Novemberben azt mondtuk, 4-6 százalék között lehet a minimálbér-emelés mértéke, most nagyon közel járunk ehhez – írja az Mfor.hu.

Közismert, hogy idén év végén nem született megállapodás a munkaadói és munkavállalói szervezetek között a következő évi minimálbér összegéről, így a mai nappal a tavalyi összegek maradtak hatályban. Ez nem jelenti azt, hogy a 161 ezer forintos minimálbér és a 210 600 forintos garantált bérminimum rögzült az egész évre, a feleknek még van idejük megállapodásra jutni az emelés mértékéről. Bár abban van vita, hogy az új évben születő megállapodás meg tud-e felelni a hatályba léptetés szabályainak: egyes vélemények szerint a visszamenőleges hatályba léptetés - január elsejére datálva - nem felelne meg a jogszabályoknak.

 A nyilatkozatokon túl a kormány rendeletben is rögzítette a tárgyalások sikertelenségét a tegnapi Magyar Közlönyben. Az Orbán Viktor miniszterelnök ellenjegyezte jogszabály ezt tartalmazza:

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a  továbbiakban: Mt.) 153.  § (4)  bekezdésétől eltérően a  kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és garantált bérminimum összegének 2020. évben esedékes felülvizsgálata a  2021. évben tovább folytatódik tekintettel arra, hogy a  2020. évben az  Mt. 153.  § (4)  bekezdése szerinti felülvizsgálat – az érdekképviseleti szervek megállapodásának hiányában – a naptári évben nem zárult le.

Egyelőre tehát a tavalyi összegekkel kell kalkulálniuk a munkáltatóknak. A felek jelenleg ott tartanak, hogy a foglalkoztatók megadnák a 3 százalékos emelést, míg a munkavállalók 5 százalékra vitték le az igényüket. A megállapodás feltétele lenne a szociális hozzájárulási adó év eleji újabb 2 százalékpontos csökkentése - a hatéves bérmegállapodás szerint - ám erre a kormány nem mutat hajlandóságot.

Lapunk munkatársa novemberben adott nyilatkozatot a minimálbér témájában aTrend Fm műsorának, 4-6 százalékos emelést tartva valószínűnek. Akkor a foglalkoztatók még semekkora emelést nem tartottak elfogadhatónak, az alkalmazotti képviseletek pedig 8-10 százalék körüli növelést szorgalmaztak, részben a környező országok minimálbér-szintjeinek elérése érdekében. 

Forrás: mfor.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!