Meghirdette budapesti demonstrációját a Pedagógusok Szakszervezete, miután az elmúlt hetek tárgyalásai sem vezettek eredményre – írja a Népszava.

Szerdára tervezték a tiltakozó akciót, de nem született megegyezés az elégséges szolgáltatásról, így szerdán biztosan nem lesz sztrájk.

Holnap lesz a szociális munka napja, ami elméletileg az ágazat dolgozóinak ünnepe, ők azonban jó ideje nem elégedettek saját helyzetükkel, így hát ünneplésre sincs igazán okuk. Ezzel, illetve a november 13-ára meghirdetett szociális ágazati sztrájkkal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót ma Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke és Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) elnöke. A Mérce írása.

Sztrájkolnak a szociális ágazat dolgozói szerdán, ha addig sikerül a kormánnyal megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról – jelentette be a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A híradásokból tudjuk, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kilép a Szakképzési Innovációs Tanácsból (SZIT), mert a SZIT nem véleményezhette az elmúlt egy évben megjelent jogszabálytervezeteket. A szakszervezet elnöke azt is megerősítette: ha 2019. november 22-ig a kormány nem teljesíti követeléseiket, úgy – korábbi kongresszusi döntésüknek megfelelően – 2020 januárjára sztrájkot szerveznek – olvasható dr. Dávid Ferenc véleménye a Népszavában.

Újabb sztrájkot hirdetett a Lufthansánál a német légiutas-kísérők független szakszervezete (UFO), ezúttal november 7-re és 8-ra. A légitársaság rendkívüli menetrend összeállításán dolgozik – írja az azuzlet.hu.

Jelenlegi formájában betarthatatlannak tartja, ezért kezdeményezi a sztrájktörvény módosítását a A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete(MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete(SZÁD) – erről közleményt adott ki a két érdekvédelmi csoport hétfőn. A Mérce cikke.

 Többen jelezték, hogy munkaruhás férfiak egy csoportja egy mexikói zászlót tartva vonult a Dózsa György úti metró megálló mellett, a Váci út kifelé tartó oldalán csütörtökön. A munkások láthatósági mellényén egyébként két magyar cég neve volt olvasható. A dologgal kapcsolatban megkerestük a mexikói nagykövetséget, akik kérdésünkre megerősítették, hogy a munkások a nagykövetségre tartottak – írja az Index.

Nincsenek könnyű helyzetben a szakszervezetek, amikor arról kell dönteniük, alkalmazzák-e a legerősebbnek gondolt fegyverüket, a sztrájkot. A kormány törvényátíró szuper-erejével gondoskodott arról, hogy Magyarországon ne lehessen jogszerű, de ütős sztrájkot szervezni – írja a Népszavában Juhász Dániel véleménycikkében.

November végére utcai tüntetést, januárra sztrájkot szervez a Pedagógusok Szakszervezete. Terveik szerint csak bentlakásos intézményekben nyújtanának elégséges szolgáltatást, az iskolákban nem lenne gyerekfelügyelet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mindkét tervezett megmozdulást támogatja. Ők is úgy értelmezik a jogszabályt, hogy nem kell feltétlenül ügyeletet tartaniuk. Szerintük azonban a még elégséges szolgáltatásokról szóló tárgyalásokon kikényszeríthetik, hogy vállalják a gyerekek felügyeletét a sztrájk alatt.

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ