Nagy hajtásban, hetek alatt vezényelnék le az egyetemi modellváltást az orvosképzést nyújtó egyetemeknél. Bár az intézmények hivatalosan maguk kérhették ezt, több jel is arra utal, hogy valójában belehajszolják őket a nagyobb önállósággal, több pénzzel és régiós vezető szereppel kecsegtető, de végső soron az autonómiájukat fenyegető váltásba. Mindezt lehetőleg még azelőtt sínre tennék, hogy élesedne az orvosok jogállásáról szóló törvény. A kérdésről csütörtökön dönthet két egyetem szenátusa is, Pécsen például cikkünk megjelenésekor kezdődik az ülés – írja a HVG.

Lefokozták azt a nőt, aki az ORFK ezredeseként zaklatás és bántalmazás miatt feljelentést tett hivatali elöljárója, egy vezérőrnagy ellen. Végül a sértett távozik a rendőrségtől – írja a Népszava.

A központi elvonások miatt drasztikusan megcsonkított bevételekből a településeknek kell fizetni a háziorvosi ügyeletek működtetéséhez szükséges pénz legalább 30 százalékát is – írja a Népszava.

Súlyos mentális, és bürokratikus munkaügyi terheltség, romló kapcsolat a diákokkal és szüleikkel, kevés érdemi intézményes segítség. Ezek voltak azok a leggyakrabban leírt körülmények, amelyek a Pedagógusok Szakszervezete ifjúsági tagozatának online felméréséből – írja a Mérce.

Azt, hogy benne vagyunk a 2022-es választási kampányban, mutatja az is, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) a Klebelsberg Központtal folytatott hosszas tárgyalások után sikerült elérnie, hogy végre kifizetik a középiskolai felvételiben közreműködő tanárok szombati munkáját – írja a hirklikk.hu.

Rövid időn belül válaszolt is a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség a cégvezetés keddi ajánlatára. Ebből kiderül, hogy az érdekképviselet nem tudja elfogadni a munkáltató ajánlatát, ami a kollektív szerződés lejáratának meghosszabbításáról szólt volna, cserébe viszont a szakszervezetnek el kellett volna állnia a pereskedéstől – írja a Portfolio.

Kásler Miklós három regionális könyvtárat jelölt ki, ami koordinálja az együttműködést. Könyvtári szakemberek és a minisztérium segítségével próbáltuk értelmezni a változások lényegét – írja a 24.hu.

 Húsz éve nem volt ennyire kevés főállású pedagógus Magyarországon, mint most: egyetlen év alatt háromezerrel csökkent a tanárok száma. Pedagógusokat kérdeztünk arról, milyen hatással van a napi munkavégzésre, hogy egyre kevesebben állnak helyt a katedra mögött – írja a 24.

Az otthoni munkavégzés várhatóan nem átmeneti jelenség lesz nálunk, de a munkaidőben nem várható jelentős csökkenés – mondták magyar cégvezetők.

Tavaly nyáron drámai volt a zöldség-gyümölcs árának növekedése, de év végére normalizálódni látszott a helyzet. A Privátbankár.hu elemzése szerint azonban januárban ismét megugrott az élelmiszerek ára, ami leginkább a nyugdíjasokat és az alacsony jövedelműeket érinti hátrányosan.