Miközben a VDSZ működési területén az elmúlt hetekben folytatott eredményes bértárgyalásoknak köszönhetően a munkavállalók számára  átlagosan 15-16%-os bérnövekedést sikerült elérni, most fordulni látszik a kocka.

Együttműködési megállapodást kötött a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete a lengyel, a cseh és a szlovák társ-szakszervezetekkel március 10-én, pénteken, Budapesten.

A Magyar Orvosi Kamara szétverésére született törvénymódosítással ismét megszegte a kormány az Európai Uniónak tett ígéretét, hiszen az érintettekkel való egyeztetés nélkül erőből, „büntetésből” fosztotta meg jogaitól, hatásköreitől a szakmai érdekképviseletet – reagált a MOK elleni intézkedésekre a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ szolidáris a MOK vezetésével és tagjaival, s az ország biztonságos betegellátása érdekében is felszólítja a kormányt, vonja vissza a kamara szétverésére irányuló intézkedéseit.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) online kérdőívet indított a kormány teljesítményértékelési tervéről. A kitöltési határidő legkésőbb 2023. március 16-a, a határozatlan idejű sztrájk meghirdetésének egy éves évfordulója. Elérhető a PSZ honlapján az alábbi linken, továbbá a Facebookon és az applikációjukban is.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöksége megdöbbenve olvasta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter törvényjavaslatát, amelyben megszüntetné a kötelező kamarai tagságot az orvostársadalom számára. A kormány ezen lépésével átgondolatlanul, sértődötten és csapkodva reagál a Magyar Orvosi Kamara figyelemfelhívó akcióira. A törvény általános indoklásában leírtak nem felelnek meg az igazságnak. Ezt többször, több helyen is elmondta a MOK.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) üdvözli, hogy az alapvető jogok biztosa, Kozma Ákos hivatalból átfogó vizsgálatot indított a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért.

 Elfogadhatatlan és érdekképviselőtől álságos az egyik munkavállalói csoportot összeugrasztani a másikkal – áll a VDSZ, a szakszervezet közleményében.

Újraválasztották a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökét a konföderáció mai (február 21-ei), késő délutánba nyúló tisztújító kongresszusán. Zlati Róbert újabb 4 évre kapott bizalmat a küldöttektől. A kongresszuson meghívottként Czomba Sándor államtitkár is beszédet mondott, s hangsúlyozta, kiemelten fontosnak tartja a rendszeres párbeszédet a szakszervezetekkel. Bejelentette: olyan munkacsoport felállítását tervezi, amelynek résztvevőivel – a szakszervezetekkel is – egyeztetni lehet a munka világát érintő tervezetekről még a „nulladik” fázisban, a kormány elé terjesztés előtt.

Öt százalékkal, de legalább 53 ezer forinttal emelkedik január elsejétől a MÁV-Volán csoportnál dolgozók alapbére - közölte a mai, délutánba nyúló egyeztetés végén a Vasutasok Szakszervezete. A munkáltatóval folytatott több, korábbi sikertelen tárgyalást követően a VSZ Lázár János miniszter segítségét kérte a megállapodáshoz.  

Cafeteria helyett megfelelő béreket kell adni a munkavállalóknak – véli a Magyar Szakszervezeti Szövetség egy nem reprezentatív felmérés eredményére reagálva, amely szerint a munkáltatók körülbelül átlagosan 10 százalékkal emelnék a béren kívüli juttatás keretét, ezzel is kompenzálják a megfelelő mértékű béremelést. A béren kívüli juttatás – nevéből adódóan – nem épül be a bérbe, nem növeli a nyugdíjalapot.