Kirúgott szakszervezeti vezető mellett tartott demonstrációt a Szikra Mozgalom a Continental nemzetközi cégcsoport szegedi gyára előtt. Azért tiltakoztak, mert Radics Gábort, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnökét január közepén azonnali hatállyal, végkielégítés és indoklás nélkül bocsátották el a ContiTech Rubber Industrial Kft.-től, közismert nevén a szegedi gumigyárból. A tiltakozáson maga Radics is megjelent, a Szegedre bevezető 5-ös főút mellett lévő gyár parkolójánál arról beszélt, hogy szerinte a szegedi Continentálból a makói üzem dolgozóinak érdekében éveken át folytatott szakszervezeti munkája miatt rúgták ki. Január közepén 27 év munkaviszony után, indoklás nélkül bocsátották el, és ennek okát a gyár üzleti titokként kezeli. Radics szerint mindez törvénytelen, ezért jogorvoslatot fog kérni.

Radics a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke, a szegedi gyár szakszervezeti titkára. Utóbbi megbízásából még négy év hátra van, de ez nem jár fizetéssel. Radics a kirúgása miatt most nem tud a szakszervezeti tagokkal találkozni, és nem kapja meg a gyártól az új kollektív szerződés tervezetét, így pedig a munkások érdekeit se tudja képviselni. A gyárba Radics biztonsági őr kíséretében mehet be, de az ott tárolt dokumentumaihoz nem férhet hozzá.

A szegedi gyárban mintegy ötszázan dolgoznak, közülük százötvenen szakszervezeti tagok, és csak egy szakszervezet működik. A Continental szegedi üzemében tengeri olajfúró-tornyokhoz gyártanak gumírozott csöveket.

A gumigyár parkolójában a Szikra Mozgalom aktivistái transzparenseket helyeztek el, a parkoló kocsikra és a fákra pedig szórólapokat raktak ki, hogy a dolgozók láthassák. Ezen olvasható a Szikra Mozgalom indította petíció szövege, amiben követelik, hogy Radics Gábornak állítsák helyre a munkaviszonyát, és biztosítsák számára a hozzáférést a szakszervezet gyárban tárolt irataihoz és adataihoz. Az aláírókat Radics anyagi támogatására is felkérik, mert a szakszervezeti vezetőnek jelenleg nincsen keresete.

Jámbor András, a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselője azt mondta, a demokratikusan választott szakszervezeti vezetőkre vonatkozó jogszabályokat nem bírálhatja felül egy multicég sem, azaz nem bocsáthatták volna el Radics Gábort. Jámbor ugyanakkor úgy véli:

Magyarországon számtalan olyan esetet látunk, amikor nem kapják meg a szakszervezeti vezetők azt a védelmet, ami megilletné őket.

A szegedi Szikra-aktivisták nevében Makádi Balázs megköszönte Radics Gábornak, hogy kiállt a dolgozók jogaiért.

Az ügy háttere, hogy Radics Gábor az elmúlt években többször is élesen bírálta a cégcsoport másik tagjának, a Makón működő ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. gyárának vezetőit. Emiatt a makói vezetők több pert is indítottak ellene, így Radics szerint a makói gyár által igényelt kártérítés értéke már 10 millió forint körül jár. A szakszervezeti aktivista többször is nyilatkozott arról, hogy szerinte korábban a makói gyárban hátrány érte a dolgozókat. 2021-ben a munkások a Radics szövetségéhez tartozó szakszervezet vezetésével több hetes sztrájkot is tartottak Makón, mert úgy érezték, túlterhelik őket, és mert a munkaadó akkoriban felmondta a kollektív szerződést.

Lázár János miniszter nemrég bírálta a céget Radics Gábor kirúgása miatt, és a korábbi makói létszámcsökkentés miatt már két éve is tiltakozott – akkor nem volt miniszter –, mint a körzet önkormányzati képviselője. A makói üzemből 2022-ben elbocsátottak munkásokat, erről írtunk, akkor Lázár a munkahelyek számának növelésére korábban kapott állami támogatás visszafizetését követelte. Ezt utóbb a cég teljesítette is, de közölték, hogy Lázártól függetlenül. A Fideszes többségű makói önkormányzat pedig pénzügyi támogatást adott a gyárral szemben fellépő szakszervezet jogi képviseletének költségeire, és a 2022-ben elbocsátottak fejenként 100 ezer forint segélyt kaptak a várostól.

Ezt az ügyet most nem Lázár Jánosnak és nem is a makói önkormányzatnak kell megoldania – Radics Gábor ezt válaszolta a demonstráción a Telex kérdésére. Bízik abban, hogy a jogszabályok alapján a bíróságon igazságot szolgáltatnak majd neki.

 Forrás: telex.hu