A nyárias idő beköszöntével egyre több áruházból érkeznek jelzések a kereskedelmi szakszervezethez, miszerint az elviselhetőnél jóval magasabb az üzletekben mért napi átlaghőmérséklet. Ez nem csak a vásárlók komfortérzetét, hanem az ott dolgozók egészségét is veszélyezteti.

A foglalkoztatásfelügyeleti hatóság az év első felében több mint nyolcezer munkáltatót ellenőrzött, és a foglalkoztatók kétharmadánál tártak fel munkaügyi jogsértést, ami csaknem harmincezer munkavállalót érintett. A feketemunka terén toronymagasan az építőipar vezet a személy- és vagyonvédelem, valamint a vendéglátás előtt. Az Index cikke.

A kormányzati spórolás nemcsak a fűtés lecsavarását jelenti. A HVG cikke.

A Klubrádió információi szerint körlevélben értesítette a Központi Statisztikai Hivatal a munkatársait, hogy a hideg időszakban melegedőszobákat alakítanak ki, ahol az átfagyott munkatársak felengedhetnek.

A kormányzati diktátumokkal szemben a fővárosi önkormányzat megkezdte a szakszervezeti egyeztetést az energiatakarékosságról. A Népszava írása.

Alighanem jogszabály-változtatásra lesz szükség ahhoz, hogy az állami intézményeket – Gulyás Gergely bejelentésének megfelelően – ne fűtsék 18 foknál melegebbre, derül ki a hvg.hu cikkéből.

A munkahelyi stressz akár krónikus betegség kialakulásához is vezethet. A nők körében ráadásul jóval nagyobb ennek kockázata, mint a férfiaknál.

 

A legtöbbször adminisztratív jellegű mulasztásokon érte a munkaadókat a rendkívüli hőségben kötelező munkavédelmi intézkedések betartatása érdekében június végén lezajlott országos célvizsgálat – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A munkavállalók és a munkáltatók munkaügyi szemléletformálásának érdekében országos kampány indul július elején – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) Facebook-oldalán szombaton.

2010 óta csak egy év volt, amikor több halálos munkabaleset történt, mint tavaly. A kevésbé súlyos munkabalesetek száma is nőtt, de nem sokkal a 2020-as szint fölé.