Állami segítség nélkül a koronavírus-járvány által végzettnél is nagyobb pusztítás érheti a szektort - írja a Népszava.

Továbbra is rekordszinten a foglalkoztatás Magyarországon: 2022 júniusában a foglalkoztatottak átlagos létszáma meghaladta a 4,7 millió főt. Ezzel párhuzamosan nagy kihívást jelent a magyarországi cégeknek a munkaerőhiány, ami a gazdaság teljesítőképességét is hátráltatja. A problémára reagálva július végén a kormány kilencről tizenötre bővítette azon távoli országok körét, ahonnan könnyített feltételekkel érkezhetnek munkavállalók hazánkba.

A következő negyedévben a magyarországi munkáltatók 30 százaléka jelezte, hogy a munkaerő-állományának növelésére törekszik, miközben csökkentést 17 százalékuk tervez – derül ki a ManpowerGroup munkaerőpiaci előrejelzéséből.

A magyar gazdaság egyik legégetőbb problémája a munkaerőhiány, megoldást a harmadik országbeli munkavállalók alkalmazása jelenthet.

Erről a témáról, pályázatokról és több kutatás eredményéről esett szó a VIMOSZ legutóbbi  konferenciáján. Más dolog persze az elmélet, a kutatás és a gyakorlat. Maguk a szakemberek, szállodaigazgatók sem vélekednek azonban egyformán a helyzetről, a kiútról.

Nem számít tömeges felmondásra az egészségügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma a veszélyhelyzet megszűnése után sem – közölte az ATV Híradóval a szaktárca. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke viszont úgy látja a felmondási tilalom feloldásával ezrek hagyhatják el az amúgy is szakember hiánnyal küzdő egészségügyi pályát. A Szakdolgozói Kamara szerint a felmondási hullám csak a szakdolgozói bérek rendezésével kerülhető el.

Egy friss kutatás szerint a 25 éven aluli munkavállalók egyharmada tervezi, hogy munkahelyet vált az őket érintő szja-mentesség hatására, de a 25 éven felüliek negyedében is felmerült már a munkahelyváltás gondolata az elmúlt hónapokban - írja a napi.hu.

 

Jó volt a munkaerőpiaci helyzet februárban, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy a háború komoly károkat okozna ezen a téren. A Fidesz nem tudta12 év alatt sem egymillióval növelni a foglalkoztatottságot, a tavaly ilyenkorihoz képest viszont jó a helyzet.

Az új állás keresésének legerősebb indoka a nem megfelelő fizetés – derül ki a Műegyetemi Állásbörze szervezői által készített friss közvélemény-kutatásból.

2020-ban az összes mezőgazdasági munkára fordított munkaerő mintegy 244 ezer éves munkaerőegység (ÉME) volt, az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkent, 2010-hez (350 ezer éves munkaerőegység) képest ez közel 30 százalékos visszaesést jelent. Az egyéni gazdaságok esetében ennél jelentősebb volt a csökkenés, esetükben 2013 óta folyamatos.