Miközben újabb csúcsot ért el a hazai foglalkoztatottság, jelentős érvágás érte a kereskedelmet: ágazati bontásban ezen a területen csökkent legnagyobb mértékben a dolgozók száma.

Átlalgosan 16 hónapba, 490 napba telik munkát találni Magyarországon – írja a 444.hu a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat decemberi adataira hivatkozva.

Megtépázta a járvány az autószerelő szakmát. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakember szerint legalább 3 ezer autószerelő hiányzik az országból. Továbbra is hiányszakmának számít például az asztalos, az ács, de kevés a szobafestő és mázoló is. A Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára jelenleg nem lát jeleket arra, hogy a szakemberhiány jövőre számottevően mérséklődne. Az ATV Híradó riportja.

Általános a rosszkedv a magyar kis- és mikrovállalkozók között, ha a munkaerőpiaci helyzetre kérdez rá valaki. Minőségi munkaerő, szakmunkás egyáltalán nincs, segédmunkás csak elvétve.

A „koronasokk” után újra beindult a gazdaság, nagy a munkaerőhiány a gyártó cégeknél országszerte. A toborzóknak minden műfajban a topon kell lenniük, hogy hozzák az elvárt létszámot. Melyek az új eszközök, miben lehet fejlődni és mire harapnak a kékgalléros álláskeresők? A trendekbe ad betekintést Toldi Gábor, a szeptemberi RecruiTECH Blue toborzási konferencia főszervezője és Juhász Csongor a Prohuman munkaerő-kölcsönző ügyvezetője. 

A munkanélküliségi ráta viszont tavaly júniushoz képest így is csökkent egy százalékkal, 4 százalékosra – írja az mfor.hu.

A COVID-19 alapjaiban alakította át a munkavégzést. Leginkább a fiatalok körében érezhető a negatív hatása, hiszen a munkanélküliség őket sújtott a leginkább. Ugyanakkor a járvány következtében bevezetett távmunka révén növekedett a termelékenység és csökkentek a működési költségek. Azonban ezek az előnyök a munkavállalói jólét rovására mehetnek – írja a Piac és Profit.

Ismét a járvány előtti szint fölé kúszott az "eladókeresési láz", szinte az összes áruházlánc hónapról hónapra több eladót keres. A legtöbb bolti eladó a fővárosban hiányzik, de az üdülőhelyeken is kevésnek bizonyult nyáron az üzletekben dolgozók száma a növekvő vásárlószámhoz képest – olvasható a Népszavában.

Volt olyan szórakozóhely, ahol a koronavírus miatt le kellett mondani a fizetés egy részéről, máshol a bizonytalanság miatt álltak fel többen a járvány alatt, ami most munkaerőhiányt okoz. A kulturális eseményeknek otthont adó intézmények, klubok, szórakozóhelyek és a mozik is megérzik azokat a munkaerőpiaci nehézségeket, amelyektől például az éttermek is szenvednek. Hozzájuk képest azonban sok szempontból máshogy élik meg a problémákat, hiába volt mindkét iparág egymáshoz hasonlóan bezárásra kényszerítve. Amellett, hogy a helyszínek egy része nem a magánszektorhoz tartozik, és így némi védelmet élvez a piaci hatásokkal szemben, kormányzati pályázatok is segítettek a vállalkozások egy részén – írja a g7.hu.

A közép-kelet-európai 18-24 évesek 32 százaléka teljes munkaidőben dolgozik, 19 százalékuk részmunkaidőben, minden harmadik válaszadó (30 százalék) számára pedig szülei támogatása jelenti a fő bevételi forrást – derül ki a Mastercard felméréséből.

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.