A vállalkozók kompromisszumos javaslata megosztja a munkavállalói oldalt – írja a Világgazdaság.

Ha nincs kormányzati ígéret arra vonatkozóan, hogy mi fog történni a bérekkel, akkor kicsi az esélye a megállapodásnak – közölte lapunkkal Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. A munkaadók és a szakszervezetek szerdán ismét egy asztalhoz ülnek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) következő fordulójában, hogy megállapodjanak az idei minimálbér és garantált bérminimum emelésének mértékéről.

A munkavállalói érdekképviselet vezetője leszögezte, hogy az ő véleményük nem változott meg, kitartanak az 5 százalékos bérkövetelésük mellett.

Kordás László előrebocsátotta, hogy szerdán kiderülhet, hogy a munkáltatók tudnak-e közelíteni a követelésükhöz. Utána készül egy szövegtervezet, amiről dönteniük kell majd, hogy aláírják-e vagy sem.

Korábban Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Világgazdaságnak kifejtette,

a hivatalos, 3 százalékos ajánlatuk fölött egységesen el tudnák fogadni négy százalékot is a megállapodás érdekében.

A munkaadók javaslata megosztottá tette munkavállalói oldalt: míg a MASZSZ elutasítja, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elfogadná, és a Liga Szakszervezetek is hajlandónak mutatkozik. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke lapunknak jelezte, hogy

kompromisszumos megoldásként bruttó 168 000 forintos minimálbérre, illetve 219 500 forintos garantált bérminimumra tettek javaslatot, ezzel 4 százalékot meghaladó mértékű emelésről lehetne szó.

Korábban több alkalommal is előfordult, hogy a háromból csak két szakszervezet írta alá a megállapodást, a kormány pedig annak megfelelően hirdette ki. Az idő azonban sürgeti a feleket, a visszamenőleges hatály tilalma miatt csak a februári fizetéseknél jelenhet meg először az emelés.

Forrás: Világgazdaság

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!