Úgy tudjuk, a szakszervezetek új javaslatokat tettek a korábbi eredménytelen találkozók után. A tervekről azonban nem beszélnek, csak ha megegyezés lesz – írja a HVG.

Szerda reggel 9 órakor folytatódnak a tárgyalások az idei minimálbérről – közölte a hvg.hu-val Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Részleteket nem tudni, mindössze annyit, hogy az érdekképviseletek múlt pénteken több javaslatot is küldtek a munkaadók és a kormány képviselőinek, ezekre várnak választ szerdán. Hogy mivel álltak elő, nem árulják el a szerdai találkozóig.

A kormányt Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője képviseli majd, értesülésünk szerint tőle azt várják a szakszervezetek, hogy a korábbinál határozottabban foglal állást, elősegítve ezzel a régóta húzódó megegyezést.

A minisztérium december 31-i közleményében úgy fogalmazott, hogy a járványhelyzet okozta bizonytalanságok miatt nem jutottak még közös nevezőre a munkaadók és munkavállalók a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-es emeléséről.

A Munka törvénykönyve szerint a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről az előző év végéig kell megállapodni. A kormány azonban szilveszterkor kiadott egy rendeletet, amellyel lehetővé tette, hogy januárban folytassák a tárgyalást. Ehhez azt a felhatalmazást használta ki, hogy „járvánnyal összefüggő veszélyhelyzetben” joga van a törvényektől eltérni.

Legutóbb év végén számoltunk be arról, hogy a szakszervezetek 10 helyett 5 százalékos emelést javasoltak kompromisszumként, a munkaadók pedig ugyan úgy vélik, hogy a válságban nem volna szabad bért emelni, 3,1 százalékos emelésbe belementek volna.

Szakszervezeti becslések szerint az országban összességében nagyjából egymillió ember dolgozik a legkisebb bérekért, vagy keres csak kicsivel többet. Őket közvetlenül is érinti az idei emelés halogatása, csakúgy, mint a gyeden lévő szülőket, nagyszülőket, a munkanélkülieket, a táppénzen lévőket. Ezeket a szociális juttatásokat ugyanis mindig az aktuális minimálbér összegéhez képest állapítják meg.
A minimálbér összege ma Magyarországon bruttó 161 ezer forint.

 Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!