A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet szeptemberben mérlegeli, hogy szervezzen-e egy 800-1000 fős demonstrációt.

 Részleges munkabeszüntetést helyezett kilátásba a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, miután az utóbbi időben több vidéki helyről is olyan bejelentéseket kapott, hogy a Volán beszállítási problémák miatt nem tudja biztosítani a védőitalt a dolgozói számára, de számos helyen is problémák akadtak már a klímaberendezések működősével is. Minderről a SZAKSZ elnöke, Dobi István beszélt a Hello Vidéknek.

Dobi szerint van olyan telephely, ahol két hónap alatt sem sikerült a klímaberendezést megjavítani. A SZAKSZ szerint komoly problémák lehetnek az irodai klímaberendezésekkel is. Az utóbbi időben volt példa rá, hogy egyes helyeken 30 Celsius fok feletti hőmérsékletet is mértek. Ez és a többi hiányosság Dobi szerint már több hónapja fennáll.

Úgy látja, az elmaradt karbantartás alapesetben a Volán kiadáscsökkentésével hozható összefüggésbe, ugyanakkor a helyi vezetők gondatlansága is sokat nyomhat a latban. Szerinte gyors beavatkozásokat azért sem lehet már elérni, mert minden ilyen tartalmú döntést és engedély kiadását központosítottak, és több nap vagy hét is lehet az átfutási idő.

Dobi elmondása szerint akkor, ha az autóbuszvezető úgy ítéli meg, hogy a kánikula olyan terhelést jelent számára, ami veszélyezteti már a biztonságos munkavégzést, adott sofőrnek részleges munkabeszüntetést fog javasolni. Összefogott tüntetés is jöhet, a SZAKSZ szeptemberben dönt arról, hogy szervezzen-e egy nagyobb létszámú, 800-1000 fős demonstrációt a Volánbusznál kialakult elfogadhatatlan munkakörülmények miatt.

Forrás: HVG