Győzött a munkavállalói összefogás Veresegyházán a GE Aviation gyárában! Egy nappal a határozatlan idejű sztrájk megkezdése előtt a VDSZ-nek sikerült megállapodnia a munkáltatóval.

 A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felszólít minden pártot és politikust: tegyenek versenyképes ajánlatot, megalapozott ígéretet a pedagógusok, az oktatásban dolgozók bérének emelésére – ismertette a felhívást Szabó Zsuzsa elnök a PSZ 2021. június 14-én tartott tanévzáró sajtótájékoztatóján. Mint jelezte: a felhívást az tette szükségessé, hogy a jövő évi állami költségvetés sem tartalmazza a béremelést, miközben elindult a választási kampány. A pedagógusok bérét a mai napig a 2014-ben megállapított minimálbér alapján számítják: az akkor 101 500 forint volt, ma pedig már 167 400 forint. Vagyis a pedagógusok bérét több mint 60 százalékkal kellene emelni ahhoz, hogy a köznevelési törvényben eredetileg rögzített szintet elérje. A PSZ egyébként a jövő év elején fórumot szervez, melyre meghívja a választáson induló pártok oktatáspolitikusait, hogy minden oktatásban dolgozó választópolgár megtudja: miként képzelik az egyenlőtlenségeket újratermelő közoktatás átalakítását, a tanárképzés megújítását, a fizetések emelését, a pálya társadalmi megbecsültségének javítását.

Letöltendő szabadságvesztést szorgalmaz az Egységes Közlekedési Szakszervezet azok számára, akik a közösségi közlekedésben dolgozó járművezetőket bántalmazzák. A BKV buszvezetőit egyre több és egyre súlyosabb atrocitás éri, ezért a szakszervezet levélben kéri Pintér Sándor belügyminisztert, megfelelő intézkedéssel, ha kell, akár törvénymódosítási javaslattal gondoskodjon a járművezetők védelméről – írta közleményben az EKSZ, miután a napokban egy társaság megvert egy buszsofőrt a végállomáson, mert korábban érvényes jegy bemutatására szólított fel egy nőt.

A Széchenyi Pihenő Kártyára adott munkáltatói támogatás után a munkáltatónak év végéig csak 15% személyi jövedelemadót (Szja) kell fizetni, mivel szociális hozzájárulási adó (Szocho) sem merül fel. A munkabérhez viszonyítva ez azonos nettó értékre számítva 35%-os megtakarítást jelent a munkáltató részére – közölte a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég.

Továbbra sem tudott megegyezni a munkáltató és a VDSZ tartozó Nehézfémipari Szakszervezet a veresegyházi GE Aviation gyárban, így csütörtökön 13.00 órától 15.00 óráig kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a dolgozók, a nevetségesen kevés, éves szinten mindössze 2%-os béremelési ajánlat miatt.

Éppen egy éve írtuk, hogy pedagógusnapon az első szó a köszöneté, amiért a pedagógusok - az oktatás valamennyi dolgozójával együtt - bebizonyították: nem mindennapi körülmények között is hivatásukat, a gyermekek jövőjét tekintik legfontosabbnak. Pedig bérük nemigen tükrözi megbecsülésüket, ráadásul az oktatás rendszerét főként az idősebb pedagógusok, munkatársak cipelik a hátukon, a fiatalok a jobb megélhetés reményében nem tolonganak a pályán.

Felkéri az Európai Parlament hazai képviselőit a Magyar Szakszervezeti Szövetség, álljanak ki a magyar munkavállalók érdekeiért, egyebek között az európai minimálbér rendszer bevezetéséért is – döntött a MASZSZ elnöksége a mai, június 6-ai ülésén. A szövetség közleményben leszögezi: Magyarországon a minimálbér 32 százalékos emelésére lenne szükség. A konföderáció megismétli régi követelését: intézkedjen a kormány a minimálbér feletti, ám ahhoz igen közeli „sávban" dolgozók jövedelmének felzárkóztatásáról és a nemek közötti bérkülönbség megszüntetéséről.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség örömét fejezi ki annak kapcsán, hogy a Nemak Győr Alumíniumöntöde kft-nél működő Könnyűfémöntők Vasas alapszervezete és a munkáltató sikeresen túljutottak egy kritikus helyzeten. Igazi győzelemként könyvelheti el mindkét fél, hogy a figyelmeztető sztrájkot elkerülve minden érintett számára előnyös megállapodás született.

 Döntés született arról, hogy a Volánbusz Zrt. eladja a kezelésében lévő mintegy 25 üdülőt. A Munkástanácsok Zala Megyei Szövetsége határozottan ellenzi és a munkavállalók számára sérelmesnek tartja az üdülő-portfólió egészének értékesítését.

Kismama-szövetkezetek létrehozása helyett inkább a családi pótlék összegének a növelésével,  a 2010 óta változatlan GYES felzárkóztatásával, a részmunkaidőben dolgozó anyák megfelelő bérének biztosításával, új csökkentett munkaidős lehetőségek kidolgozásával kellene foglalkoznia a kormánynak – reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség Kósa Lajos legújabb törvényjavaslatára. A MASZSZ felszólítja a kormányt, mielőbb méltó módon rendezze a kisgyerekes anyák foglalkoztatását.