2023 decemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt. A bruttó átlagkereset 16,4, a nettó átlagkereset 16,3, a reálkereset pedig 10,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, jelentette a KSH.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete emlékeztetett rá, a megállapodás része a pedagógus szakszervezetekkel folytatandó érdemi párbeszéd.

Sorra távoznak a bírósági dolgozók az alacsony, egyre inkább versenyképtelen fizetések miatt. Hiába döntött rekordokat az infláció, már második éve nem emelkednek az illetmények a bíróságokon. Ez idő alatt 35 százalék volt a pénzromlás, és 34 százalékkal emelkedtek az átlagkeresetek, vagyis a bírósági dolgozók a fizetésük értékének több mint egyharmadát elvesztették az elmúlt két évben. A szereplők szerint a bírósági rendszer a működésképtelenség határán lavíroz, az igazságügyi tárca szerint viszont a bírósági hivatal felelős a béremelések elmaradásáért.

Többen örülnek ugyan a plusz pénznek, mégsem elégedettek.

A KSH szerint 2023 novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 621200 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 427700 forint volt. A medián kereset ettől jelentősen elmaradt: a bruttó 489400 forintot, a nettó 338500 forintot ért el.

Érdemes már januárban kitöltenie az adóelőleg-nyilatkozatot annak, akinek jár valamilyen kedvezmény a személyi jövedelemadóból, hogy a munkáltatója ezt már a januári fizetésénél figyelembe vegye – hangsúlyozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfői közleményében.

A miniszterelnök szerint „Magyarország idén is képes lesz kifizetni a 13. havi nyugdíjat”. Az economix.hu cikke.

Lesz olyan egészségügyi szakdolgozó, aki semekkora, vagy csak nagyon alacsony béremelést kap márciustól – nyilatkozta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az RTL-nek. Ezzel szemben a kormány szerint az újabb emeléssel az orvosok és a szakdolgozók bérének aránya a legfejlettebb országokra jellemző szintre javul.

Az Mfor Nyugdíjas Árkosár felmérése szerint a 13. havi nyugdíj visszaépítése életmentő lehetett az idősek számára.

A legnagyobb visszaesés az általános iskolai pedagógusok létszámában történt – derül ki a KSH friss adataiból. A szakszervezet szerint ez a státusztörvény hatása. Diákból közben több van a korábbinál - írja a Népszava.