Interjú Gerő Mártonnal a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnökségi tagjával és Péter Lászlóval, az Akadémiai Dolgozók Fórumának elnökével a Népszavában.

Folyamatos a termelés Iváncsán, szó sincs semmiféle krachról – mondta lapunknak Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti szövetségének elnöke, miután nemrégiben újraindult a toborzás a dél-koreai vállalatnál, ahova jelenleg közel 200 magyar munkavállalót keresnek. Hangsúlyozta, a cég még mindig nyereséges, a termeléskiesés pedig csak átmeneti. A szakszervezeti vezető ugyan fenntartásait hangoztatta a kormány iparpolitikájával szemben, szerinte kár temetni az autóipart.

Már megkezdődtek az idei minimálbér-tárgyalások, a Liga Szakszervezetek elnöke pedig azt mondta az InfoRádióban, hogy nemcsak a számokban kell megállapodniuk, hanem fontos technikai kérdéseket is tisztázniuk kell a feleknek. Mészáros Melinda szerint nem kizárt a 10 százalékos emelés a legkisebb kereseteknél, legalábbis a munkáltatók többsége ezt szeretné. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége augusztusban méri fel, hogy a tagvállalatoknak milyen igényeik vannak a béremeléssel kapcsolatban.

Az év eleje óta küzdenek közösen a még állami fenntartásban maradt egyetemek dolgozói a méltó bérekért. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) és a Magyar Képzőművészeti Egyetem szakszervezetei már több alkalommal tárgyaltak a felsőoktatásért felelős államtitkárral, Hankó Balázzsal, azonban május eleje óta ezek az egyeztetések megszakadtak. Akkor a választások utánra ígért konkrét ajánlatot az azóta miniszterré kinevezett Hankó, erre viszont a mai napig nem került sor. 

Idén tizenegyedik alkalommal adta ki éves jelentését a munkavállalói jogok globális helyzetéről a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC). Az egyes országok szakszervezeteinek megkérdezésével, emberi és szakszervezeti jogok szakértőinek bevonásával készült kiadvány a munkavállalói jogok megsértésénél mind az állami, mind a munkaadói szinten történő jogsértéseket figyelembe veszi.

Nem jár tovább a családi pótlék, ha a gyerek befejezi a középiskolát, így a továbbtanuló diákok szüleinek nemcsak az emelkedő költségekkel kell számolniuk, hanem azzal is, hogy csökken a család bevétele – emlékeztet az Azénpénzem.hu. Az érettségit követően a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják. A jogszabály szerint ugyanis a családi pótlék (azaz iskoláskorúnál iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. (sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23.) életévét.

Távolról sem oldotta meg az oktatás problémáit a Pedagógusok Szakszervezetének tanévvégi értékelése szerint. A Népszava cikke.

Június 10-én, egy nappal a választások után a Liberty Dunaújváros, vagyis a valaha volt Dunai Vasmű, a későbbi ISD Dunaferr helyén működő cégek tulajdonosa bejelentette: fokozatosan leállítja az utolsó két kokszolókemencét - írja a Telex.

Jelzések érkeztek a Munkástanácsok Országos Szövetségéhez arról, hogy a dolgozók munkaidő–beosztásuk miatt vagy rendkívül nehezen tudtak élni szavazati jogukkal a június 9-i választásokon, vagy egyáltalán nem vettek részt rajta, ugyanis volt olyan eset, hogy a munkáltató külön igazolást kért a választásokon való részvételről.

A magyarországi munkáltatók 37 százaléka tervezi bővíteni munkaerőkeretét a harmadik negyedévben, az előző negyedévben mért 31 százalék után, a leépítést tervező cégek aránya ugyanebben az időszakban 23 százalékra emelkedett 22 százalékról – derül ki a Manpower Magyarország csütörtökön közzétett negyedéves munkaerőpiaci előrejelzéséből.