Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.

 A kormány kész tovább csökkenteni a munkát terhelő adókat, hogy ezáltal nőjön a vállalkozások mozgástere és legyen lehetőségük a minimálbér és szakmunkás minimálbér emelésére – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Kedden újabb tárgyalási forduló zajlott a legkisebb bérek 2022-es mértékéről. Abban már nincs vita a munkáltatói és a munkavállalói oldal között, hogy a garantált bérminimumot is jelentős - legalább két számjegyű - mértékben lenne szükséges emelni, de a pontos számokról és a feltételekről még komoly viták várhatóak. A munkaadói oldalon korábban még nem látott mértékű - minimum 8 százalékpontos - járulékcsökkentést javasolnak kompenzációképpen. A kormányoldalon múlik majd, milyen vastagon fog a ceruza.

Kedden folytatódtak a jövő évi bérekről szóló tárgyalások, összeült a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF). Míg a 200 ezer forintos minimálbér fixre vehető, a bérminimum-emelés kérdése továbbra is képlékeny - írja a 24.hu.

Ismét tárgyaltak a jövő évi minimálbérről, de még nincs megállapodás. Az összeg lényegében eldőlt, a munkaadóknak nyújtott kompenzáció még nyitott kérdés – írja a Népszava.

Várhatóan 200 ezer forint lesz jövőre a bruttó minimálbér. Már megvolt az ezzel kapcsolatos első megbeszélés a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán, de itt konkrétumok még nem hangzottak el. A munkáltatói oldal szerint ahhoz, hogy ezt az összeget kigazdálkodják, szükség lenne kormányzati segítségre. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban a Kormányinfón úgy fogalmazott: a kormány kész akár költségvetési áldozatot is hozni. Az ATV Híradó riportja.

Előre kikövezett úton indultak meg kedd délelőtt a hivatalos tárgyalások a minimálbér emeléséről. Az már lényegében eldőlt, hogy január 1-től 200 ezer forintra emelkedik az összeg – írja a Népszava.

Kedden tárgyalnak a munkaadók és a szakszervezetek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának első fordulójában, hogy megegyezzenek a jövő évi minimálbér és a garantált bérminimum mértékéről. Ezúttal nem várhatók nagy viták – írja a Világgazdaság.

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a Klubrádió Szolidaritás.hu című műsorának vendégeként beszélt a napokban kihirdetett négyszázalékos minimálbér-emelésről.

Négy százalékos minimálbér-emelési megállapodás születhet hétfő délután, amit azonban a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem ír alá. A szövetség elnöke szerint a legfőbb szempont az volt, hogy a bérkategóriába tartozó dolgozók bére nem követi például élelmiszerek drágulását. Kordás László, a szövetség elnöke szerint ez elfogadhatatlan.