A korábbi optimista állásponttal szemben mégsem sikerült lezárni a 2024. évi bértárgyalásokat a GE Vernova Field Core Service Solutions International LLC Hungary magyarországi fióktelepén Fóton - tájékoztatja a nyilvánosságot Székely Tamás, a VDSZ elnöke.

Végtelenül barátságtalan lépésnek tartja a Vasutasok Szakszervezete Lázár János legújabb népszerűtlen döntését, a home office betiltását. A VSZ a vasutasok tömeges elvándorlásának megakadályozása érdekében is felszólítja a minisztert, vonja vissza ez a családellenesnek is számító intézkedést.

Munkahelyi hőguta és hőstressz megelőzési terv - hőség protokoll -, kidolgozását, s ennek a kollektív szerződésbe való általános beépítését, valamint a jelenleginél jóval gyakoribb hatósági ellenőrzést szorgalmaz a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ támogatja a nemzetközi javaslatot, miszerint extrém időjárás idején meg kell adni a munkavállalóknak a munkavégzés szükség szerinti felfüggesztésének jogát anélkül, hogy ez bérkiesést jelentene.

Miután az idei elhúzódó bértárgyaláson eddig nem tudott megegyezni a munkáltató a VDSZ-szel, a sikertelen tárgyalássorozatot követően sztrájkbizottságot alakítottak a General Electric Vernova magyarországi fióktelepének munkavállalói – tájékoztatja a nyilvánosságot Székely Tamás, a szakszervezet elnöke.

Dolgozók százainak tartozik hónapok óta a MÁV Zrt., a kifizetés felgyorsítására a Vasutasok Szakszervezete Lázár János közbenjárását kéri. A vállalat azoknak a munkáknak a kifizetésével adós, amelyeket különféle projektekben, munkaidőn kívül, szerződés alapján vállaltak - és el is végeztek - a vasutasok.      

Beszállt a választási kampányba a Magyar Szakszervezeti Szövetség is. Igaz, a MASZSZ egyetlen politikai párt mellett sem korteskedik, mindössze arra buzdítja tagjait honlapján és Facebook-posztokban is látható kis videókon, hogy menjenek el szavazni. A június 9-ei választás eredménye akár sorsdöntő is lehet a munkavállalók számára – véli a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

A településüzemeltetésben (például hulladékgazdálkodás – Mohu Budapest, korábbi FKF) dolgozókat képviselő ágazati szakszervezet, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) megtartotta országos értekezletét, egyben VI. Vezetőválasztó Kongresszusát. Az értekezlet ismét Király András elnöknek szavazott bizalmat a következő ötéves ciklusra, így ő harmadik elnöki ciklusát kezdi a szakszervezet élén. A két elnökségi pozícióban a feladatokat Farkas Zsuzsanna és Németh Zsuzsanna látja majd el.

 Napokon belül megkezdődik az a példátlan bírósági persorozat, amelyet munkáltató, ez esetben a makói ContiTech Fluid Automotive Kft. valaha is kezdeményezett két szakszervezeti vezető és egy érdekvédelmi szervezet, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség ellen. A cég a szegedi gumigyárból közelmúltban kirúgott Radics Gábort, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnökét, valamint a makói gumigyár helyi szakszervezeti titkárát, Hajdú Rolandot perli, egyebek között magánemberként is. A munkáltató számára kellemetlenül harcos és hangos érdekvédőkre jelenleg hat kitűzött bírósági tárgyalás vár.

Mint ismeretes, a Köztársasági Elnök aláírására vár a Parlament által április 30-án elfogadott, az Európai Unióban megfelelő minimálbérekről szóló 2022.október 19-i (EU) 2022/2041 európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetését szolgáló törvénymódosításokról szóló törvény.

Minden demokratikus parlamenti politikai pártot meghívott május elsejei fórum rendezvényére a Magyar Szakszervezeti Szövetség azzal a felkéréssel, hogy vegyenek részt a szövetség sátrában tervezett előadásokon, vitákban. Meghívták Magyar Pétert is. Szokásos városligeti sátrában a  MASZSZ az Európai Unióhoz való csatlakozás 20. évfordulója alkalmából politikusok és gazdasági szakértők segítségével munkavállalói szemszögből értékeli az elmúlt két évtizedet. A szövetség az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdítja a választókat.