Ha megszavazza az Országgyűlés az új közigazgatási bírósági rendszer létrehozásáról és működési szabályairól szóló törvényjavaslatot, a kormány a hozzá lojális emberekkel töltheti fel a bírói testületet – írja a Magyar Narancs.

 Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének korábbi elnöke egy cikkben azt kifogásolta, hogy a PDSZ távozott a Liga szakszervezeti szövetségből.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség „Munkaidő, amely mellett élni is tudsz – legyen ez így Magyarországon is!” címmel közös nyilatkozatot kapott a német fémipari IG Metall, autóipari szakszervezetek és a Siemens összüzemi szakszervezeteitől. A nyilatkozatban a szakszervezetek szolidaritásukról biztosítják a magyar dolgozókat, emellett az országok munkakörülményei közötti fontos különbségekre hívják fel a figyelmet – írja a Mérce.

Miután az MSZP-s Komjáthi Imre felkiáltására a tüntető tömeg egy része (mintegy 2-300-an) a rendőrsorfalat áttörve benyomult a lengyel parlament alsóházi elnökének, Marek Kuchcinski látogatása miatt lezárt Kossuth térre, a rendőrök az Országház lépcsőjéhez húzódtak vissza - írja a Mérce.hu.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke beszéde elején a Liga és Munkástanácsok példájáról beszélt, akik még tegnap este is azt hitték, hogy a kormány a dolgozók érdekében cselekszik majd - írja a Mérce.hu.

Ezzel kezdte Mezei Tibor a külügyminisztériumi dolgozók képviselője. Szerinte az állami szféra és a versenyszféra dolgozóinak össze kell fogniuk, mert csak így érhetnek el közös eredményt - írja a Mérce.hu.

Dr. Szilágyi József, Liga Szakszervezetek társelnöke, az EVDSZ elnöke második felszólalóként elmondta, azért jöttek ki ma ide, hogy elmondják „semmit rólunk nélkülünk”. Ez így nem mehet tovább. Határozottan tiltakoznak az ellen, hogy a munka világát a kormány érdemi szociális párbeszéd megkerülésével terjessze az Országgyűlés elé - írja a Mérce.hu.

Több mint 2000 kisgyermekes édesanyát kérdezett meg a Pepita.hu az egyik legnagyobb áruházlánccal karöltve, hogy mi a véleményük a részmunkaidős munkavállalásról. Majd ötven százalékuk azonnal vállalna munkát kiskorú gyermeke mellett, ha napi négy órában megtehetné – írja a Piac és Profit.

Együtt mondjuk ki azt: elég volt! – üzente a megjelent vasasoknak, mentősöknek, bányászoknak. Arról is beszélt, Magyarországon „mi viseljük a legnagyobb terhet, közben pedig Európa legkisebb bérét kapjuk.” - írja a Mérce.hu

Magyar kollégáik mellé állnak számos ország dolgozói érdekképviseletei. Az Alkotmány utcában felállított színpadon a felszólalók fellépése előtt a szervezők a magyar dolgozók tünetését támogató külföldi szakszervezetek szolidaritási nyilatkozatait - írja a Mérce.hu.

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ