A kormányzati diktátumokkal szemben a fővárosi önkormányzat megkezdte a szakszervezeti egyeztetést az energiatakarékosságról. A Népszava írása.

A hatályos munkaegészségügyi szabályokat figyelembe véve az egyeztetések alapján 20 fok lesz a fűtési időszakban budapesti városháza épületében a hőmérséklet – közölte Facebook-oldalán kedden a főváros. A városvezetés a szakszervezetekkel most megkezdett egyeztetések eredményeként, szemben a kormány által a múlt héten az állami középületekben meghatározott 18 fokos előírással.

Kiemelték, hogy a Főpolgármesteri Hivatal hatalmas területű, több mint 50 ezer négyzetméteres Városház utcai épületegyüttesében a lépés a korábbi 22 fokos szinthez képest 10-12 százalék megtakarítást jelenthet. Ezzel együtt felmérik, hol lehet átköltöztetésekkel az épület egyes részeit lekapcsolni a fűtési rendszerről, és ezzel csökkenteni a fűtött területek nagyságát.

Szeptember végére elkészül egy intézkedési terv arról, hogyan lehet további energiát megtakarítani az irodák fűtésével, illetve, hogy ezzel párhuzamosan milyen intézkedések szükségesek a villamosenergia-felhasználás csökkentésére

– közölték.

Emlékeztettek, hogy a fővárosi önkormányzat hivatalának otthont adó Városháza utcai épület ez évtől már teljes mértékben távfűtéssel működik, azonban ennek költsége is jelentős lehet majd, ezért az épületre tervezett energiamennyiség csaknem 20 százalékos csökkentése szükséges.

A Népszava is beszámolt Karácsony Gergely főpolgármester múlt herti bejelentéséről, hogy az energiatakarékosságról minden érintett szakszervezettel egyeztetni fognak. Ennek alapján kedden a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével (MKKSZ) tárgyaltak, s a következő napokban az egyeztetések folytatódnak.

Boross Péterné az MKKSZ elnöke a keddi tárgyaláson hiányolta, hogy ilyen megbeszélésre a kormányzat részéről eddig nem került sor, egyben megköszönte, hogy a főváros „ilyen gyorsan és hatékonyan” egyeztet a fűtési szezonra tervezett intézkedésekről.

Forrás: Népszava