Az Európai Unió tagállamainak munkaügyi és foglalkoztatási miniszterei támogatják az az uniós elképzelést, amely szerint az EU-ban tevékenykedő cégek anyavállalatainál női kvótát vezetnének be - írja a Népszava nyomán a napi.hu.

Elfogadta az Európai Unió Tanácsának foglalkoztatási-, és munkaügyi miniszterekből álló testülete azt az európai bizottsági tervet, amely szerint 2027-re minden, valamely uniós tagállamban bejegyzett székhellyel rendelkező, tőzsdén jegyzett vállalatban a vezetői pozíciók minimum 40 százalékát nőknek kell betöltenie. 

A 2027-re kitűzött cél 33 százalék lenne azoknál a vállalatoknál, amelyek vezetői és nem vezetői pozíciókat is foglalnak magukban. Azon vállalatoknak, amelyek nem teljesítik a határidőre kitűzött célokat, új, közvetlen kiválasztási rendszereket kellene bevezetniük az EU által megkívánt egyensúly elérése érdekében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azzal érvelt a kvótarendszer mellett, hogy szeretnék áttörni azt a feltételezett „üvegplafont”, amely megakadályozza, hogy tehetséges nők bekerüljenek a vezetői testületekbe. Úgy tudni, a tervezett rendelkezést ugyanakkor csak az uniós cégek anyavállalatainak országában kellene érvényesíteni, tehát például egy Magyarországon működő német multi esetében csak a német központ vezetésére vonatkozna majd a 40 százalékos női kvóta.

 Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!