A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás reméli, hogy csak jogalkotói hibáról van szó, amit korrigálni fognak.

A kölcsönzött munkaerőt munkajogilag nem is kell elbocsátani.

Több száz dolgozót küldtek el pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból – erről beszéltek a munkások, és így tudják a szakszervezetnél is. Egy érintett az RTL Híradónak azt írta: a műszak közepén szóltak nekik, hogy pakolják össze a cuccaikat, mert ki vannak rúgva. A szakszervezet úgy tudja, kölcsönzött munkaerőt és többnyire vendégmunkásokat küldtek el.

Folytatódott a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és az oktatási államtitkárság közötti sztrájkbizottsági tárgyalás. Ez azonban furcsán alakult, a minisztérium ugyanis meghívta a Nemzeti Pedagógus Kar, és zeneművészek szakszervezetének képviselőit is. Így a PSZ és a PDSZ képviselői először azt hitték, ők is csatlakoztak a sztrájkbizottsághoz. Kiderült, az államtitkárság a találkozót csak tájékoztatásnak szánta, és szerette volna azt összemosni a sztrájktárgyalással. A hirklikk.hu cikke.

134 évvel ezelőtt, 1890-ben ünnepelték meg első alkalommal a Városligetben május elsejét, ami azóta is világszerte a dolgozók és küzdelmeik ünnepe. A Mérce számára a munkások és harcaik kiemelt fontosságúak, így a pihenni, találkozni, vitatkozni és szerveződni vágyó dolgozók segítése mellett sem mehetünk el a róluk szóló pirosbetűs napon. Összeszedtük, hogy Budapesten merre érdemes indulniuk azoknak, akik olvasni, sportolni, koncerteket hallgatni szeretnének a nemzetközi munkásmozgalom ünnepnapján.

Négymillió 746 ezer magyarnak volt munkája idén márciusban, 38 ezerrel többnek, mint tavaly ilyenkor, és 23 ezerrel többnek, mint februárban – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. Január és március között átlagosan 29 ezerrel többen dolgoztak, mint 2023 első hónapjaiban - írja a HVG.

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.

Személyre szabott éves teljesítménycélok, valamint „a feladatellátás egyes összetevőit megjelenítő egységes értékelési szempontok” alapján a 2024/2025-ös tanévtől indul a pedagógusok értékelése.

Még mindig nem konkretizálta a Belügyminisztérium, milyen továbbképzést tervez a pedagógusoknál, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a tervezet visszavonását követeli. 

"Felelőtlennek tartja a Vasutasok Szakszervezete a MÁV-VOLÁN- csoport vezetését, mert mostanáig elhallgatta, hogy az ország legnagyobb vállalatát irányító központi szervezetnek május 6-áig el kell hagynia a Könyves Kálmán körúti székházat. A munkavállalókat és az őket képviselő szakszervezetet is villámcsapásként érte a napokban hirtelen elrendelt azonnali csomagolás, költözés híre" - áll a VSZ közleményében, melyben azonnali tájékoztatást követelnek arról, hol fognak dolgozni májustól az alkalmazottak.