Pénteken zajlott a Magyar Posta és a szakszervezetek közötti újabb bértárgyalási forduló, ahol ezúttal sem történt megállapodás, ezért az érdekképviseletek – ígéretükhöz híven – megkezdték a sztrájk előkészítését. A Mérce írása.

Pénteken az Index szerkesztőségében dolgozók bejelentették távozásukat, este pedig több ezer ember ember demonstrált a lap mellett.

Csak egy tárgyalási időponttal lettek gazdagabbak az Ózdi Acélművek béremelést követelő dolgozói, ajánlatot nem kaptak a cégtől. Ezért továbbra is működik a sztrájkbizottság – olvasható a Népszavában.

Eredménytelenül zárult a hétfői bértárgyalás a Magyar Posta és a szakszervezetek között: a munkáltató ragaszkodik ahhoz, hogy béremelés helyett egyszeri bérkiegészítést adjon azoknak a munkavállalóknak, akik legalább 5 éve dolgoznak a vállalatnál. Bár a Posta ezúttal emelt egy kicsit az ajánlott összegen, a szakszervezetek így sem tartják elfogadhatónak az egyszeri juttatást, továbbra is 15 (de minimum 10) százalékos béremelést követelnek minden dolgozónak. A Mérce írása.

Sikeres demonstráción vannak túl a postás szakszervezetek, most a kormányál, illetve az állami társaságnál pattog a labda, hogy a 0 százalékos béremésnél hajlandóak-e többet adni a postásoknak, akiket a koronavírus-járvány alatt még mindennapi hősöknek neveztek – írja az mfor.hu.

Gazdasági nehézségekre hivatkozva igyekeznek lefaragni több vállalatnál a dolgozói juttatásokból – olvasható a Népszavában.

Az érvényben lévő kollektív szerződés szerint az Ózdi Acélművek vezetőségének legkésőbb január 31-én le kellett volna ülnie a Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi alapszervezetével, hogy a két fél a munkavállalók béréről tárgyaljon, ez azonban a mai napig nem történt meg maradéktalanul. Az üzem dolgozói készen állnak a sztrájkra, a munkáltatónak 7 napja maradt a szakszervezet követeléseire választ adni. A Mérce cikke.

A Méltó Megélhetés Munkacsoport – amihez több civil szervezet is csatlakozott – az ahang.hu-n petíciót indított a családi pótlék megduplázásáért, vette észre a 444.

A postás szakszervezetek még az év elején kezdtek bértárgyalásba a Magyar Postával, ezt azonban félbeszakította a koronavírus-járvány, így a dolgozói érdekképviseletek csak most ülhettek újra tárgyalóasztalhoz a munkáltatóval. A Mérce írása.

Elmaradt bérükért demonstrált az angol érdekeltségű ARJ Ruhagyár Zrt. mintegy kétszáz dolgozója hétfőn, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ