A vírus és a terjedésének megakadályozására bevezetett intézkedések rendkívül nehéz helyzetbe hozták világszerte a munkavállalókat. Bár még közel sem vagyunk túl a nehezén, azt már látjuk, azok tudták a legjobb feltételekkel átvészelni ezt az időszakot, akik összefogtak, és közösen álltak ki érdekeikért. A Mérce cikke.

Rétvári Bence államtitkár szerda este közölte az MTI-vel, hogy augusztus első napjaiban megérkeztek a júliusban 10 százalékkal megemelt a pedagógus- és iskolavezetői bérek a dolgozóknak. A Mérce írása.

A veszélyhelyzet idején a magyarországi cégek 33 százalékánál az alkalmazottak heti 5 napot dolgoztak otthonról, 16 százalékuknál 3-4 napos, 7 százalékuknál pedig 1-2 napos távoli munkavégzést rendeltek el; minél nagyobb egy cég, annál magasabb volt a folyamatos távmunka aránya - derül ki a Profession.hu felméréséből, amit az MTI-nek juttattak el.

A kormány ismét támadást indított a nagy múltú és régóta vegzált Politikatörténeti Intézet ellen, hogy kipaterolhassa jelenlegi helyéről, a Kossuth téri, egykor a Kúriának helyt adó épületről, ezzel inkább akarva mint akaratlanul veszélyeztetve működését – azonban a PTI ellenáll, derül ki honlapjára kitett közleményéből. A Mérce cikke.

Már nem kérhetnek vizsgálatot a pedagógiai szakszolgálatnál az óvodapedagógusok, szülők, intézményvezetők arról, alkalmas-e a gyerek az első osztályra – írja a Népszava.

Van olyan vidéki intézmény, ahol megfeleződött a felvettek száma. Kollégiumi férőhelyből viszont még így sincs mindenhol elég – olvasható a Népszavában.

Tovább fejleszti a kormány a KRÉTA oktatási rendszert a digitális oktatás hatékonyabb támogatása érdekében - adta hírül Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára – írja a napi.hu.

Értesüléseink szerint komoly átszervezés előtt állhat a Szegedi Tudományegyetem. Akár arról is szó lehet, hogy bizonyos karokat teljes egészében kiszervezhetnek a kilencvenkilenc éve a városba települt intézményből, gazdasági mérlegelés alapján döntve, ezzel téve vonzóbbá az intézményt. Az egyetem egyelőre hallgat az ügyben – írja Szűcs Dániel a szegeder.hu-n.

Hallottak már Arzné Jakabffy Vilmáról, a titkos ügynökről? Ha még nem, az nem az önök hibája, a tevékenységéről szóló dokumentumok ugyanis eddig az archívumok mélyén pihentek. Most azonban egy nemrég megjelent tanulmánynak köszönhetően nem csak az ő alakjára vetülhet fény, de azt is megtudhatjuk, milyen hatással voltak a férfi-női viszonyok a titkosszolgálatok működésére, elsősorban a hidegháború alatt – írja a 24.hu.

Átlagosan napi 48,5 perccel több munka, 13 százalékkal több, de összességében rövidebb megbeszélés – többek között ezt eredményezte a járvány miatt széles körben elterjedt távmunka több mint 3,1 millió európai, amerikai és közel-keleti munkavállalónak egy hétfőn publikált új tanulmány alapján – írja a g7.hu.

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ