Miközben egyes cégvezetők bére nőtt, addig akár már ma eldőlhet, hogy a sofőröknek sztrájkolniuk kell-e a fizetésük megemeléséért vagy nem, és megkapják-e az általuk kért 25 százalékos bérnövekedést – írja a bama.hu.

Az, hogy valakinek munkája van, egyáltalán nem garancia, sőt, a tisztességes munkalehetőségek hiánya egyre inkább megnehezíti, hogy az emberek jobb életet biztosítsanak maguknak annak ellenére, hogy dolgoznak – írja most kiadott éves jelentésében a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO). Az ILO idei, foglalkoztatásra és társadalomra vonatkozó elemzése olyan kulcsfontosságú területeket vizsgál meg, mint a munkanélküliség, a munkaerő kihasználatlansága, a munkavállalókat sújtó szegénység vagy a jövedelmeknél jelentkező egyenlőtlenség. A HVG cikke.

1957 óta benne van az uniós alapszerződésekben, hogy a mindenkit egyenlő bérezés illet meg. Így természetesen a férfiakat és a nőket is. Ehhez képest jelenleg uniós szinten 16 százalékkal keresnek kevesebbet a nők. Másként mondva: minden nő november 4-e után ingyen dolgozik. Magyarországon egy kicsivel jobb a helyzet, nálunk a nemek közötti bérszakadék 14 százalék. Uniós összehasonlításban Észtországban a legnagyobb a különbség (25,5 százalék), őket követik a csehek (21,8) és a dánok (21,5). A legkisebb különbség Romániában (5,2 százalék), Olaszországban (5,3) és Luxemburgban (5,5) van – írja a Magyar Hang.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kezdeményezi az Alkotmánybíróságnál, hogy azok is legyenek jogosultak a korkedvezményes nyugdíjazásra, akiknek 2014. december 31-ig, azaz a rendszer megszüntetéséig még nem volt meg a korai nyugdíjazáshoz szükséges, legalább 10 évnyi munkaviszonyuk, azóta viszont már megvan – derült ki a végzésből, amely a Mérce birtokába jutott.

Megállapodott az Auchan Retail Magyarország a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével a 2020-as béremelésről. A 2020 során több mint 1,6 milliárd forint befektetést jelentő új javadalmazási rendszer a nem vezetői munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók esetében 17 százalékkal emeli a belépőbéreket – írja a Pénzcentrum.

Magyarországon a 3. legrosszabb a társadalmi mobilitási helyzet az EU-ban – ez derült ki a davosi Világgazdasági Fórumra készített jelentésből. Globális összevetésben Magyarország a 37. helyen áll a rangsorban, Bulgária a 40., Románia pedig a 42 helyen áll – írja az Index.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) képviselői átadták a gyűri Audi vezetésének a bérkövetelésüket: kétszámjegyű béremelés idén és jövőre, megemelt lojalitási bónusz, a mozgóbér növelése, és egyszeri, 200 ezer forint minden dolgozónak, mindkét évben. A bértárgyalás első fordulójának időpontja 2020. január 30 – íja a Portfolio.

A szakszervezet nem elégedett a nyolc százalékos emeléssel, még tárgyalási alapként sem tud rá tekinteni – írja a HVG.

A szakközépiskolában, szakiskolában, szakgimnáziumban töltött évek már nem számítanak be a tb-jogviszonyba. A frissen végzett, egy-két éve munkába állt párok nem kapják meg a támogatott hitelt – írja a napi.hu.

A dolgozói oldal már tavaly novemberben jelezte, hogy 15 százalék alatt nincs alku. A bejelentés leginkább a vállalat szakmunkásainak rossz hír – írja a Világgazdaság.

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ