Két hónapja tárgyalnak a bérekről eredménytelenül az MVM Csoportnál, ezért a szakszervezet március végén tüntetni készül, és még az is felmerült, hogy a dolgozók sztrájkoljanak: konkrétan termeléscsökkenést hajtanának végre az áramtermelők. Pakson például 100 MW-os leterhelést szervezhetnek - derül ki abból az interjúból, amit Gál Rezső, az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség elnöke adott a Vd.hu-nak.

Mára a fiatal munkaerő kevésbé hajlamos elhagyni a munkahely nyújtotta biztonságot, de jobban aggasztja őket a geopolitikai és országos konfliktusokból adódó bizonytalanság, miközben – különösen a fejlett országokban – borúlátóbbak is a jövőbeli kilátásaikat illetően. Azonban tenni is hajlandóak egy jobb világért és a kirekesztettekért, és a döntéshozóktól is elvárják ezt: túlnyomó részük szerint a valódi üzleti teljesítmény megítélésében nem kizárólag a pénzügyi mutatókra kellene hagyatkozni – derül ki a Deloitte Y generációsok körében végzett felméréséből.

Ha az országos adatokat nézzük, az lehet a benyomásunk, hogy a magyar gazdaság csodálatosan teljesít: elképesztő ütemben nőnek a bérek, a rendszerváltás óta nem dolgoztak ilyen sokan és nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség, ráadásul a tavalyi és tavalyelőtti gyengélkedés után idén rendesen beindulhat a növekedés is, már ha lehet hinni az elemzőknekírja az Index.

Milliókért vásárolt berendezési tárgyakat, ingóságokat Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetéhez (VDSZSZ) volt vezetője, amikor még a Liga Szakszervezet elnöki posztját is betöltötte – írta a Blikk a birtokába került közel 50 millió forintos számlákról.

Nemcsak a kormányzat, hanem a tanárok is szívesen látnák a küzdősportok és a lövészet oktatását a testnevelésórákon. Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár a szakszervezeti kritikákra reagálva lapunknak hangsúlyozta, hogy ha valaki lelkiismereti okokból nem szeretne részt venni a sportlövészetben, annak természetesen nem kell megtennie. Joó Éva világbajnok sportlövő szerint a sportág biztosan nem hozza elő a lappangó erőszakot a gyerekekből, éppen ellenkezőleg: nagyon jó irányba tereli őket – írja a Magyar Nemzet.

Igazi kihívás ma lelkes konyhai dolgozót találni Magyarországon, sokan már az állásinterjúra sem mennek el. Egy éttermeket üzemeltető cég azonban rájött a megoldásra: menekülteket, fogyatékosokat, nyugdíjasokat kezdtek alkalmazni. Ők pedig az átlagnál sokkal lelkesebbnek bizonyultak. Van aspergeres dolgozójuk, aki milliméterre pontosan vágja fel a zöldséget, és súlyos beteg cukrászuk, aki hálás, hogy félállásban is engedik dolgozni. A menekültek munkakezdését először fagyos tekintetek kísérték, de rekordidő alatt megtalálták a helyüket, és már ők segítenek a többieknek – írja az abcug.hu.

Az Y, Z generáció foglalkoztatásával kapcsolatos kihívások és nehézségek következtében a munkaadók egyre szívesebben válogatnak a lojális és megbízható 50 pluszos korosztály tagjai közül – írja a HVG.

Nem kapnak ingyenes kanyaró elleni védőoltást azok a pedagógusok, akik kötelező kirándulás miatt kénytelenek Romániába utazni a gyerekekkel, hiába nem feltétlen védettek a betegséggel szemben – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét egy érintett. Azok, akik 1968 előtt születtek, még nem kaptak védőoltást kanyaró ellen, így aki nem esett át a betegségen, máig megfertőződhet, de nem csak ők védtelenek. Az 1969 és 1989 között születtek is csupán egy oltásban részesültek, ami szintén nem garantál teljes védettséget. Mégis, aki a romániai utazás előtt biztonságban szeretné tudni magát és családját, annak legalább tízezer forintot kell fizetnie a vakcináért.

Nagy löketet kapott az államtól az építőipar a CSOK kibővítésével és az új építésű lakások áfájának csökkentésével, így egy év alatt megduplázódott az új építési engedélyek száma. Noha legalább tíz éve nem volt olyan erős a fizetőképes kereslet a lakáspiacon, mint most, a lakásépítési konjunktúra beindulása mégsem egyszerű, hiszen az egyik elengedhetetlen erőforrás, a munkaerő, jobban hiányzik az ágazatból, mint valaha. Az égető szakemberhiány miatt a kivitelezési költségek is gyorsan emelkednek, ami csorbítja az új kedvezmények hatásait is – írja a Portfolio.

A meglévő képzési programok mellett a rugalmas alkalmazkodást segítő, rövidebb ciklusú átképzések és továbbképzések támogatására helyezi a hangsúlyt a kormányzat az építőiparban – tájékoztatta a Magyar Időket a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca kedvezőnek nevezte, hogy a friss adatok szerint még a versenyszféránál is nagyobb mértékben emelkedtek a keresetek az építőiparban. Abban bíznak, hogy az erőteljesen növekvő hazai bérek hatására az ágazatban külföldön dolgozók közül egyre többen térnek haza.

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

Megvá­lasz­tot­tak — Mi lesz most?Bill Barry, a mun­ka­he­lyi szak­szer­ve­ze­ti tiszt­ség­vi­se­lők­nek szó­ló új könyv a­me­ri­ka­i szer­ző­je 2017. má­jus má­so­dik fe­lé­ben könyv­be­mu­ta­tó­kat tart Bu­da­pes­ten, Szom­bat­he­lyen, Kecs­ke­mé­ten és Mis­kol­con.

To­vábbi in­for­má­ció