Nem történt a makropályához viszonyított olyan mértékű eltérés – gazdasági növekedés, infláció, termelékenység –, amely a megkötött megállapodás alapján indokolná az újratárgyalást – közölte a Világgazdasággal Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint persze végre kell hajtani apróbb finomításokat, a VOSZ ezért már benyújtott a Pénzügyminisztériumnak egy tervezetet arról, hogy mely pontokat és hogyan változtatnának meg. Konkrét állásfoglalást még nem határoztak meg a bértárgyalásokkal kapcsolatban, egyelőre a szaktárca hivatalos tájékoztatását várják a 2019-re és 2020-ra várható makrogazdasági adatokról.

Hiába képeznek egyre több orvost és nővért, és hiába fizetnek egyre többet az egészségügyi dolgozóknak, hosszú távon vagy a pályát, vagy Magyarországot hagyják el — írja a G7 az OECD Health at a Glance 2019 című kiadványának a munkaerőről szóló része alapján.

Négy járulékfajta olvad a társadalombiztosítási járulékba jövő július 1-jétől a Pénzügyminisztérium által benyújtott törvényjavaslat szerint; ugyancsak július 1-től minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség; továbbá a gyermekes családok számára még kedvezőbbé válik a gyermekek után járó családi kedvezmény – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden az MTI-vel.

A polgármester felkereste a kerületi rendőrkapitányt és elkezdték a tárgyalásokat arról, hogyan lehetnek úrrá ezen a helyzeten – írja a Népszava.

Új típusú hároméves bérmegállapodást, munkaidő-csökkentést, 3 millió forintos hűségpénzt, a kedvezményes nyugdíjba vonulás új rendszerét, valamint értékesebb cafetériát is követel a Vasutasok Szakszervezete abban a 14 pontos csomagban, amelyet rendhagyó módon a MÁV-csoport vezetésének felkérésére tett a döntéshozók asztalára - közölte a Vasutasok Szakszervezete.

Az átlagos havi nyugdíj összege Magyarországon, 2000-2018 egy ellátottra jutó nominál összeg, nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők átlagos létszáma. 

A kétéves bérmegállapodás ellenére újranyitják decemberben a jövő évi minimálbéremelésről szóló tárgyalásokat, mivel a gazdasági teljesítmény a vártnál jobbnak ígérkezik – írja a Népszava.

Az Észak-Amerikában élő idős magyarokat igencsak meglepte, hogy Orbán Viktor levele mellé kaptak egy 9 ezer forintos magyar rezsiutalványt is. Most egy amerikai férfi összegyűjti az utalványokat és hazaküldi, hogy a rászorulók fel tudják őket használni – olvasható a HVG-ben.

Poggyászraktárába keres fizikai munkásokat a Budapest Airport Zrt. – írja az Airportal.

Somogyban 8–12 százalékos bérköveteléssel állnak elő november második felében a Magyar Szakszervezeti Szövetséghez tartozó alapszervezetek. A 2020-as fizetésemeléssel – a túlóra- és a műszakpótlékon kívül – a törzsgárdajutalom is emelkedik – írja a sonline.hu.

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ