Új eljárásrendet adnak ki, miután a háziorvosok tiltakoztak és aláírást kezdtek gyűjteni, mert állításuk szerint a kötelező tesztelés nehezen kivitelezhető lenne.

Aki biztosan nem indul, az épp a választást előkészítő László Zoltán, míg aki biztosan elfogad egy ilyen felkérést, az a szövetség eddigi alelnöke, Székely Tamás. A Népszava cikke.

A szakszervezet elnöke szerint már a tárgyalással felhatalmazott helyettes államtitkár megbízólevelével gond volt, ezért érdemi egyeztetésre nem került sor. A szakszervezetek célja a tárgyalásokkal pedagógusok presztízsének és jóllétének visszaállítása és biztosítása.

Még a nyáron lengette be Orbán Viktor azt, hogy ha a gazdasági növekedés 2021-ben eléri az 5,5 százalékot, a gyereket nevelők számára jövő év elején visszafizetik az idén befizetett jövedelemadót. Az ígéret nemrég konkrétum lett, az erről szóló rendelet után pedig az adóhatóság is közölte a visszatérítés részleteit. Mivel az megelőzi az éves adóbevallás májusi határidejét (no és a jövő évi választásokat), a művelet egy fokkal bonyolultabb, és egyes érintetteknek már a következő hetekben is feladatot ad. A HVG összeállítása.

Folyamatosan emelkedik azoknak az oktatási intézményeknek a száma, ahol intézkedni kellett a koronavírusos megbetegedések miatt - derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lapunknak küldött tájékoztatásából. A szaktárca adatai szerint jelenleg az iskolák két százalékát - jellemzően egy-egy osztályt - érinti tanügyi intézkedés, néhány hete ez a szám egy százalék körüli volt. Hozzátették: tudomásuk szerint a jelenlegi tanévben arra még nem volt példa, hogy egész iskolára kellett volna ilyen intézkedést elrendelni. A Népszava.

Még csak most indul a kormány és a szakszervezetek tárgyalássorozata a sztrájk kilátásba helyezése kapcsán, de az egyik érdekképviseletnek máris van néhány észrevétele.

„Csodálkozunk, hogy nincs elég egészségügyi dolgozó?” felütéssel osztotta meg a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának egy körlevelét Dr. Kunetcz Zsombor, melyben kifejtik, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal rendelkező dolgozók csak úgy adhatják ki bérbe saját tulajdonukban lévő albérletüket, ha azt előbb az Országos Kórházi Főigazgatóság engedélyezi. A Mérce cikke.

A pécsi gimnáziumi tanárok szakmai és lelkiismereti alapon az iskolában betarthatatlannak látják azt a törvényt, ami tiltja a fiatalkorúak előtt a homoszexualitás megjelenítését - írja a Népszava.

Kásler Miklós emberminiszter október hatodikán küldött utasítást a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményeknek, amelyben az „elsődleges képzőhelyként megjelölt egészségügyi intézménybe” rendelte vissza az aneszteziológia és intenzív terápia szakképzésben foglalkoztatott rezidenseket és szakorvosjelölteket, írja a 444.hu.

A szakszervezetek – követeléseik elutasítása esetén – a 2022-es parlamenti választásig legfeljebb csak figyelmeztető sztrájkot tarthatnak.