– Egyes városokban eltérő mértékben, de a Volánbusz dolgozóinak 20-40 százaléka már visszajelezte, hogy támogatja a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (Szaksz) bérharcát, és kész sztrájkolni, ha a munkáltató kedvezőtlen béremelési ajánlatot tesz – mondta a Népszava érdeklődésére a szervezet elnöke, Dobi István. Hozzátette: ahol most 40 százalékos a támogatottság, ott biztosan meglesz a 60 százalékos összefogás, ahol 20 százalékos, ott „rá kell kapcsolni”.

Mint mondta, az ünnepek alatt lassult a támogatói aláírásgyűjtés, de január elején folytatódik az akció, a tervek szerint január 10-éig, de ha szükséges 16-áig. Azért addig, mert a munkáltató azon a napon közli majd a jövő évi bérfejlesztési ajánlatát. 

Az ajánlat és a sztrájk támogatottsága alapján dől majd el, hogy lesz-e újabb két napos munkabeszüntetés január 28-án és 29-én.

Mint lapunkban is megírtuk, december 10-11-én az elégséges szolgáltatás biztosításával már tartottak kétnapos sztrájkot a Volánbusz dolgozói. A szakszervezet szerint akkor a munkavállalók körülbelül 65 százaléka támogatta a nyomásgyakorlást, a Volánbusz viszont azt közölte: a vártnál kisebb volt az összefogás, a teljes dolgozói állomány 14 százaléka vett részt az akcióban. Az igazság nem derült ki, mert – ahogy Dobi István fogalmazott – letiltották a Volánbusz központjában az adatszolgáltatást, nem mondta meg a cég, pontosan hány járat maradt ki a két nap alatt. A szakszervezeti vezető az akcióval elégedett volt, de csalódások is érték az aktivitással összefüggésben.

Ezért is mondta azt, hogy csak abban az esetben ad ki egy következő sztrájkfelhívást és kezdi meg annak megszervezését, ha a 17 ezer autóbusz vezető legalább 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel és részt is vesz az esetleges következő munkabeszüntetésben.

Dobi István szerint a dolgozók értik és megértették, mi a tét: ha nem állnak a Szaksz küzdelme mellé, akkor ő „kitáraz”, és marad az, amit több ágazati szakszervezet képvisel:

a tárgyalásnak nincs alternatívája, vagyis a munkáltató bármit ajánl, nem lesz nyomásgyakorlás.

A Szaksz azért hirdetett először decemberre kétnapos sztrájkot, mert elakadtak a jövő évi bérfejlesztési tárgyalások. A közlekedési ágazatban működő reprezentatív érdekvédők közül csak a Szaksz tartotta elfogadhatatlannak, hogy a cég a jövő évi költségvetésben mindössze 6-10 százalékos bértömeg növekedést tervez. Dobi István viszont úgy véli, ilyen inflációs környezetben ez vállalhatatlan, 25 százalékos keresetfejlesztési igényt tart elfogadható tárgyalási alapnak.

Lázár János építési és közlekedési miniszter a követelést irreálisnak és túlzó mértékűnek, a sztrájkot jogilag erősen vitathatónak, a szakszervezetet pedig felelőtlennek minősítette. A reprezentatív szakszervezetek és a munkáltató képviselőinek részvételével megtartott Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács ülésén a munkáltató MÁV-Volán-csoport a sztrájkolókat tette felelőssé azért, hogy elszállt az esélye egy decemberi bérmegállapodásnak, noha ilyen napirendi pontja nem is volt az ülésnek. Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója is kijelentette: a 25 százalékos bérkövetelés nem illeszthető össze a cégcsoport, illetve a nemzeti költségvetés lehetőségeivel. A sztrájk jogszerűségét ő is vitatta, és szerinte annak adventre időzítése is aláásta a kölcsönös bizalmat. Kijelentette:

január 16-án folytatódik a bértárgyalás, így minden feltétel adott ahhoz, hogy év legelején megszülethessen a 2024-re vonatkozó bérmegállapodás is.

A Volánbusz kérelmére indított nemperes eljárásban a bíróság másodfokon is kimondta: a sztrájk jogszerű volt.


Forrás: Népszava