A jövő év eleje fordulatot hozhat egyes ágazatokban a munkaerőpiacon; olyanokban, amelyek termékei, szolgáltatási iránt csökken a fogyasztói kereslet. Egyelőre kitart a munkaerőhiány.

 Egyelőre nem tapasztalunk semmit a várt válságból, ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy augusztus végén, szeptember elején minden partnerünkkel egyeztessünk a várakozásaikról, ugyanis mi is számítunk számottevő lassulásra január–február környékén – mondta a Világgazdaságnak Vizkeleti László, a munkaerő-kölcsönzéssel és toborzással foglalkozó Hays Hungary igazgatóságának szakértője.

Várakozásaik szerint elsősorban az építőiparban eshet vissza munkaerő-kereslet jövő év elején, ahogy a gyártásban és a logisztikában is, ha az emberek vásárlási hajlandósága csökken. Tömeges elbocsátásokra ugyanakkor nem számítanak.

Nőnek a bérigények

Egyelőre a folyamatosan emelkedő fizetési igényeket tartja problémának Bucsku György, a Hays Hungary igazgatója, aki szerint a jelöltek sokszor már beleszámolják a növekvő inflációt és az energiaárakat a bérigényükbe. Azok pedig, akik nyitottak a munkahelyváltásra, a bizonytalanságot általában jóval magasabb bérrel próbálják ellensúlyozni.

Az is egyre gyakoribb, hogy a kiválasztási folyamat során nő a jelöltek bérigénye. Szerinte a cégek egyelőre kivárásra játszanak, folyamatosan figyelik a versenytársakat, és egyre jobban érdeklődnek a naprakész bérfelmérések iránt.

Van számos olyan munkáltató, aki akár többször és nem csak inflációkövető emelést hajtott végre idén, leginkább a pénzügyi és IT-szektorokban. A gyártási szektorban egyre többen alkalmaznak bérpótlékot a fix alapbér növelése helyett.

 Forrás: napi.hu

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.