Folyamatosan növekszik a munkaerőhiány az építőiparban. Ma már a szektorban tevékenykedő cégek mintegy 50 százaléka szembesül a szakember-utánpótlási problémákkal. A lakásépítéssel foglalkozó vállalkozásoknak pedig a 62 százaléka nem tud megfelelő szakmunkásokat felvenni – tudta meg a Magyar Nemzet meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatójától. Petz Raymund elmondta: 2007-ben, amikor az építési ágazat gazdasági válság előtti „utolsó jó éve” volt, még hozzávetőleg 230 ezren dolgoztak a szakágban, míg manapság csupán mintegy 150 ezren tevékenykednek az ágazatban. Vagyis jelenleg legalább 80 ezer dolgozó hiányzik az építési iparágból.

Összesen 2100 fuvarozó társaság írta alá azokat a petíciós íveket, amelyeken számos nyugat-európai országokban bevezetett protekcionista intézkedések ellen tiltakoznak - ismertette a Népszavának Dittel Gábor főtitkár, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NIT Hungary) által szervezett, május közepén befejeződött aláírásgyűjtés eredményét. A megközelítően 12 ezer kamiont üzemeltető cégek között számos szlovén, szlovák társaság is kitöltötte az íveket.

Középkorú román nők tízezrei látnak el idős, magatehetetlen olaszokat, így tartva el otthon maradt családjukat. A hét minden napján tizenkét órában, összezárva egy haldokló emberrel. Sokszor papírok nélkül, feketemunkásként, kiszolgáltatva a munkaadónak. Huszonegyedik századi rabszolgaság a fejlettnek mondott Nyugat-Európában – írja a Magyar Nemzet.

10, 15 és 20 százalékos béremelést is kiharcolt a Magyar Szakszervezeti Szövetség a dolgozók számára az elmúlt 1 évben, s igyekszik a munkáltatókat jobb belátásra bírni abban, hogy a munkavállalókat megkell becsülni. A sikerek ellenére azonban nincsen egyszerű helyzetben a szövetség, amit más európai országokkal való konzultációkkal próbál orvosolni. Az olaszországi CGIL-SPI (Csidzsielle Szpi)-vel immár 30 éve szoros kapcsolatot ápolnak, s időről-időre megtárgyalják az aktuális kérdéseket – írja a somogytv.hu.

Tovább folytatódhat a munkanélküliek arányának csökkenése idén, azonban a munkaerőpiaci helyzet javulásában elsősorban a bérek emelkedése lesz a domináns az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Több ország ellátórendszere összeomlana egy felmérés szerint, ha évtizedeken belül nem emelik fel legalább 70 évre a nyugdíjkorhatárt – írja a vs.hu.

Ha egy vezető nem családbarát, akkor a döntései sem lesznek azok - mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken Budapesten, a családok XI. világkongresszusán.

„Sajnálom, hogy ez a kérdés pártpolitikai cséphadaró lett” – mondta a külföldön munkát vállaló, illetve oda készülő fiatalokkal kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor miniszterelnök pénteken. A kormányfőt Hódmezővásárhelyen, a Modern Városok Program utolsó állomásán kérdezte a Magyar Nemzet, ő pedig úgy reagált, ez a téma alaposabb feldolgozást igényelne a szokásos belpolitikai vitáknál.

Átadták az évek óta nem termelő hejőcsabai cementgyár, mostani nevén HCM 1890 Kft. évi 40 ezer tonna kapacitású mészhidrát üzemét pénteken, a beruházás magántőkéből valósult meg, ennek értékről nem adott tájékoztatást Kálmán János cégtulajdonos – írja a Világgazdaság.

A jelenlegi migrációs válságban fontos hangsúlyozni, hogy Magyarország a külső erőforrások helyett belső erőforrásokra támaszkodik, a kormány magyar embereket és családokat szeretné támogatni - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Családok budapesti világtalálkozójának szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Sztrájk 2.0



Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

Megvá­lasz­tot­tak — Mi lesz most?



Bill Barry, a mun­ka­he­lyi szak­szer­ve­ze­ti tiszt­ség­vi­se­lők­nek szó­ló új könyv a­me­ri­ka­i szer­ző­je 2017. má­jus má­so­dik fe­lé­ben könyv­be­mu­ta­tó­kat tart Bu­da­pes­ten, Szom­bat­he­lyen, Kecs­ke­mé­ten és Mis­kol­con.

To­vábbi in­for­má­ció