Erre a munkaügyi központ a polgármestereknek küldött leveléből lehet következtetni. Szeptembertől sokaknak szűnhet meg a létfenntartáshoz szükséges rendszeres jövedelme.

Drasztikusan csökkenhet a közmunkaprogram keretében foglalkoztatottak létszáma a szabadpecs.hu cikke szerint.

Ötből két fő marad. Nyolcból egy fő. Hétből egy. Nyolcból egy (megint). Tizenhat volt, de csak öt fő lesz. Huszonnégyből öt. Kettő volt, egy lehet, de a gyakorlatban egy sem lesz

- idézi a lap a megkeresett kistelepülési polgármesterek válaszait arról, hogy mire készülnek azután, hogy augusztus végén lejár a most futó közmunkaprogram, és az új feltételek szerint kell majd felvenniük a következő, jövő februárig tartó ütembe az embereket.

A közmunkaprogram leépítése a szabadpecs.hu szerint már régóta napirenden van, de eddig érdemben nem változtak a polgármestereknek megadott keretszámok, szeptembertől viszont sokkal kevesebben kaphatnak majd így munkát. Ha hozzávesszük az elszabaduló infláció hatásait is, sokaknak kerülhet veszélybe a mindennapi megélhetése ezzel az intézkedéssel.

A lap Alpár György drávaszerdahelyi polgármester Facebookon közzétett videója nyomán kezdett utánajárni a közmunkaprogram megváltozatásának. A település vezetője ebben arra kérte fideszes kollégáit, hogy a sikerekről szóló beszámolók mellett írják ki azt is, szeptember elsejétől hány közmunkást fognak tudni foglalkoztatni.

Úgy tudni, szeptembertől nem vehetnek részt a közmunkaprogramban azok, akiknek van szakképesítésük, szakmájuk. Kivételt a hátrányos helyzetű településen élők köre jelent, és azoké, akiknek a települése felzárkóztatási programban vesz részt.

A megkérdezett polgármesterek arról is beszéltek, hogy maguk is megpróbálják majd bevetni kapcsolataikat, hogy munkát találjanak a programból kieső embereknek, de a legtöbb településen, különösen a kisfalvakban már eljutottak oda, hogy azok, vagy azok nagyon nagy többsége, akik még mindig részt vesznek, benne maradtak a közmunkaprogramban, már nemigen mobilizálhatók.

Forrás: mfor.hu

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.