A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely azt mondta, azért döntöttek így, mert a juttatások felhasználása akadályokba ütközött.

A Törvényalkotási bizottság szerdai ülésén a kormánypárti többség ismételten leszavazta, hogy az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan a szociális dolgozók is részesüljenek egy egyszeri, 500 ezer forintos bérkiegészítésből a járvány során nyújtott munkájukért. Emellett azt is leszavazták a kormánypárti politikusok, hogy a közszférában dolgozó munkavállalók ne veszítsék el a közalkalmazotti státusz jelentette garanciákat, számolt be az ülésről Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Ungár szerint „ezzel a Fidesz újfent bizonyította, hogy az általuk vezetett állam a legkegyetlenebb nagyvállalatnál is kevésbé veszi emberszámba a saját munkavállalóit.” A Mérce cikke.

Március 1-vel megszűnt az egészségügyi szakdolgozók közalkalmazotti jogviszonya és hatályon kívül helyezték a kollektív szerződésüket. Azok, akik aláírták az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést április elején kapták meg ennek hatálya alatt az első fizetésüket. Nagyon sokan most szembesülnek azzal, hogy a korábbi bérük 20-30 ezer forinttal, vagy akár ennél is nagyobb mértékben csökkent. A szakszervezet szerint nem egységes a kép: bizonyos kórházakban elkezdték megvágni az ügyeleti díjak, pótlékok mértékét, másutt viszont megtartják a korábbi juttatásokat – írja a napi.hu.

A kormány első bejelentései alapján nem volt egyértelmű, hogy áprilisra is kérhetnek-e a cégek bértámogatást így, hogy a hónap hetedik napján már a korábbinál több üzlet nyithat ki. A HVG cikke.

Megállapodás született a gyöngyösi B. Braun Kft-nél a munkásokat képviselő Vasas szakszervezet, valamint a cégvezetés között. A Mérce.

40 százalékos béremelést kér májustól a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége a szakma dolgozói számára Orbán Viktor miniszterelnöktől, írják Facebookon és részletesebben portáljukon isírja a Mérce.

Több mint 40 eurónyi a különbség az átlagos órabérköltségben aközött az uniós ország között, ahol ez a legmagasabb, illetve ahol a legalacsonyabb volt – derül ki az Eurostat legfrissebb, 2020-ra vonatkozó adataiból. Az óránkénti bérköltséget számolva azt írják, az euróövezetben 32,3 euró (a mai árfolyamon nagyjából 11 700 forintnyi) volt az átlag, a teljes unióban viszont már csak 28,5 euró (10 300 forint).

Világos üzenet lenne, ha végre a nettó minimálbérhez kötnék az öregségi nyugdíjminimum összegét – mondja a szocialista Korózs Lajos, aki szerint a mostani, havi 28 500 forintot nem lehet beosztani. Az inflációkövető nyugdíjemelési módszerrel pedig szerinte Orbán Viktor azt üzeni: aki a múlt évben nyomorultul kevés nyugdíjból élt, annak garantálják, hogy a következő évben is nyomorultul kevés nyugdíjból fog élni – írja a Népszava.

A nyelvvizsga és a KRESZ-vizsga díjának támogatási összege emelkedett a megemelt minimálbér nyomán. Az ado.hu cikke.

A Suzuki esztergomi gyárában 2019 februárjában alakult szakszervezet. A szakszervezet titkárát, Szakács Gábort ekkor azonnal elbocsátották a cégtől. A Vasas Szakszervezet később beperelte a céget, mondván, Szakács Gábornak vélhetően mindössze az volt a bűne, hogy élt törvényadta jogaival és szakszervezetet alapított. A Suzuki végül peren kívül egyezett meg az elbocsátott dolgozóval, valószínűleg azért, mert a törvénysértés beigazolódása rossz fényt vetett volna a munkáltatóra.