A kormányzat semmit nem tesz, holott a részben visszaszoruló közmunka miatt nagyon sokan maradnak lényegében egyetlen fillér nélkül - és róluk a településeknek kellene gondoskodni, de pénz hiányában nem tudnak – írja a Népszava.

A legtöbb ember munkaképessége megváltozása után is dolgozni akar, bérből akarja eltartani magát, illetve családját, a kormány ezért újabb együttműködő partnereket keres, hogy munkát biztosítson számukra - mondta a szociális ügyekért felelős államtitkár hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A korábbinál jóval alacsonyabb ajánlatokkal rukkoltak elő idén a cégek, a szakszervezetek küzdelmes időszak elé néznek. A dolgozók a százalékok helyett inkább fix emelést kérnek – írja a Népszava.

Magyarországon a 20-64 éves korcsoport átlagos foglalkoztatási rátája 75,5 százalék, meghaladja az Európai Unió által 2020-ra kitűzött 75 százalékos célértéket - mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatornán vasárnap, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait elemezve – írja a napi.hu.

A Vasas szakszervezet továbbra sem tartja jó útnak, hogy a dolgozók számára évi több száz óra pluszmunkát rendelhessen el a munkáltatójuk. Nem is jellemzőek az ilyen intézkedések, amelyhez a cég és a munkavállaló egyezsége szükséges, de ez csak a felszín. Több olyan cég van, ahol nagyban megy a túlórázás, de ezek a társaságok jellemzően törvénytelen utakat választanak – erről is beszélt László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a Klubrádió műsorában. Meg arról, milyen leépítések és milyen bérek várhatók a feldolgozóiparban.

A kormányfő egyebek mellett a gazdasági eredményekről is beszámolt. Mint mondta, a pénzügyminiszter, Varga Mihály "fantasztikus'" eredményről tájékoztatta a tegnapi ülésen a kormányt: 4,5 millió fő fölé emelkedett a foglalkoztatottak száma, amire 30 éve - a rendszerváltás - óta nem volt példa – írja az mfor.hu.

Amióta világ a világ, a szülők és nagyszülők mindig kétségekkel telve szemlélték a fiatal korosztályt: először jöttek a hippik, őket követték a tévé rabjai, most pedig itt vannak a kütyüfüggők. Egy nemzetközi felmérés szerint 2020-ra a globális munkaerőpiac 59%-át adja majd az utóbbi két csoport, az Y- és Z-generáció tagjai, így a „bezzeg az én koromban” sóhajtások helyett itt az ideje minél jobban megismerni az igényeiket. A Helló vidék írása.

Két hét karácsonyi leállás után indult újra az üzem, de nem mindenkinek. Elérte a német autóipar válsága Magyarországot? Az Index cikke.

Tavaly decemberben a Vasas Szakszervezeti Szövetség mintegy kétszáz alapszervezetéből (ami ugyanennyi céget jelent) mindössze ötnél sikerült megállapodni az idei bérekről. Ez nagyon kevés a szokásoshoz képest, általában decemberre már nagyjából 50 cégnél létrejön a következő évi bérmegállapodás – írja a 24.hu.

A 2019. szeptember-novemberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 517 ezer fő volt, 23 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70,2 százalékra emelkedett. A férfiakat magasabb foglalkoztatási szint jellemezte, mint a nőket, és körükben a javulás is jelentősebb volt. A 15-24 éves munkanélküliek száma 8,3 ezer fővel nőtt - közölte a KSH.

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ