Amennyiben a parlament elfogadja a kormányoldal Munka törvénykönyvével kapcsolatos módosítási terveit, a szakszervezetek megkezdik egy országos általános sztrájk megszervezését. Teljes ipari parkokat lezárnának – írja a zoom.hu.

 Pécs környékén megkezdődött a rabszolgatörvény ellen tiltakozó útlezárás, Szolnokon kedden reggel lesz forgalomlassítás. A szakszervezeti szövetség sztrájkra, gyárkapuk, ipari parkok lezárására is hajlandó – írja a Népszava.

A múlt pénteki veszprémi útlezárás, valamint a szombati tízezres tüntetés után a szakszervezetek folytatták a tiltakozást a túlóraidőket jelentősen növelő rabszolgatörvény ellen. Miközben az ellenzéki képviselők az Országgyűlésben próbálták megakadályozni, hogy a Fidesz átverje a Munka Törvénykönyvének érdemi társadalmi vita nélküli átírását, Pécsett épp a Vasas Szakszervezeti Szövetség szervezésében forgalomlassító demonstráció zajlott á- olvasható a Mérce cikkében.

A Fidesz nemrég nekiment a Munka törvénykönyvének, az általuk javasolt változások miatt sokkal több lesz a túlóra és az elszámolás is három évre lenne kitolva. Pécsen a szakszervezetek félpályás útlezárást tartottak, de ha nem lesz változás, akkor januárban országos sztrájk következik – írja a pecsistop.hu.

Szerdán a parlament minden bizonnyal elfogadja a rabszolgatörvényt. De ez a történet itt nem érhet véget – olvasható a Mérce írásában.

Félpályás útlezárások lesznek ma Pécsen és Győrben. A szakszervezetek így tiltakoznak az úgynevezett rabszolgatörvény ellen.

 Pécsett és Győrben biztosan lesz félpályás útlezárás holnap. A szakszervezetek így tiltakoznak az úgynevezett rabszolgatörvény ellen. Ha megkapják az engedélyeket, akkor országszerte több nagyvárosban lesz hasonló akció. Végső esetben pedig sztrájkkal és demonstrációkkal lehetetlenítik el azokat a cégeket, akik mégis alkalmazni akarják az új szabályokat. Az ellenzéki pártok is tiltakoznak. Az MSZP a kormánypárti képviselőket akarja szembesíteni a döntésük súlyával – olvasható az ATV honlapján.

A szakszervezetek a munkakörülmények javítását, ezért a munka törvénykönyve tervezett módosításának azonnali visszavonását követelik - mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke a törvénymódosítás elleni demonstráción szombaton Budapesten, ahol országos útlezárásokat helyezett kilátásba.

Miközben ma délelőtt-kora délután tízezren vonultak Budapest belvárosában hogy a kormány rabszolagtörvény-tervezete ellen tiltakozzanak, a közmédia 1-es csatornáján erről nemhogy rendkívüli hír nem jelent meg, de a rendes műsorfolyam mellett kisképben élőben közvetítettek a párizsi, Emmanuel Macron ellen vonuló sárga mellényesek rendőrökkel való összecsapásokba torkolló tiltakozásairól – olvasható a Mérce írásában.

A szervezők szerint több mint tízezren tüntettek a munka törvénykönyvének módosítása ellen szombaton Budapesten.

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ