A szakszervezet számításai szerint összesen havi 228 órát dolgoznak a tűzoltók, ezért átlagosan havi bruttó 456 ezer forintot kapnak 614 ezer forint helyett.

Évekig tartó pereskedésre készülnek a tűzoltók, így próbálják ugyanis érvényesíteni a kárigényüket az általuk diszkriminatívnak tartott munkaidő-beosztásuk miatt – írta a 24.hu. Az ügy lényege, hogy a tűzoltók többsége ma heti negyvennyolc órát dolgozik, holott Magyarországon a maximális társadalombiztosítási bejelentési idő heti negyven órának felel meg.

„A kollégák gyakorlatilag negyven órára vannak bejelentve, viszont negyvennyolcat dolgoznak, és ez a nyolc óra különbözet sehol nem jelenik meg: sem túlórában, sem egyéb más kedvezmény formájában” – mondta a portál kérdésére Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

A tűzoltók így lényegesen több munkáért kevesebb kompenzációban részesülnek, mint a hasonló bérekre bejelentett, normál hivatali időben dolgozó munkavállalók. A tűzoltóknak ugyanis a gyakorlatban eleve heti negyvennyolc órás a munkahete, a túlmunkát a gyakorlatban pedig csak e felett fizetik ki. 

A szakszervezet számításai szerint összesen havi 228 órát dolgoznak a tűzoltók, ezért átlagosan havi bruttó 456 ezer forintot kapnak, míg ugyanazzal az alapbérrel, negyvenórás munkahéttel és a túlórákkal együtt szintén havi 228 órával számolva egy más szektorban dolgozó munkavállaló bruttó 614 ezer forintot kapna.

Átlagosan személyenként 5 millió forintos kárigényről lehet szó az elmúlt három évre vetítve.

A tárca álláspontja szerint a vitatott heti nyolc óra nem túlszolgálat. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete által indított folyamatról – mint írták – tudomásuk van. A tervezett tűzoltóperek kapcsán a vitatott szolgálatszervezési kérdések vizsgálatára a Belügyminisztériumban egy munkacsoport alakult, a szakszervezet képviselőinek bevonásával vizsgálták a kérdést. A szolgálati panaszok benyújtásáról a tárca szintén tud, azokat az előírt rendben elbírálják, azt ugyanakkor egyelőre nem tervezik, hogy változtatnak a rendszeren. 

Forrás: RTL