Felháborította a szakszervezeteket a Semjén Zsolt által beadott, salátatörvénybe rejtett határozat, ami eltörölné az általuk idén elvégzett reprezentativitás mérést. A mérés során a szakszervezetek felmérik, hogy az egyes közalkalmazotti ágazatok egyes munkahelyein mekkora az érdekképviseleti jelenlétük. Ez azért fontos a számukra, mert az érdekegyeztetéseken, tárgyalásokon való részvételük bizonyos mértékű tagsági százalékhoz  kötött.

Az Alkotmánybírósághoz a COVID-19 elleni védőoltás egészségügyi dolgozók számára való kötelezővé tétele miatt nagyszámú (közel 300), különböző indítványminták alapján előkészített, de lényegében azonos szövegű alkotmányjogi panasz érkezett. Az Alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy az előírt alapjogi korlátozás szükséges és arányos, ezért a kormányrendeletek támadott rendelkezései alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványokat elutasította.

A kieső tanárok, oktatók feladatait a többi pedagógusnak kell majd ellátnia. December 15. a határidő, hogy az érintettek beadassák a vakcinát. A Népszava cikke.

Hónapok óta próbáljuk megtudni, hogy a családok hány gyereket vállaltak be a kedvezményes állami hitel, illetve támogatás reményében, vagyis milyen eredményt hoztak eddig a kormány családtámogatási intézkedései. Negyed év elteltével jutottunk el a konkrét adatok közelébe, ám a Pénzügyminisztérium (PM) december 1-jei levelében arról értesítette lapunkat, hogy a CSOK-kal és a babaváró hitellel kapcsolatos közérdekű adatigénylésünket csak akkor teljesíti, ha 170 505 forint költségtérítést fizetünk.

A magyar felnőtteknek saját bevallásuk szerint komoly terhekkel és állandó rohanással küzdenek a mindennapokban, ami meg is teszi a hatását: a Generali friss felmérése szerint a lakosság 51 százaléka krónikus stresszre, 23 százaléka rendszeres alvászavarokra panaszkodik, az arány a 40-50-es „szendvicsgeneráció” körében még rosszabb. A folyamatos feszültség miatt azonban a szervezetünk előbb-utóbb benyújtja a számlát.

Legfrissebb körképünk helyszíne az ország észak-keleti régiója, a nehézipar egykori fellegvára. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a Covid megjelenése óta milyen munkaerőpiaci változások mentek itt végbe. Hogyan alakultak a bérek, milyen szakemberekre van kereslet. A HelloVidék cikke.

Munkajogi szakértők szerint nem tudni, kit terhel a felelősség, ha az oltásra kötelezett munkavállalónál mellékhatásokat okozna a vakcina. Az egészségügyi törvény kötelező oltások esetében az állam felelősségét szabja meg. Mivel azonban most nem a miniszter, hanem a munkáltató teheti kötelezővé a Covid elleni oltást, vélhetően az esetleges mellékhatásokból származó károkat is neki kellene megtérítenie.

Egyre többen fontolgatják új munkahely keresését, így újabb jelentős mozgás indulhat be a munkaerőpiacokon – mutat rá a Randstad Workmonitor 2021-es második felmérése.

Magyarországon a korábban távmunkában dolgozó alkalmazottak közel fele időközben már visszatért az irodai munkába, de az otthoni munkavégzéshez egyharmaduk nem kapott semmilyen informatikai támogatást. A napi.hu cikke.

Emellett a home office szabályai bekerülnének a normál jogrendbe – írja a Népszava.