Gyakorlatilag kisregényt lehetne írni a hőségriasztás idején történő szabadtéri és zárttéri munkavégzés jogi szabályozásáról, a Napi.hu mégis megpróbálja egy összeállításában áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat - írja a napi.hu.

Hőségriasztás, hőségriadó elrendelése esetén a munkáltatónak és a munkavállalónak is fokozott figyelmet kell fordítaniuk az egészségkárosodások megelőzésére, különösen a szabadtéren, tűző napon végzett fizikai munkák esetén (például útépítés, aszfaltozás, mezőgazdasági tevékenységek).

Munka törvénykönyve (2012. évi I. törvény), mint kerettörvény, általánosan rendelkezik a biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosításáról, a hőségben betartandó részletes szabályozást pedig a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény és a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM rendelet (együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről) tartalmazza.

A hőséggel kapcsolatban az országos tisztifőorvos jogszabályi felhatalmazás útján az alábbi fokozatokat adja ki – foglalja össze a Pénzügyminisztérium munkavédelmi főosztálya.

  1.      fok: Figyelmeztető jelzés abban az esetben, ha 1 napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a +25°C-ot.
  2.      fok: Riasztás, ha az előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább 3 egymást követő napon eléri (vagy meghaladja) a +25°C-ot.

III.      fok: Riadó jelzés. Amennyiben várhatóan legalább 3 egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi középhőmérséklet a +27°C-ot.

A védőital helyett nem adhatsz fagyit

Amennyiben akár zárt, akár szabad térben végzett munka esetében a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 fokot, védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak, legalább fél óránként 14-16 fokos ivóvizet. Vagyis, nem kötelező az ásványvíz, de nyilván adható.

Lehetséges ehelyett azonos hőmérsékletű ízesített innivalót is adni. Ez lehet gyümölcs- vagy zöldséglé, limonádé, tea, ásványvíz, nyomelemekkel gazdagított izotóniás ital stb.. A lényeg, hogy alkoholmentes legyen, továbbá cukortartalma nem haladhatja meg a 4 százalékot. A védőital nem a test lehűlését szolgálja elsősorban, hanem a folyadékvesztést pótolja.

Bár a munkaadó bizonyosan sok dolgozónál szerezne ezzel jó pontokat, de például fagyi nem adható a védőital helyett.

A pihenőidő aránya

Bizonyos munkatípusnál, bizonyos hőmérséklet esetén 1 órán belül pihenő időt kell adni a dolgozóknak, a hőmérséklet növekedése esetén egyre nő az egy órán belüli pihenő idő aránya.

Például, közepesen nehéz fizikai munka esetében 30,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 28,5 foknál egy órán belül 25 százalék (vagyis negyedóra) a pihenő idő. Közepesen nehéz fizikai munka esetében 31,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 30 foknál már ötven százalék (félóra) egy órán belül a pihenő idő.

Közepesen nehéz fizikai munka esetében 32,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 31 foknál már 75 százalék a pihenő idő. Ezeket nem lehet úgy értelmezi, hogy napi 4 vagy 2 órát kell dolgozni és utána haza lehet menni, a pihenő időt minden órában ki kell adni.

A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott körülmények között töltsék el a dolgozók.

jogaszvilag.hu szerint figyelni kell a munkavállalók cseréjére is, azaz a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a hőség és a napsugárzás szempontjából kritikusnak tekinthető napszakokban. Ahol lehetséges, a szabadtéri munkaterületet árnyékolni kell (például sátorlap, ponyva alkalmazásával).

Munkavégzés zárt helyen

A megfelelő munkahelyi klíma biztosítása könnyebben megoldható, mint a szabadtéri munkavégzés során. Zárttéri munkahelyen a dolgozók számára biztosítandó megfelelő hőmérsékletet az ott folyó munka jellege, illetve a munkával járó fizikai megterhelés-igénybevétel határozza meg.

MELEG ÉVSZAKBAN SZELLEMI MUNKA ESETÉN 21-24 FOK, KÖNNYŰ FIZIKAI MUNKA ESETÉN 19-21 FOK, KÖZEPESEN NEHÉZ FIZIKAI MUNKA ESETÉN 17-19 FOK, MÍG NEHÉZ FIZIKAI MUNKA ESETÉN 15- 17 FOK MUNKAHELYI HŐMÉRSÉKLETET KELL BIZTOSÍTANI A DOLGOZÓK SZÁMÁRA.

Zárt térben szellemi és könnyű fizikai munka 31 °C fölött, nehéz fizikai munka 27 °C fölött egyáltalán nem végezhető – húzza alá az Illés és Németh Ügyvédi Társulás.

Az ilyen munkahelyeken az alkalmazott légtechnikai berendezések, klímaberendezések hatékonyságáról a megszokottnál gyakrabban kell meggyőződni, ellenőrizni kell – szakember bevonásával – a rendeltetésnek megfelelő működőképességüket, gondoskodni kell a rendszeres műszaki karbantartásukról, tisztításukról, fertőtlenítésükről. A mesterséges szellőztető- és légkondicionáló berendezések nem megfelelő beállítása, működtetése és karbantartásának, tisztításának hiánya egészségkárosodások (például meghűlés, légúti fertőzések stb.) kiváltó oka lehet.

Munkafeladatok átszervezése

Mivel a munkáltatónak teljeskörű rálátása van az elvégzendő munkák jellegére, a határidőkre és a munkafeladatok felcserélhetőségi lehetőségére, módjában áll munkaátszervezéssel biztonságosabbá tenni kánikula esetén a munkavégzést.

A legideálisabb megoldás, ha a hőség beálltával a dolgozók védettebb helyen kapnak munkafeladatokat. Ha ez a típusú átszervezés nem megoldható, akkor törekedni kell arra, hogy a legveszélyesebb, 11-15 óra közötti időszakban ne folyjon munkavégzés a tűző napon.

Amennyiben a munka jellegéből adódóan még ez sem kivitelezhető, akkor nagy hangsúlyt kell fektetni a dolgozók váltására, a pihenőidők betartására és a rendszeres folyadékpótlásra.

Amennyiben 3 hete nem dolgoztunk…

Azokat, akik valamilyen okból kifolyólag 3 héten át nem végeztek munkát, és a munkahelyükön 24 °C felett van a hőmérséklet, fokozatosan hozzá kell szoktatni, tehát első nap mindössze 2 órát tartózkodhat abban a hőmérsékletű helyiségben, és 2 hét alatt kell eljutni a maximális hő terhelésig - hívja fel a figyelmeztet a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

 Forrás: napi.hu