Elmaradt kézbesítések miatt nem jelent meg a felülvizsgálati bizottság előtt egy kecskeméti rokkant nő, ezért megvonták az ellátását.

A Népszava birtokába került az a törvénytervezet, amellyel az 1993 óta működő Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) megszüntetné a kormány. Az NKA csak a nevében élne tovább, Demeter Szilárd újabb megbízáshoz jut.

Egyértelműen állítható, hogy a magyar gazdasági fejlődés jelenleg inkább nem fenntartható módon zajlik - mondja Bartus Gábor környezetgazdász, aki a Nemzeti Fenntarható Fejlődési Tanács titkáraként részt vett a harmadik előrehaladási jelentés elkészítésében. A ma megjelenő értékelés környezeti és humán fenntarthatósági foprdulatot sürget. A szakértő szerint régiós összevetésben sem alakul jól a magyar növekedési minta, és a kettészakadó visegrádi blokk rosszabbul teljesítő felébe kerülhetünk – írja a Portfolio.

Magyarországon több területen történtek lépések az egészségügy és a lakosság egészségi állapotának javítására, de a mutatók nagy részében még mindig az uniós átlag alatt vagyunk, derül ki az Európai Bizottság szakértői által készített országjelentésből. Ugyan egyre tovább élünk, de a magyarok várható élettartama még mindig 5 évvel az EU-átlag alatt van. Hiába állítjuk, hogy nálunk ingyenes az orvosi ellátás, ha a kiadások közel egyharmadát a lakosság saját zsebből fizeti. Hiába javult a magyar gazdaság teljesítménye, és nőtt az orvosok bére, az egészségügy alulfinanszírozott. Az ellátás még mindig erősen kórházközpontú, sokkal több beteget kellene kezelni a háziorvosi praxisokban és a szakrendelőkben. A magyarok korai halálozásának fő oka az egészségtelen életmód, de szűrésekkel és jobban szervezett egészségügyi ellátással egy közepes magyar város lakosságát, 46 ezer embert meg lehetett volna megmenteni – írja az Index.

Döntően a pénz és a munkalehetőség gerjeszti a kivándorlást, de vannak, akiket a politika üldöz el. Közrejátszik még a kihívás keresése, a kalandvágy is. Előfordul az is, hogy a már kint élő családtag után megy az ember, vagy éppen az itthon felgyűlt hiteltartozására akar némi pénzt összeszedni. Ez derült ki a Társadalomtudományi Kutatóközpont online felméréséből, ami ugyan nem reprezentatív, hiszen a módszer miatt egy meghatározott embercsoport érhető el, de a minta elég nagy, mintegy 18 ezren válaszoltak a kérdésekre – olvasható a Klubrádió weboldalán.

Létrejött Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége - jelentette be a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (KDSZSZ).

December 5-én a BKK közleményt adott ki, amelyben arra kérik az utasokat, hogy jelentsék a cég ügyfélszolgálatán, ha helytelen magatartást tapasztalnak a járművezetők részéről. Mint írják, azért hívják fel erre a figyelmet, mert a közelmúltban sokan jelezték, hogy a sofőrök „megengedhetetlen hangnemben” kommunikáltak – írja a Mérce.

Kozma Ákos szerint a családokat és az oktatási rendszert is felkészületlenül érte a tankötelezettségi korhatár leszállítása.

Folyamatosan nő a kiskereskedelmi üzletek forgalma, az ott dolgozók viszont a létszámhiány miatt egyre kevésbé bírják a tempót – írja a Népszava.

Nehéz "Gyógyuló egészségügy" címmel konferenciát rendezni akkor, amikor a magyar kórházak adóssága az év végén megint 60 milliárd forint fölött van, és a János kórház karácsonyra ragtapaszt, vécédeszkát és lázmérőt kér adományként. Illetve bocsánat: utóbbi természetesen nem történt meg, ez csak az ellenzéki sajtó áskálódásának eredménye. Amúgy a János kórházban készült ilyen adománylista, azon rajta is szerepelnek ezek a tételek, de persze a lista készítői is félreértették a dolgokat a kórházban. Szóval nincs probléma. Vagy van? Az Index cikke.

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ