Egy kezdő tűzoltó nettó fizetése 180-200 ezer forint körül van. A létszámhiány pedig jelenleg hivatalosan 10 százalék a Belügyminisztérium válasza szerint, amit az RTL Híradónak küldtek. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete azonban úgy tudja, hogy vannak olyan települések, ahol sokkal nagyobb a baj. Ilyen város például Debrecen, ahol a szükséges létszám mintegy negyede hiányzik.

Levélben fordult több kormánytaghoz a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) a közszolgálatban dolgozók részére húszszázalékos keresetnövelést követelve. A Csák Jánosnak, Gulyás Gergelynek, Palkovics Lászlónak, Pintér Sándornak, valamint Rogán Antalnak eljuttatott levélben az MKKSZ azt írta, hogy kormánytisztviselők, önkormányzati köztisztviselők, szociális és kulturális területen dolgozók, valamint védőnők részéről érkező jelzések alapján fordulnak a kormányhoz a kereseti pozíciók, illetve az általános megélhetési feltételek javítása érdekében.

A péntek éjjeli Magyar Közlönyből kiderült: ősztől ismét a kormány engedélye nélkül foglalkoztathatók a közszférában a nyugdíjasok. Ezt a szabályt a háborús veszélyhelyzetre tekintettel hozták meg.

Diplomás minimálbért és azonnali 20 százalékos fizetésemelést várnak a közszolgálatban dolgozók a magas infláció ellentételezéseként, de a kabinet szerint túl nehéz a helyzet – azaz nem jutottak érdemi eredményre a kormány, a munkavállalók és az önkormányzatok képviselői szerdán, amikor megtartotta a választások utáni első ülését az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT). A Népszava cikke.

Harmincmilliárd forintot akar megspórolni az Orbán-kormány. Már készül a terv az elbocsátásokra. A Népszava cikke.

A közgyűjtemények, könyvtárak, levéltárak, múzeumok és a közművelődési intézmények munkatársai továbbra is a közszféra legrosszabbul kereső dolgozói közé tartoznak. A Népszava cikke.

Évről évre növekszik a munkateher, egyre kevesebb a szabadság, és egyre kevesebbet ér a fizetés – kiégés és kilátástalanság van az állami hivatalokban egy, a Népszava birtokába kerülő kormánytisztviselő levele szerint. A levelet György István területi közigazgatásért felelős államtitkárnak címezték, és a levélíró kollégái is aláírták. A Mérce cikke.

Kiégés, a megbecsülés hiánya miatti elkeseredés, kimerültség jellemzi a járási hivatalokban dolgozó kormánytisztviselőket – ez olvasható ki egyikük György István területi közigazgatásért felelős államtitkárnak címzett leveléből.

Nem lehet a végtelenségig visszaélni a hivatástudattal – így reagált az Indexnek Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke arra, hogy fizetés nélküli szabadságra küldik azokat az állami alkalmazottakat, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást. A szakszervezet figyelmeztet: a közigazgatásban és a szociális szférában az alacsony bérek miatt már eddig is hatalmas volt a munkaerőhiány, az intézkedés hatására pedig tovább súlyosbodhat a helyzet.

Az iskolai tanév során a gyakran feltett kérdések közé tartozik, hogyan lehet nyugdíjba vonulni közalkalmazotti jogviszonyból. Ismertetjük a szabályozás részleteit - írja az Adó Online.