Ahányan vannak, szinte annyiféleképpen zajlott le – vagy zajlik jelenleg is – a „modellváltás” néven elhíresült folyamat azokon az egyetemeken, amelyek hallgatói és oktatói az Oktatói Hálózat és a NEM az alapítványosításra! csoport által szervezett online fórumon meséltek szerda este arról, hogy hogyan élték meg az alapítványi kiszervezés folyamatát, és milyen kapaszkodóik vannak még a hazai felsőoktatás jelenleg nem túl fényesnek ígérkező jövőjét illetően – írja a Mérce.

Az elmúlt időszakban konstruktív, a kormányzattal is egyezségre törekvő szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete kemény hangú bejegyzésben állt ki amellett, hogy a kormány ne nyissa meg az iskolákat április 19-én. Azt követelik, hogy maradjanak zárva az iskolák, ha mégis kinyitnának, akkor ne menjenek dolgozni a tanárok.

Szarka Gábor szerint sérti a Színház- és Filmművészeti Egyetem érdekeit és a hatályos magyar jogszabályokat is, hogy magyarországi jogi akkreditáció nélkül „oktatást” folytató civil szervezetek azzal hitegetik az intézmény hallgatóit, hogy külföldi egyetemek „befogadják” őket és számukra a magyar jogszabályoknak megfelelő diplomát állítanak ki- derül ki az SZFE élére szeptemberben, a modellváltást követően ültetett kancellár Magyar Nemzethez eljutatott leveléből. A Mérce cikke.

Sztrájkot hirdetnek a felsőoktatásban április 19-23 között, vagyis egy teljes munkahétre több magyarországi egyetem polgárai, hogy a felsőoktatási rendszer átalakítása, az alapítványi modellváltás ellen tiltakozzanak – olvasható a Mérce cikkében.

A Fővárosi Törvényszék idén március 10-i ítélete szerint az Oktatási Hivatal (OH) kellő indok nélkül akadályozta meg 2020 novemberében, hogy a Színház- és Filmművészeti egyetem polgárai saját oktatásuk jogszerűségét vizsgáló ellenőrzésbe betekintést nyerjenek, és hogy benyújtsák a blokád alatt is zajló oktatásról szóló dokumentációt  – adta hírül kedden délután az SZFE HÖK. A Mérce cikke.

A magyar jogrendszerben nincs polgári engedetlenség  – jelentette ki pár éve Orbán Viktor. A büntető törvénykönyvben valóban nem találunk ilyen passzust, ám ettől még nagyon is létezik – állítja Sándor Zsuzsa. A 24.hu cikke.

Reálértékben csökken a BKV dolgozóinak fizetése, amennyiben a főváros továbbra is elzárkózik a béremelés elől. A cég számos munkatársa már jelenleg is 80-100 ezer forinttal kevesebbet visz haza a túlóra-lehetőségek beszűkülése miatt. Egy hónapon belül többnapos munkabeszüntetés indulhat – írja a Magyar Nemzet.

Nem tartja valószínűnek Nagy Erzsébet, hogy április 19-éig, a jelenléti oktatás tervezett bevezetésének későbbi időpontjáig beolthatná a kormány az összes oktatásban részt vevő dolgozót. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője szerint ennyi idő alatt az első dózis sem fejtheti ki teljesen hatását. A Klubrádió információi.

Jóval infláció feletti fizetésemelést remélnek a BKV dolgozói. A koronavírus miatt ugyanis kevesebbet dolgoznak, így jelentősen csökkent a fizetésük. Munkaügyi vitában dőlhet el, hogy megvalósulhat-e a béremelés, a főváros azonban azt mondja, erre nincs forrásuk. A városvezetés az utolsó napra, azaz péntekre hívta össze az érintett cégek és szakszervezetek vezetőit. Ha nem sikerül a megállapodás, sztrájk következhet.

Bár az ügy részleteit nem ismeri, de „ha valaki csak sajtótájékoztatót tartott, akkor az nem minősül gyülekezésnek” – mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azzal kapcsolatban, hogy a gyülekezési korlátozás megszegése miatt rendőrségi eljárás indult a közalkalkalmazotti érdekképviselet egyik vezetője ellen, miután februárban sajtótájékoztatót tartott egy alföldi fürdő bejárata előtt. Gulyás szerint ilyen ügyben „nem lehet megalapozottan eljárást indítani senki ellen”. A Mérce cikke.