Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a Klubrádió Szolidaritás.hu című műsorának vendégeként beszélt a napokban kihirdetett négyszázalékos minimálbér-emelésről.

A műsor második felében Törtei-Takács Kriszta Csóti Csabát kérdezte többek között arról, hogyan értékeli ezt az emelést?

A SZEF elnöke elmondta, hogy 2012. óta nem vonják be őket konföderációs szinten a tárgyalásba annak ellenére, hogy a SZEF, mint egy szektorális szövetség, a közszféra munkavállalóit tömöríti. Ez úgy is értelmezhető, hogy az állami munkáltató nem vonja be a saját alkalmazottai képviselőit.

Hangsúlyozta, a szakszervezetek álláspontja egységes a minimálbér-emelés kérdésben: kevésnek tartják a négyszázalékos emelést.

Elmondta, mélységes meggyőződése, hogy ennek a kialakult helyzetnek a kormány az elsődleges felelőse. A VKF-ben ugyanis nem született formális megállapodás, csak egy többségi állásfoglalás lett kihirdetve. Ez semmiképp nem nevezhető konszenzusos megállapodásnak.

A beszélgetés során érintették még a Munka Törvénykönyve alól kiszervezett kulturális szféra nehéz helyzetét és a dolgozói szegénység kérdéskörét is.

A teljes interjú visszahallgatható az adás 36:40 percétől IDE  kattintva.

Forrás: szef.hu