Az Országos Meteorológiai Szolgálat feladatait január 1-jétől a százszázalékos állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át – olvasható a kormány honlapján a Lantos Csaba által vezetett Energiaügyi Minisztérium jogszabálytervezetében.

A szakszervezetek szerint nem véletlen, hogy nem vonzó az államigazgatási pálya.

Meghatározott területeken nyugdíj mellett is lehet dolgozni a közszférában augusztus végéig. Az ado.hu ismertette a szabályozást.

Novembertől április közepéig négynapos munkahetet és tízórás munkanapot vezetnek be a városházán Tatabányán az energiaárak növekedése miatt.

Úgy hozott döntést a kormány az év végi köztisztviselői szünetről, hogy nem egyeztetett a munkavállalókkal – ezt mondta Híradónknak a szakszervezeti elnök. A kötelező munkabeszüntetés 11 munkanapot érint, akinek pedig nem maradt ennyi szabadsága, annak a jövő évi pihenőnapokat kell átcsoportosítania. A Jobbik szerint a kormány döntése munkavállalói jogokat sért. Az ATV cikke.

 

Egy kezdő tűzoltó nettó fizetése 180-200 ezer forint körül van. A létszámhiány pedig jelenleg hivatalosan 10 százalék a Belügyminisztérium válasza szerint, amit az RTL Híradónak küldtek. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete azonban úgy tudja, hogy vannak olyan települések, ahol sokkal nagyobb a baj. Ilyen város például Debrecen, ahol a szükséges létszám mintegy negyede hiányzik.

Levélben fordult több kormánytaghoz a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) a közszolgálatban dolgozók részére húszszázalékos keresetnövelést követelve. A Csák Jánosnak, Gulyás Gergelynek, Palkovics Lászlónak, Pintér Sándornak, valamint Rogán Antalnak eljuttatott levélben az MKKSZ azt írta, hogy kormánytisztviselők, önkormányzati köztisztviselők, szociális és kulturális területen dolgozók, valamint védőnők részéről érkező jelzések alapján fordulnak a kormányhoz a kereseti pozíciók, illetve az általános megélhetési feltételek javítása érdekében.

A péntek éjjeli Magyar Közlönyből kiderült: ősztől ismét a kormány engedélye nélkül foglalkoztathatók a közszférában a nyugdíjasok. Ezt a szabályt a háborús veszélyhelyzetre tekintettel hozták meg.

Diplomás minimálbért és azonnali 20 százalékos fizetésemelést várnak a közszolgálatban dolgozók a magas infláció ellentételezéseként, de a kabinet szerint túl nehéz a helyzet – azaz nem jutottak érdemi eredményre a kormány, a munkavállalók és az önkormányzatok képviselői szerdán, amikor megtartotta a választások utáni első ülését az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT). A Népszava cikke.

Harmincmilliárd forintot akar megspórolni az Orbán-kormány. Már készül a terv az elbocsátásokra. A Népszava cikke.