Eredményesnek értékelte a VASAS Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezete azt a figyelmeztető sztrájkot, amit szerdán tartottak a kecskeméti Mercedes gyárban. Bár a megmozdulás sikeres volt a munkáltató továbbra sem kíván érdemi bértárgyalásokat folytatni a szakszervezettel.

A VASAS Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezete a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti telephelyének több területén is figyelmeztető sztrájkot hirdetett a mai napra - derül ki a szakszervezet közleményéből.

A területen dolgozók csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, támogatják a szakszervezet követelését, mely 14%-os alapbéremelést jelent 2024. évre és 12%-os alapbéremelést 2025. évre és 600.000,-Ft cafetéria és vakáció juttatást mindkét évre.

Mint írták, a munkáltató nyilatkozata ellenére érdemi bértárgyalásokat nem folytat a szakszervezettel, ajánlata az elmúlt 5 hónapban változatlan tartalmú, mely kevesebb, mint havi 20.000,-Ft-os béremelést jelent a munkavállalók többségének.

A szakszervezetet a mai akció megerősítette, hogy folytassa a béremelés érdekében a megkezdett küzdelmet

- hívták fel közleményükben a figyelmet.

Mint ahogyan arról a HelloVidék elsőként beszámolt továbbra sem közeledtek az álláspontok a fél éve folyó bértárgyalások során, ezért a MBMH Vasas Alapszervezetre tagjai és a munkavállalók úgy döntöttek, hogy figyelmeztető sztrájkot tartanak szerdán az alföldi megyeszékhelyen. Lapunk úgy tudja, hogy 2023. októbere óta tizennégy bértárgyalási fordulóra került sor, azonban mind a mai napig nincs bérmegállapodás az idei évre.

A kecskeméti gyárban legutóbb a dolgozók sztrájk nélkül értek el 2019-re 22 százalékos, 2020-ra 13 százalékos béremelést. Az autóipari óriás arra hivatkozott korábban a tárgyalóasztalnál, hogy a gyár bővítése miatt, ami körülbelül 3000 új dolgozó felvételével fog járni a következő két évben, ilyen mértékű bér- és juttatásfejlesztés meghaladja a kereteit.

Forrás: hellovidek.hu