„Az Erzsébet-táborokban bevett gyakorlat, hogy az ott táborozó, sokszor a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyerekekkel érzékeny adatokra rákérdező kérdőívet töltetnek ki. Bár a válaszadás elvileg önkéntes és szülői beleegyezéshez kötött, a kérdőívek tartalma több mint aggályos, azok felhasználhatóságáról már nem is beszélve” – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) lapunknak eljuttatott közleményében.

A jelnyelvből tett vizsga is államilag elismert nyelvvizsga lesz a jövőben, azt a felsőoktatási törvény is elismeri majd, és egyértelművé válik, hogy azután is jár nyelvi pótlék – írja a rehabportal.hu.

Szeptembertől iskolaőrök 500 általános és középiskolában a 12 évesnél idősebb agresszív gyerekeket akár meg is bilincselhetik, a pedagógusok védelmében - megszavazta a parlament a kormány javaslatát.

A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő – írja az mfor.hu.

Elfogadta a parlament a Színház és Filmművészeti Egyetem alapítványi modellbe helyezését is. Az elmúlt hónapokban nagy port kavart az SZFE Corvinushoz hasonló működtetési formába és magánkézbe adása: a diákok a mai napon a Kossuth téren énekléssel, két hete pedig az Egyetem épülete előtt tüntettek, korábban mind az intézmény vezetői, mind a hallgatók nyílt levélben fordultak az országgyűlési képviselőkhöz – írja a Mérce.

133 támogató és 61 ellenszavazat mellett az Országgyűlés elfogadta a 2021-es költségvetést. A költségvetés komoly elvonásokat tartalmaz az önkormányzatokra nézve.

Annak ellenére is szavaz ma a parlament az iskolaőrség létrehozásáról, hogy szakmai szervezetek sora bírálja a tervet, ráadásul még is kétséges, hogy lesz-e elég idő kidolgozni, elindítani a nagy vitákat kiváltó programot szeptemberig – írja a Népszava.

A potyautasokat ki kell szűrni, a járulékokat be kell fizettetni, ezzel egyetértenek a szakszervezetek is, de ezt végezze el a NAV, ne testálják az orvosokra.

A szerdai Magyar Közlöny egyik kormányrendeletében rögzítette a kormány, hogy a szociális temetkezés 2021. január 1-je helyett 2022. január 1-jén lép életbe. Hiába azonban a változtatás ilyen formában történő rögzítése, az új dátum sem kőbe vésett – írja az mfor.hu.

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége köszönetet mond a kormány egészségügyi dolgozóknak juttatott bruttó 500 ezer forintos állami pluszjuttatásért, annak fontosságát pedig külön hangsúlyozza, hogy ezúttal végre a betegellátás hátországát biztosító egészségügyben dolgozók, azaz a gazdasági, műszaki, adminisztratív területen dolgozók is kapnak az elismerésből. A Mérce írása.

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ