A sikeres alapkutatás előfeltétele a sikeres alkalmazott kutatásnak - hangsúlyozzák Lovász Lászlónak, az MTA elnökének írt levelükben amerikai és európai magyar professzorok.

Több mint 1,8 millió forintot fizetett be a BKK-nak egy bliccelő. Tavaly az övé volt a legmagasabb bírság, de másoktól is milliós összeget hajtottak be. A Közlekedési Központ szerint nem túlzóak a pótdíjak, a céljuk az, hogy a jegy- és bérletvásárlást ösztönözzék. A szakértők szerint az e-jegyrendszer lenne a megoldás. Tarlós István ma bejelentette, leghamarabb 2020 végére fejeződhet be a projekt.

Tisztújító kongresszust tart ma a Magyar Szakszervezeti Szövetség, mégpedig – információink szerint – teszi ezt zárt ajtók mögött. Izgalmas és mozgalmas pár hónap után kell megvitatniuk a küldötteknek a szakszervezet szerepét és meghatározniuk az eljövendő éveit. Az elmúlt hetekben sokszor a bírálatok kereszttüzébe került a MASZSZ (miként a többi konföderáció is) a sztrájk-nem sztrájk, országos vagy általános sztrájk, sztrájk vagy „csak” megmozdulások kérdésekben. Hárman mérettetik meg magukat a mai választáson, köztük a jelenlegi elnök, alelnök is – írja a hirklikk.hu.

Több mint nyolcszázzal csökkent a büntetés-végrehajtásban dolgozók száma két év alatt. Amíg 2016-ban még közel 9200-an dolgoztak a bv-nél, tavaly már csak 8339-en szolgáltak a testületnél, a teljes létszámhoz 1200 dolgozó hiányzik. A BVOP folyamatosan toboroz, de rengeteg a túlóra, alacsony a fizetés és elavult a technika – írja a 24.hu.

A rabszolga-törvény elleni tüntetések, sikeres sztrájkok és sztrájk-fenyegetések újra megmutatták, hogy van szakszervezet Magyarországon is. Ezzel együtt fellángolt a vita, hogy mi is kell egy jó szakszervezethez, szükség van-e a mostani rendszerre. Az Új Egyenlőség cikke.

Az idei év első két hónapjában már több mint harminc háziorvosi és nyolc fogorvosi praxis üresedett meg, februárban 422 tartósan betöltetlen háziorvosi körzetet regisztráltak, az üres fogorvosi szolgálatok száma 255 volt - ismerteti a keddi Világgazdaság az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adataira hivatkozva.

Nem csak a fővárosi Péterfy Kórház van amiatt bajban, hogy kevés az érsebészorvosa: Veszprém megye súlyponti kórházában, a megyeszékhelyen működő Csolnoky Ferenc Kórházban rövid időn belül az érsebészeti osztály hat orvosa közül hárman felmondtak, köztük az osztályvezető főorvos is távozott – tudta meg a 24.hu.

Erről Dr. Kunetz Zsombor, egészségügyi blogunk szerzője számolt be Facebook-oldalán. A kiposztolt dokumentumból kiderül, a Péterfy Kórház orvoshiány miatt nem tudja ellátni az akut érsebészeti ügyeletet. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott határozat szerint a feladatot március elsejétől más intézmények veszik át.

Egyelőre sűrű köd borítja a kormányzati igazgatásról szóló, tavaly decemberben elfogadott törvény végrehajtását – ezt jelezték a Népszavának több minisztériumból, háttérintézményből és kormányhivatalból is.

A kormány át kívánja alakítani a Magyar Tudományos Akadémia működését, melynek legfontosabb eszköze a kutatóhálózat finanszírozásának szétverése – a kormányzati szándék szerint a jövőben az egyes kutatócsoportok nem kapnák meg az alaptámogatást, azt meg kellene pályázniuk – írja a Mérce.


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ