Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja szerint ha nem lesz megállapodás, január 31-én - ahogy tavaly és tavalyelőtt is -, pedagógussztrájk lesz.

Nincs olyan pedagógus ma Magyarországon, aki ne tarthatná a markát, hogy fizessék ki legalább három évre visszamenőleg – az elévülési időn belül – az összes olyan helyettesítést, amit négy napon belül rendeltek el – erről Nagy Erzsébet beszélt a KlikkTV Szempontok című műsorában

A PDSZ országos választmányának tagja azt is elárulta, hogy Budapesten kettő és Pécsett legalább egy, országosan pedig nagyjából négy-öt próbaper várható,

amit azért indítanak, mert egy BM-utasítás alapján, azoknak a pedagógusoknak, akiknek november 30-án megszűnt a jogviszonyuk, csak az utolsó munkahelyen számítják a jogviszonyban töltött időt, áthelyezés esetén, azt még figyelembe veszik, ha így kerültek az utolsó munkahelyre. A szakszervezetek azonban azt állapították meg a státusztörvényből, hogy a jogosító idő az összes jogviszonyban töltött időre vonatkozik.

A másik akciójuk, a túlmunka, ami Nagy Erzsébet szerint a létező összes pedagógust érinti. Ebben az ügyben már nyolc-tíz jogerős ítéletük van. 

A PDSZ tagja úgy gondolja, lesz sztrájk. „Ha nem lesz megállapodás, úgy tervezzük a másik szakszervezettel együtt, hogy közeleg egy tulajdonképpen bicentenárium, január 31-e, amikor is először indítottunk két évvel ezelőtt egy figyelmeztető sztrájkot, aztán tavaly volt egy sztrájknapunk, és ezen a napon kezdtek el sztrájkolni a szakképzésben dolgozók is, tehát akkor valószínűleg erre a napra rá fogunk építeni egy sztrájknapot” – fogalmazott. 

Forrás: mfor.hu