rendszeresen, de legalább ötévente értékeli a Nemzeti alaptantervvel kapcsolatos tapasztalatokat, szükség esetén kezdeményezi annak módosítását. A Pedagógusok Szakszervezete e törvényhely ismeretében kérdezi: Történt ilyen értékelés? Ha igen, kiderült, hogy mi a baj a 2012-es alaptantervvel? Ha nem, akkor miért is kell új, s ha kell, mi alapján kezdték a gondolkodást róla? Részletek a Klubrádión.

Egyre több iskola tanári kara kel ki az új Nemzeti alaptanterv (NAT) ellen, amelynek hibáit a múlt héten nyilvánosságra hozott kerettantervek sem köszörülték ki, sőt. Míg a kormány azt állítja, a tiltakozóknak politikai, ideológiai motivációi vannak, a szakmai szervezetek nem győzik sorolni a pedagógiai ellenérveket – írja a Népszava.

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ