Könnyebb volt az áruházi dolgozók munkája a hétvége óta, elviselhetőbb volt a nyomás a műszakokon, mivel a legforgalmasabb délelőtti sávban a korábbi vásárlótömeg töredéke fordult meg az üzletekben. Az intézkedés elérte azt a szándékot, hogy az időseknek biztonságos vásárlási lehetőséget garantáljon, úgy, hogy nem kell tartaniuk attól, hogy a fiatalabbaktól elkapják a betegséget – mondta a Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba a 65 év felettieknek 9 és 12 óra között megállapított kizárólagos vásárlási idősáv bevezetése kapcsán beszélt a tapasztalatokról. Megjegyezte: ahogyan korábban a pánikvásárlások rohamában, most is a bolti dolgozók kerültek reflektorfénybe, mivel naponta az ő feladatuk kezelni az életkor szerinti fizikai elválasztás kötelezettségével járó kihívásokat.

Pontosan két hete lépett életbe az oktatási intézmények látogatási tilalma a koronavírus-járvány miatt, így a kisiskolásoktól az egyetemistákig mindenki online oktatásra váltott egyik napról a másikra. A Mérce írása.

Elektronikusan is kérhetők különféle igazoló iratok, például nyugdíjjogosultsághoz vagy kárpótláshoz a Magyar Nemzeti Levéltártól - tudatta az intézmény közleményben hétfőn. A Profitline cikke.

Felmerül a kérdés, hogy a kormány által kihirdetett egészségügyi vészhelyzet idején az adókötelezettségüket önhibájukon kívül elmulasztó, teljesíteni nem tudó adózók milyen eljárásra számíthatnak, milyen szankciókat alkalmazhat velük szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az ado.hu írása.

A koronavírus miatt bevezetett veszélyhelyzetben a kormány a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását is tervezi a rémhírterjesztéssel kapcsolatban. Ez a törvény  Magyarországon – ahogy más országokban is – védi a köznyugalmat, hisz közveszély esetén különösen fontos, hogy senki ne okozzon pánikot hazugsággal. A Magyar Helsinki Bizottság véleménye szerint a jelenlegi büntető jogi szabályozás kisebb pontosítással alkalmas a járványveszély esetén a köznyugalom megóvására, változtatásra nincs szükség. A Magyar Helsinki Bizottság írása.

A napokban sokat hallhatunk a rémhírterjesztésről és a közveszéllyel fenyegetésről is. Ebben a tájékoztatóban elmagyarázzuk, hogy melyik fogalom mit jelent, és kitérünk arra is néhány példával, hogy a koronavírus miatti járványhelyzetben ki és hogyan követheti el ezeket a bűncselekményeket. Az ataszjelenti.hu írása.

A szakképző intézmények a digitális munkarendre való rugalmas átállás mellett a társadalmi összefogásban is jó példával járnak elől.

Míg a tanárok küzdenek, hogy megtalálják a helyes távoktatási módszereket, az iskolafenntartó valódi segítség helyett csak a hibákért korholja őket – írja a Népszava.

A koronavírus járvány megfékezése érdekében tömegek dolgoznak otthonról, sok cégnél ugyanakkor nincs meg az erre kialakított technológiai illetve szervezeti struktúra, a munkafolyamatokat kapkodva kell kidolgozni. Még azok a cégek is problémákkal néznek szembe akiknél eddig is volt home office, csak éppen nem a teljes céget kellett távmunka-módba állítani. Megnéztük, milyen megoldások jöhetnek szóba ilyenkor, illetve milyen biztonsági óvintézkedéseket érdemes bevezetni – írja a Portfolio.

Csak hogy legyen elég munkaerő a mezőgazdaságban.

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ