Kiállnak az egészségügy válsága ellen tiltakozók mellett - írja a HVG.

A szakszervezet szerint sikerrel zárult a Bosch-sal folytatott bértárgyalás, ahol a hónapok óta húzódó béremelés kérdésére sikerült pontot tenni. A cég, azaz a maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft. és az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) január 31-én állapodott meg a bérezésről, eszerint a korábban megállapodott 10%-os alapbéremelésen felül további 5%-os alapbéremelést kapnak, ezenkívül a SZÉP Kártya keret bruttó 450 000 Ft-ra emelkedik minden munkavállalónak 2023-ban. A Mérce cikke.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete is szolidaritást vállalt a sztrájkoló pedagógusokkal: arra biztatták tagjaikat, hogy kedden álljanak le 5 perce, és ne dolgozzanak. A szakszervezet elnöke, Boros Péterné szerint a közszféra egészének béremelésre lenne szüksége.

A szakképzésben oktatók hosszabb ideig tartó munkabeszüntetésével folytatódhat a tiltakozási hullám az oktatásban, a részleteket hamarosan elkezdi kidolgozni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) - tudtuk meg Nagy Erzsébettől, a PDSZ ügyvivőjétől. Az érdekképviselet legutóbb január 23-ától 31-éig hirdetett sztrájkhetet a köznevelésben dolgozó pedagógusoknak, ehhez az utolsó napon, kedden kétórás figyelmeztető sztrájkkal csatlakozhattak a szakképzési oktatók. Nagy Erzsébet lapunknak elmondta, pontos adatokat még nem tud mondani a résztvevők számáról, de becslései szerint a múlt hét folyamán tízezer körül lehettek, akik csatlakoztak. Hozzátette, kedden számos szakképző intézményben is sztrájkoltak az oktatók, Budapest mellett számos vidéki városban is. A Népszava cikke.

Két pedagógusz szakszervezet – a PDSZ és a PSZ – a Szolidaritás Napjaként hirdette meg a január 31-ét. A felhíváshoz csatlakoztak a szakképző intézmények tanárai is, ők 8-10-ig tartanak figyelmeztető sztrájkot. A tanárok és a diákok országszerte tüntetéseket tartanak.

Az ATV Start vendégei Nagy Erzsébet a PDSZ országos választmányi tagja, valamint Soós Adrianna a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke voltak, akik kilátásba helyezték, hogy a jövőben együttesen álljanak ki követeléseikkel.

Cser Ágnes nevével fémjelzett egészségügyi szakszervezet is kezdeményezte a korábbi tárgyalásai felélesztését, miután a Független Egészségügyi Szakszervezet közölte, hogy sztrájktárgyalással kívánja előmozdítani a szakdolgozók bérének emelését. A Népszava cikke.

A Mércének is elküldte a közszféra dolgozóinak követeléseit tartalmazó írását a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), amelyben többek közt a sztrájktörvény módosítását és bérfejlesztést sürgetnek.

Szakmai egyeztetésre gyűltek össze az egészségügyi szakdolgozók csütörtökön, hogy megvitassák az egészségügyben történt változásokat és a bérkérdést. Az utóbbi téma sarkalatos pontja volt a zártkörű eseménynek, mert egy év végi rendelet szerint nem januártól, hanem csak júliustól kapnak béremelést a szakdolgozók. A kétlépcsős emelés második ütemére is sokat kell majd várni, az ugyanis csak 2024. március 1-jétől várható. Erre az időpontra a szakdolgozók átlagos alapbérének el kell érnie a januárban megemelkedett orvosi alapbér 37 százalékát. A 24.hu cikke.

Január 26-ra, azaz a sztrájkhéten hívta össze a sztrájkbizottság következő ülését Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár - közölte a Belügyminisztérium az MTI-vel.