Bár a diákok döntő többsége nem fizet szja-t, a nyári munka nettó jövedelmét nagyban befolyásolja, hogy iskolaszövetkezeten keresztül, munkaviszonyban, megbízási szerződéssel, vagy egyszerűsített foglalkoztatással dolgozik a diák. A Moore Hungary elemzése.

A túlórákért járó bér visszamenőleges kifizetését követeli 21 székesfehérvári tanár, de a Székesfehérvári Tankerületi Központ szerint a követeléseik nem jogosak - írja a Telex.

Március végén megalakult a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (TDDSZ) pécsi érdekérvényesítő csoportja. Az azóta már száz főt is elérő érdekvédelmi szervezet bizalmiját, Dr. Zeller Juditot arról kérdeztük, hogy mi szükség volt egy újabb szakszervezetre, milyen célkitűzéseik vannak a jövőre nézve, és melyek azok a kulcsfontosságú területek, amelyekkel foglalkozni kívánnak. Az egyetemnél arról is érdeklődtünk, hogy áll jelenleg az egyetemi dolgozók bérfejlesztése, mi lett az eredménye a korábban petícióban követelt béremelésnek. Az Átlátszó cikke.

Közel 14 százalékkal nőttek a keresetek márciusban, az alacsony infláció mellett a reálkereset közel 10 százalékkal volt magasabb.

Magyarországon az elmúlt 13 évben megnégyszereződött a dolgozó nyugdíjasok száma, a többségük anyagi okokból keresett újra munkát. Így képzelték el a nyugdíjas éveiket? Kényszer vagy jó érzés, hogy még mindig dolgozhatnak? A Deutsche Welle riportja.

A BME, az ELTE, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Képzőművészeti Egyetem dolgozóinak szakszervezeti képviselői csütörtökön ismét tárgyaltak Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkárral.

 A teljes munkaidőben dolgozók átlagos bruttó keresete idén februárban 605 400 forint volt a KSH friss közlése szerint. Ennek nettója a kedvezmények figyelembevételével 417 100 forint volt. A bruttó mediánkereset – vagyis az a középérték, melynél pontosan ugyanannyian keresnek többet és kevesebbet is – 491 900 forint volt, nettója – vagyis a ténylegesen hazavitt összegek átlaga – 340 700 forint.

A kötelező legkisebb munkabér összege számos esetben hatással van a társadalombiztosítási ellátásokra.

Tizenkét „közszférás” szakszervezet az Alkotmánybírósághoz fordult a szakszervezeti tagdíjlevonás lehetőségének megszüntetése miatt.

Tíz egészségügyi szakdolgozóból öt elégedetlen a béremelés után megkapott összeggel – derül ki a Független Egészségügyi Szakszervezethez (FESZ) érkező jelzésekből. A kormányzati kommunikációban emlegetett, s márciustól esedékes húsz százalékos többletet ugyanis nem mindenki kapta meg. Sőt előfordul olyan is, hogy az emelés ellenére egyáltalán nem változott valakinek a jövedelme, legfeljebb a korábbi pótlékait béresítették. Ez pedig nem jelent béremelést.