Még mindig kevés – reagált a munkavédelmi bírságok összegeinek jelentős emelkedése hírére a Magyar Szakszervezeti Szövetség.  A MASZSZ nem az akár 100 millió forintra emelt büntetési tételt kevesli, hanem az ellenőrzések gyakoriságát. Utóbbi ugyanis – információk szerint – még mindig nem fog változni, mint ahogy az a gyakorlat sem, hogy a szabálytalanságokért, még a fekete foglalkoztatásért is gyakran csak figyelmeztetést „szabnak” ki az ellenőrök. A MASZSZ érdemi változtatást vár.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége az alábbi javaslatot juttatta el a Nemzetgazdasági Minisztérium részére. Célunk, hogy a szabályozás erőteljesebb védelmet adjon a munkavállalók választott képviselőinek, érdemben szankcionálva a jogellenes munkáltatói gyakorlatokat a munkajogi (jog)következményeken túlmenően is. Indokoltnak tartanánk továbbá a hatósági ellenőrzési tárgykörök – körültekintő, jól átgondolt – bővítését is a munkavállalói érdekképviseletek jogainak védelmében.

Javaslatunk azt célozza, hogy egy fokozottan megterhelő munkavégzési időszak esetében kötelezően jelenjen meg az üzemi tanács (mint munkavállalói érdekképviselet) és az üzemorvosi szolgálat (foglalkozás-egészségügy) lehetősége a „kontrollra”.

A munkaügyi hatósági ellenőrzések számának radikális és gyors növelését, s ezzel a feketemunka látványos visszaszorítását szorgalmazza a Magyar Szakszervezeti Szövetség, miután egy tanulmányból kiderült, 2023-ban az előző évekhez képest különösen sok szabálytalanságot találtak még annál a kevés cégnél is, ahová eljutottak az ellenőrök. A hatósági rajtaütések száma negyedére csökkent az elmúlt évtizedben, a szabálytalanságokért gyakran csak „dorgálás” jár, így nem csoda, ha sok munkáltató visszaél a helyzettel.

17 százalékkal, de legalább 70 ezer forinttal keresnek többet a vasutasok januártól visszamenőleg - közölte a Vasutasok Szakszervezete, miután ma délelőtt aláírták a 2024 - 2026-os bérmegállapodást.

Felháborítónak tartja a VDSZ, hogy az éj leple alatt a kormány suttyomban - korábbi ígéretét megszegve  - extraprofitadót vet ki a gyógyszergyárakra ráadásul január 1-re visszamenőleges hatállyal. Indoklás a Magyar Közlönyben nem olvasható, szakértők szerint kellenek a pluszbevételek a költségvetésbe az elszálló deficit megfékezése érdekében.

Mértékletességre inti a külföldi vendégmunkások ügyében nyilatkozó politikai pártokat a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ szerint szükségtelen ismert hatalmi ambíciók miatt a külföldi munkavállalók jelenlegi karanténba zárását vagy éppen mahdani elűzését ígérgetni, inkább a magyar dolgozók méltó javadalmazásának, munkakörülményeinek javítására kellene törekedni, és arra, hogy az olcsón dolgozó vendégek se húzhassák le a hazai bérszínvonalat – közölte a MASZSZ.

Egyetért a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) december 10-11-ére szervezett munkabeszüntetésével az Egységes Közlekedési Szakszervezet, s a Volánbuszos tagjai saját döntésük alapján csatlakozhatnak is a sztrájkhoz – közölte az EKSZ.

A bértárgyalások mielőbbi megkezdését, s erre rendkívüli ülés összehívását sürgetik a vasutas szakszervezetek a MÁV Zrt. vezérigazgatójának, Pafféri Zoltánnak írt közös levélben. Felszólítják, az egyeztetések halogatásával ne hátráltassa a folyamatot, mert a munkavállalók mielőbb tudni szeretnék, mennyiért dolgoznak jövőre. A szakszervezetek 15 százalékos, de legalább 70 ezer forintos béremelést és a lojalitási jutalom 50 ezerrel való növelését kérik.

Munkajogaink címmel hiánypótló kiadványt jelentetett meg a Magyar Szakszervezeti Szövetség azzal a céllal, hogy egyszerű, érthető, ám a törvényhez hitelesen igazodó tartalommal segítse a munkavállalók tájékoztatását alapvető jogaikról. Erre ugyanis egyre nagyobb szükség van. A 116 oldalas, az Európai Szakszervezeti Szövetség támogatásával készült ingyenes zsebkönyv online, lapozható formában is elérhető a MASZSZ honlapján (szakszervezet.net).