Gyakori kérdés, hogy a felsőfokú tanulmányok folytatása milyen hatással van az árvaellátásra való jogosultságra. Az ado.hu írásamind a frissen felvett elsőéves egyetemi hallgatók, mind a már korábban felsőfokú tanulmányaikat megkezdők számára hasznos információkat mutat be.

Több pedagógus megkapta már a státusztörvény szerinti munkaszerződését. Ebből derül ki az is, hogy valójában mennyivel nőtt a fizetésük - írja az Eduline. 

A novemberi korrekció mértékéről szóló bejelentéssel várhatóan október elejéig kell várni. A Népszava cikke.

Emelkedő tendencia tapasztalható az egy álláshirdetésre jelentkező munkakeresők számát illetően – tudtuk meg Tüzes Imrétől, a Profession üzletfejlesztési igazgatójától. A szakember arról is beszámolt portálunknak, hogy mely munkakörökkel lehet ma a legjobban keresni, és melyik szakmában van a legnagyobb hiány, azaz melyik pozíció az álláshirdetések királya.

A szakszervezeti tagság egyik előnye – a dolgozókért vállalt érdekvédelmi harc mellett, amely kétségkívül a legfontosabb – általában, hogy vész esetén (pl. családi tragédia, sztrájk miatti keresetkiesés) védőhálót biztosít a dolgozóknak, különféle kedvezményekhez lehet jutni szolgáltatóknál, boltokban, sőt szerencsés esetben még olcsó nyaralásra is lehetőség nyílik a szakszervezetek által fenntartott üdülőkben. Megfizethető lakhatáshoz juttatni a dolgozókat azonban szinte lehetetlennek tűnik, főleg a mai lakáspiaci helyzetben. A Mérce cikke.

 Átlagosan havi 15-20 ezer forintba kerülhet egy gyerek háromszori étkezési díja a menzán a 2023/2024-es tanévben. 

A kormány szerint elég pedagógus van a pályán ahhoz, hogy a tanév elkezdődjön, pedig a nem megfelelő létszám miatt már van olyan iskola, aminek a működését szüneteltetni kell. A szakszervezetek szerint jelenleg a nyugdíjasok tartják életben a rendszert, a visszafoglalkoztatásuk jelenleg 10 százalékos. Az ATV Híradó riportja.

Szerdán délelőtt ülnek asztalhoz a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) képviselői, hogy egy esetleges évközi minimálbér-korrekcióról tárgyaljanak egymással. Bár korábban mi is beszámoltunk arról, hogy eredetileg július végén lett volna aktuális a munkáltatói, a munkavállalói és a kormányoldal egyeztetése ,a kabinet akkor arra hivatkozott, hogy csak augusztus végére állnak majd rendelkezésre friss és hiteles adatok, azok nélkül pedig csak megalapozatlan vitákat lehetne folytatni, de tárgyalni érdemben nem. A Mérce cikke.

A gazdaságfejlesztési miniszter friss előrejelzése szerint a 17,5 százalékot is meghaladhatja az infláció üteme idén. Ez alapján azonban a nyugdíjasoknak korrekció járhat, hiszen az év elején 15 százalékos emelést kaptak. Így egy átlagos nyugdíjas 51 ezer forinttal többre számíthat novemberben.

Magyarországon az özvegyi nyugdíj azoknak a házastársaknak jár, akik közül az egyik fél elhunyt, és a házasság ideje alatt legalább az egyik fél jogosult volt társadalombiztosítási ellátásra. Az özvegyi nyugdíj összege az elhunyt házastárs által befizetett nyugdíjjárulékok alapján kerül meghatározásra, és ezt a halálesetet követően a túlélő házastársnak folyósítják. Az özvegyi nyugdíj jogosultjai és a folyósítás időtartama az aktuális szabályozás alapján kerül meghatározásra, amit részletesen az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése ismertet.