Tavaly a fiatal magyar férfiaknak a 10,1 százaléka nem dolgozott, illetve képzésen és oktatáson se vett részt. A nőknél ez a szám majdnem háromszor ekkora volt.

A járvány után sem csökkent a munkaerőhiány, a diákok mellett nagyon várják a multik és a kkv-k a nyugdíj mellett munkát vállaló idősebb magyarokat is. A Pénzcentrum most összeszedte, az ország különböző pontjain mennyit lehet keresni a felkínált pozíciókban.

Nagy bajban vannak a budapesti szállodák, a vidékről fővárosba tartó turizmus értelmezhetetlenül kicsi, a külföldiek nem jönnek, a költségek elszálltak, munkaerő pedig nincs – írja a napi.hu.

Persze csak szigorú feltételekkel érkezhetnének dolgozók a harmadik országokból – írja a Népszava.

Az elmúlt időszakban a világjárvány átalakította a munkaerőpiacot, nyár elejére azonban visszarendeződött a pandémia előtti évhez hasonló állapotra: ismét munkaerőhiány mutatkozik, csakúgy, mint 2019-ben. A Profession.hu saját adatbázisa alapján készített friss felméréséből jól látszik, hogy bár az egy hirdetésre jelentkezők száma egyelőre a világjárvány előtti állapotokhoz képest valamelyest növekedett, közben folyamatos a visszarendeződés. Az elmúlt másfél évet az álláskeresők kiugróan nagy száma jellemezte, egy-egy meghirdetett pozícióra a megszokottnál jelentősen többen jelentkeztek, azonban ez a hullám lecsengeni látszik.

A pandémia felgyorsította a munkaerő-piaci folyamatokat, hatékonyabb és rugalmasabb lett a munkaszervezés. Nyárra ismételten kialakult a korábbi évekből már ismert munkaerőhiány, ami miatt az egyre bővülő hiányszakmák esetében hosszabb toborzási idővel és nagyobb költséggel kell számolni a munkaadóknak.

Újra a munkaerőhiány jellemzi a kiskereskedelmet, és újra a nagy áruházláncok és a kisebb boltok versenyeznek azért, hogy megszerezzék az embereket. A fizikai dolgozók bruttó átlagkeresete valamivel több mint 280 ezer forint. A napi.hu cikke.

Az egy évvel korábbihoz képest 55 ezerrel, áprilishoz képest 47 ezerrel nőtt májusban a foglalkoztatotti létszám, a KSH adatai szerint így már 4 millió 607 ezren dolgoznak. A munkanélküliek száma tavaly óta 26 ezerrel, április óta 22 ezerrel 189 ezerre csökkent, ami 3,9 százalékos munkanélküliségi rátát jelent – írja a Népszava.

Kétszer is bezáratták tavaly a koronavírus-járvány miatt a fürdőket. A pénzügyi beszámolókból most az is kiderül, mekkora érvágás volt ez a szektornak. A bevételek a legtöbb általunk vizsgált fürdőnél 50 százalékkal csökkentek, és ezt követték a bérek, kiadások is. Körkép az Átlátszón.

Nem csak a munkaszervezési szokások változnak nagyot, az irodabérlés árait is újra kell gondolnia sok cégnek – írja a HVG.