Fontos olyan támogatás biztosítása a munkáltató részéről, amely hozzájárulhat a munkavállalói elégedettséghez és elköteleződéshez – áll az EY kutatási jelentésében.

Az EY 2023 Work Reimagined kutatásának összefoglalásában is bemutattuk, hogy sokkal fontosabb a koncepció nélküli, széles körű juttatásoknál a munkavállalói igények pontos megismerése és az arra való reflektálás. Vagyis olyan támogatás biztosítása a munkáltató részéről, amely hozzájárulhat a munkavállalói elégedettséghez és elköteleződéshez.

Kisgyermekes munkavállalók számára a nyár, a szünetek lefedése, a gyermekek nappali elhelyezésének biztosítása mind kardinális kérdés, a munkáltató pedig több olyan – adózásilag is kedvező – támogatást vezethet be, amelyekkel lojális munkavállalókat nyerhet.

Nyári táborok, bölcsődei – óvodai térítés, céges gyermekfelügyelet

Nyár közeledtével mindig fontos napirendi pont a kisgyermekes családoknál, hogy ki, mikor lesz a gyerekekkel a szünet alatt, hogyan oldják meg a gyermekek felügyeletét. És persze mindez mennyi pénzbe kerül majd a családnak. Nem kevés, ugyanis 2024-ben heti 50-60 ezer forintba biztosan kerül egy nem-ottalvós, nappali felügyeletet biztosító tábor, de természetesen a tematikus táborok ennél jelentősen többe kerülhetnek.

Mivel segíthet a munkáltató? Lehetősége van saját tábort szervezni kifejezetten a vállalat „gyermekeinek”, de kifizetheti a szülők által választott táborokat is. Amennyiben saját tábort szervez és az egy főre eső költség (magánszemély jövedelme) nem megállapítható, akkor egyes meghatározott juttatásnak minősül (Szja. 70. § (6) b)) ez a juttatás. Amennyiben a munkáltató téríteni szeretné a tábor költségének egy részét a munkavállalói részére, akkor érdemes az évente háromszor adható csekély értékű ajándék lehetőségére is gondolni, ami nem csak termékre, de szolgáltatásra is adható. Ennek az adóvonzata is 33,04%.

A munkába való visszatéréskor az egyik fejtörőt az jelenti a kisgyermekes szülőnek, hogyan ütemezze be a bölcsődei, óvodai beszoktatást, egyáltalán lesz-e férőhely a választott intézményben. Sok településen kevés gyermeknek jut hely a bölcsődében a túljelentkezések miatt, az állami rendszer nem köteles a gyermeket felvenni. Ezt a fajta stresszt jelentősen csökkentheti a munkáltatói gondoskodás, amikor is támogatja anyagilag a kisgyermekes szülő visszatérését a bölcsődei vagy akár az óvodai díj térítésével.

Sokan tartanak a juttatás adminisztrációjától, pedig mindösszesen az év eleji nyilatkoztatásra és a havi számlára kell odafigyelni. A bölcsődei, óvodai térítés fordítható az alapszolgáltatás kifizetésére, de az étkezésre is. Lehetőség van arra is, hogy a munkáltató direktben utalja az

összeget az intézménynek, de sokkal gyakoribb, hogy a szülő hozza a saját vagy a munkáltató nevére szóló számlát, aminek összegét utólag kapja vissza (Szja tv. 1. számú mellékletének 8.6. c) pontja).

Kedvezményesebb lehetőséget pedig nem is találnánk, hiszen a bölcsődei, óvodai térítés adómentes juttatás a számlán szereplő összeg mértékéig. A magánintézmények díja a százezezer forintot is meghaladja havonta, így ennek akár egy részének a térítése is nagy segítség a család, a munkavállaló számára.

Lehetőség van munkáltatói gyermekfelügyelet kialakítására helyben is, a szülő és a gyermek együtt érkezik reggel, együtt mennek haza – rendkívül nagy segítség lehet a kisgyermekes munkavállalóknak. A létrehozása és működtetése összetettebb feladat, engedélyek, megfelelő szakképesítéssel rendelkező pedagógusok szükségesek a megvalósításhoz, de a munkáltatói és munkavállalói visszacsatolások alapján nagyfokú elégedettséget eredményez. Kisebb formában, csak nyárra is megvalósítható. Érdemes lehet multinacionális vállalatok gyakorlatát megfigyelni, ahol irodai környezetben kisiskolásoknak szoktak például foglalkozásokat szervezni. De össze lehet fogni külső intézményekkel is, ahol a céges nyári felügyelet megvalósulhat.

Iskolakezdési támogatás

A személyi jövedelemadóról szóló törvény már régóta nem nevesíti az iskolakezdési támogatást külön címen, így érdemes azt megnézni, hogy tudja az iskolakezdés közeledtével támogatni a szülőket a munkáltató.

Értékhatár nélkül lehetőség van plusz pénzbeli vagy utalvány formájában is támogatást adni iskolakezdési céllal, azonban ez bérként fog adózni.

2024-ben már évi három alkalommal van lehetőség csekély értékű ajándék adására a munkavállaló számára, amelynek mértéke (évi háromszor) a minimálbér 10%-át nem haladhatja meg. Pontos nyilvántartás mellett adható ajándékként vagy utalvány formájában is, az utalványnál azonban ügyelni kell, hogy nem lehet visszaváltható. Egyes meghatározott juttatásnak minősül, így 33,04% adóvonzata van, ami kedvezőbb, mintha bérként adózna. Fontos kiemelni, hogy nem csak a munkavállalónak, hanem a munkavállaló közeli hozzátartozójának is adható a csekély értékű ajándék, így ekként növelhetjük az iskolakezdés magas költségeit kedvezményesebb adózás mellett.

Nagyszülő bevonása

Felmerülhet egyből a kérdés, hogy hol van ebben a munkáltató szerepe. A nyugdíjas nagyszülő, ha ráér, vagy a dolgozó nagymama, nagypapa, ha szabadságot vesz ki, akkor biztosan szívesen segít a gyermekek nyári lefoglalásában.

Ha van olyan nagyszülő, aki még dolgozik, de szívesen vigyázna a két éven aluli unokára a nyári szünet alatt, a szülőnek pedig vissza kellett mennie dolgozni, akkor a nagyszülő is tud gyedre menni. Erről a lehetőségről kevesen tudnak, pedig a gyermekgondozási díj időszaka megosztható, akár át is adható a nagyszülőnek a jogosultsági feltételek megléte mellett. A munkáltató pedig köteles a munkavállalónak fizetés nélküli szabadságot biztosítani a gyed mellett. (Mt. 128. § (3)).

A munkáltató szerepe és támogatása abban áll, hogy felhívja a szülő/nagyszülő munkavállaló figyelmét erre a lehetőségre és támogatja a folyamatban. Biztosítja arról, hogy a 2-3 hónapos szünet után is várja vissza a munkáltató a munkavállalót (a nagyszülő is felmondási védelem alatt áll ilyenkor). Dolgozni mellette kizárólag otthonról lehet, így még akár az is elképzelhető, hogy a gyermekfelügyelet a munkavégzéssel is összeegyeztethető.

Figyeljünk a családi kedvezmény igénybevételére is

Nem közvetlen munkáltatói hozzájárulás, de a gondoskodást jól mutatja a munkavállaló felé, ha felhívjuk a középiskolás tanulmányokat befejező gyermekek szüleinek a figyelmét a családi kedvezmény módosításának, lemondásainak a szabályaira.

Szeptember környékén gyakori visszatérő téma, hogy vajon le kellett volna-e mondani a családi kedvezményt, ha a gyermek nyár elején leérettségizett. Erre azért kell nagyon figyelni, mert könnyen adóhátralék keletkezhet a munkavállalónál a jogosulatlan igénybevétel miatt, ami további 12%-os bírságot is vonhat maga után.

Az a gyermek, aki befejezte a középiskolás tanulmányait, számára az iskolai tanév júniusban befejeződik és július 1-től már nem jogosult családi pótlékra, ezáltal családi kedvezményre sem. Vagyis megszűnik a kedvezményezett eltartotti státusza.

Nézzünk egy konkrét példát:

  • Gyermek befejezi a középiskolai tanulmányait június 30-án, van egy kisebb iskolás testvére. Június 30-ig a családi kedvezmény összege két kedvezményezett eltartott esetén 2* 133 330 forint, összesen 266 660 forint (ami 2*20 ezer, tehát 40 ezer forinttal magasabb nettó keresetet jelent a családnak). A szülőnek módosítást kell leadnia a munkáltatója felé július 1-es hatállyal, mely szerint már csak egy gyermek után tudja igénybe venni a kedvezményt. Innentől az adóalap-csökkentő 1* 66 670 forint lesz, amely nettóban 10 ezer forint.
  • Amennyiben az érettségizett gyermek szeptembertől felsőfokú tanulmányokat folytat, akkor szeptemberben újabb nyilatkozatot kell leadnia a munkáltató felé, a nagyobb gyermek ugyanis a gyermekek számába beleszámít, eltartottnak minősül (de nem kedvezményezett eltartottnak). Az adóalap-csökkentő tehát 1*133 330 forint lesz, amely nettóban 20 ezer forint pluszt jelent.
  • Amennyiben az érettségizett gyermek szeptembertől továbbra is középiskolában tanul tovább, akkor továbbra is kedvezményezett eltartott lesz addig a tanévnek a végéig, ameddig a 20. életévét betölti. Ez azt jelenti, hogy szeptembertől újabb módosítást kell beadni, és 2* 133 330 forint lesz az adóalap-csökkentő, amely nettóban 2*20 ezer forintot, tehát 40 ezer forintot jelent.

Július 1-től akkor is módosító nyilatkozatot kell beadni, ha már tudjuk a szeptemberi folytatást, mert a július, augusztus kiesik, kizárólag visszaigényelni lehet az erre az időszakra járó kedvezményt, amennyiben jogosult lesz rá a szülő.

Összefoglaló

A személyre szabott juttatásoknak egyre nagyobb szerepe van a munkavállalók megtartásában. Amennyiben a munkáltatónak sok kisgyermekes munkavállalója van, érdemes az adómentes bölcsődei-óvodai támogatást felvenni a béren kívüli juttatások körébe, de célszerű az évente háromszor adható csekély értékű ajándék felhasználása is, akár az iskolakezdés, vagy a nyári táboroztatás anyagi támogatására.

 Forrás: Ado.hu