Tavaly 67-en vesztették életüket munkavégzés közben, több mint 20 ezer baleset is történt. A szakszervezeti vezetők arra hívták fel a figyelmet, hogy kevés a munkavédelmi ellenőrzés, bár a bírságok emelkedtek, ami miatt a kkv-k rettegnek is.

A munkavédelmi hatóság hatékony szakmai tevékenységének, a veszélyes üzemekben elrendelt több és szigorúbb ellenőrzésnek, valamint a munkáltatók és a munkavállalók szabálykövető magatartásának köszönhetően 2023 első félévének adatai az elmúlt öt év legalacsonyabb munkabaleseti esetszámát mutatják – ismetette csütörtöki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

„Az élő munkaerő a megnövekedett feladat ellátására, a létszámhiányt figyelembe véve nem képes” – írja a Facebook-oldalán kiadott közleményében a  Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke, Dobi István a pénteken megjelent hírre reagálva, miszerint a MÁV Zrt. tíz mellékvonalon szünetelteti a vonatközlekedést, buszokkal pótolva azt. A szakszervezeti vezető szerint, ha a Volánbusznak kell a tíz mellékvonalon a vonatpótlást ellátni, az tovább növeli a feszültséget a munkáltatónál,  „hiszen már a Volánbusz által meghirdetett, hivatalos menetrendben foglalt járatok indítására sincs megfelelő létszámban jelen az autóbuszvezetők száma a társaságnál”.

Júniusban számoltunk be arról, hogy a Volánbusz Zrt. levélben közölte a dolgozóival, leszerelik a szódaautomatákat, mondván, a kormány a háborús vészhelyzetre hivatkozva eltörölte a védőital juttatására vonatkozó egészségügyi rendeletet. Dobi István szakszervezeti vezető akkor lapunk kérdésére elmondta, hogy a szélvédő mögött gyakran 40-50 fokig is felszökik a hőmérséklet, amit gyakran klímaberendezés és hűtött víz nélkül kell elviselniük a sofőröknek.

Gyakorlatilag kisregényt lehetne írni a hőségriasztás idején történő szabadtéri és zárttéri munkavégzés jogi szabályozásáról, a Napi.hu mégis megpróbálja egy összeállításában áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat - írja a napi.hu.

A nyárias idő beköszöntével egyre több áruházból érkeznek jelzések a kereskedelmi szakszervezethez, miszerint az elviselhetőnél jóval magasabb az üzletekben mért napi átlaghőmérséklet. Ez nem csak a vásárlók komfortérzetét, hanem az ott dolgozók egészségét is veszélyezteti.

A foglalkoztatásfelügyeleti hatóság az év első felében több mint nyolcezer munkáltatót ellenőrzött, és a foglalkoztatók kétharmadánál tártak fel munkaügyi jogsértést, ami csaknem harmincezer munkavállalót érintett. A feketemunka terén toronymagasan az építőipar vezet a személy- és vagyonvédelem, valamint a vendéglátás előtt. Az Index cikke.

A kormányzati spórolás nemcsak a fűtés lecsavarását jelenti. A HVG cikke.

A Klubrádió információi szerint körlevélben értesítette a Központi Statisztikai Hivatal a munkatársait, hogy a hideg időszakban melegedőszobákat alakítanak ki, ahol az átfagyott munkatársak felengedhetnek.

A kormányzati diktátumokkal szemben a fővárosi önkormányzat megkezdte a szakszervezeti egyeztetést az energiatakarékosságról. A Népszava írása.