Akár államcsődhöz is vezethet a kata adózási forma egyeztetés nélküli megváltoztatása, valamint az emberekre zúdított brutális, ebben a formában vélhetően jogszerűtlen rezsidíj módosítás – véli a Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (FÖX). A szövetség felszólítja a kormányt, mindkét intézkedést függessze fel és haladéktalanul kezdjen valódi, érdemi egyeztetést a társadalom széles csoportjaival, köztük a szakszervezetekkel. A FÖX szolidáris a közszolgálatban dolgozókkal, akik az infláció részleges ellensúlyozására július elsejétől visszamenőleg 20 százalékos béremelést követelnek.

A társadalmi egyeztetés intézményének visszaállítását, valós és hiteles egyeztetést követelnek a szakszervezetek – reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség a KATA adózási rendszer átalakításának körülményeire, amellyel – a szövetség szerint – Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben tett ígéretét megszegve itthon ismét keményen arcul csapta a társadalmi és szociális partnereket.

A társadalom - benne a közszféra - jelene és jövője egyaránt a digitalizáció. Csak idő kérdése, hogy a digitális átállás teljes mértékben megvalósuljon. A közigazgatási folyamatok jelentős ökológiai előnyökkel járnak, mivel lehetővé teszik az emberek számára, hogy otthonról lépjenek kapcsolatba a közigazgatással, ami jelentősen csökkentik például az utazási időt és a költségeket.

A teljes közlemény itt érhető el.

 

 

A VDSZ tiltakozik a korábban általa is támogatott gazdaságot fehérítő KATA adózási forma kvázi megszüntetése ellen. A tervezett módosítást benyújtóknak fogalmuk sincs arról, mit jelent az, ha a katások kizárólag csak a lakosság felé benyújtott számlákkal adózhatnak kedvezményesen. Kisvállalkozások és családjaik százezrei lehetetlenülnek el ezzel az átgondolatlan javaslattal. Képzeljük csak el, hogy egy szolgáltatást korábban cégeknek is nyújtó vízvezeték szerelő, vagy elektroműszerész milyen feltételekkel fog tudni megélni? – teszi fel a kérdést Székely Tamás a VDSZ elnöke.

Megdöbbentek a szakszervezetek Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentésén, miszerint inflációs időkben az ár-bér spirál kialakulását a bérek visszafogásával kell megakadályozni. Ez veszélyes üzenet a kormánytól, főként a minimálbér tárgyalások előtt – véli a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

 A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) sürgeti a nyugdíjemelés módszerének megváltoztatását, mértékének a valós éves infláció mértékéhez való igazítását.

Járművezetők és utasok is kiakadtak: totális káoszt teremtett a fővárosi közlekedésben a Budapesti Közlekedési Központ ötlete, a „térben és időben eltérő”, ám folyton változó elsőajtós felszállás előírásával. A követhetetlen és logikátlan módszer miatt egyre több a konfliktus a vétlen sofőrök és a dühös utasok között, akik nem tudják követni, hol, mikor és meddig lehet minden ajtón felszállni, s mikor csak a sofőrnél. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) a tarthatatlan helyzet mielőbbi rendezésére, a logikátlan utasítások visszavonására szólítja fel a BKK illetékeseit.

 

A nyugdíjas-társadalom elvárja, hogy a Kormány - a hatályos törvény szerinti éves összehasonlítású, az I-VIII. havi adatok birtokában történő infláció-előrejelzéskor a novemberi nyugdíj-kiegészítés mértékét az év végéig számítható trend alapján, de az éves inflációs indexet legalább 12 %-os mértékre kiegészítve határozza meg.

A 110. Nemzetközi Munkaügyi Konferencián kritikák hangzottak el a magyar kormánnyal szemben a Szervezkedési jogról és a kollektív tárgyalásokról szóló 98. Egyezmény kapcsán.

A most megjelent KSH adatok is azt igazolják, hogy kompenzálni kell a magas infláció okozta reálkereset csökkenést. Ezért a VDSZ kezdeményezi, hogy a már megszületett bérmegállapodások esetén is kezdődjenek tárgyalások a drasztikus jövedelemcsökkenések megakadályozása érdekében.