Összegyűjtöttek 804 aláírást az alapellátó fogorvosok, s ezzel már csaknem harmaduk támogatja, hogy munkalassító akcióba kezdjenek. A demonstráció alatt fölfüggesztik a térítésmentes kezeléseket és csak sürgősségi ellátást nyújtanak a lakosságnak – írja a Népszava.

Elfogadhatatlannak tartja a szakszervezet, hogy a Dunakeszi Járműjavítónál csak a fizikai dolgozók fizetése lesz magasabb idén, miközben a szellemi foglalkoztatottak kimaradnak a béremelésből – értesült a Magyar Idők. Ezért a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete kollektív munkaügyi vitarendezést kezdeményezett, amely – ha a folyamat nem hoz eredményt – akár sztrájkbizottságot is alakíthat. A vállalat ügyvezető igazgatója kérdésünkre kiemelte: minden dolgozó bére emelkedik a kormányzati iránymutatásnak megfelelően.

Megint sztrájkbizottság alakult a sopronkövesdi Autoliv kft.-nél a megrekedt bértárgyalások miatt. A biztonsági öveket gyártó cégnél tavaly március végén kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a dolgozók, csak utána tudtak jelentősebb fizetésemelést elérni – írja a Kisalföld.

A gépjármű utasvédelmi berendezéseket gyártó Autoliv cégcsoport magyar vállalatánál április 14-én sztrájkbizottságot alakítottak – írja az autopro.hu.

99,9 százalék, hogy stimmelnek majd a számok a BKV írásos béremelési javaslatában, és a szakszervezetek lefújják a sztrájkkészültséget – mondta Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDssz) elnöke tegnap az M1 aktuális csatornán.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke szerint „99,9 százalék”, hogy „stimmelnek” majd a számok a BKV írásos béremelési javaslatában, és a szakszervezetek lefújják a sztrájkkészültséget.

 A netadó elleni 2014-es tüntetés óta nem volt olyan nagy létszámú kormányellenes megmozdulás, mint vasárnap kora este Budapesten. A több tízezres – a szervezők szerint 80 ezres – tömeg a Közép-európai Egyetem (CEU) vegzálása ellen vonult utcára. Egyrészt kellemes meglepetésként ért, hogy az elmúlt évek fásultsága után ennyi embert képes megmozgatni az oktatási szabadság – tehát nem a sok ügyben okkal támadható Soros György – melletti kiállás, másrészt elgondolkodtam, hol voltak ezek a tízezrek, amikor a köz- és felsőoktatásban dolgozó pedagógusok, az egészségügyi szakdolgozók, vagy épp az ország jövőjét felemésztő korrupció ügyében kellett volna hallatni a hangjukat – írja a Magyar Nemzet.

Januárig visszamenőleg 10+5%-os béremelési ajánlatot kaptak a BKV szakszervezetei szóban a főpolgármestertől. A szakszervezetek felfüggesztik a sztrájkot, amíg az ajánlatot a tárgyalásokon részletesen megismerik, tudta meg az Index az egyik szakszervezeti vezetőtől.

Elfogadta a fővárosi közgyűlés szerdán a BKV üzleti tervét, amely miatt a szakszervezetek sztrájkot hirdettek. „A tervezési premisszák a bérfejlesztés lehetőségeit nem tartalmazzák” - utalt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által jegyzett terv arra, hogy a főváros nem tud forrást biztosítani a szakszervezetek által 2017-re követelt 12-13 százalék körüli béremelésre. Szakszervezeti becslések szerint 2017-ben legalább 6,5 milliárd forint kellene ahhoz, hogy fedezni lehessen a három év alatti 30 százalékos béremelés első ütemét. A főváros vezetése azonban azt mondja, hogy Budapest saját büdzséjéből nem tudja kigazdálkodni ezt az összeget, méltányos lenne, ha költségvetési segítséget kapnának – írja a Népszava.

Leállnak a buszok, a metrók és a villamosok áprilisban. Ezt ígérik a szakszervezetek. A BKV dolgozói bérfejlesztést akarnak. Ha nincs megállapodás, jön a leállás. Két ütemben sztrájkolnának. Először három napig, április 18-ától. Aztán április 24-étől, újabb öt napra állnának le. A szolgáltatás 66 százalékát kell majd teljesíteniük. A gyakorlatban ez úgy nézhet ki, hogy napközben maradna a megszokott menetrend. Este 6-tól viszont minden BKV-járat leállna ezekben a napokban.

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

Megvá­lasz­tot­tak — Mi lesz most?Bill Barry, a mun­ka­he­lyi szak­szer­ve­ze­ti tiszt­ség­vi­se­lők­nek szó­ló új könyv a­me­ri­ka­i szer­ző­je 2017. má­jus má­so­dik fe­lé­ben könyv­be­mu­ta­tó­kat tart Bu­da­pes­ten, Szom­bat­he­lyen, Kecs­ke­mé­ten és Mis­kol­con.

To­vábbi in­for­má­ció