Az Eurostat adatai szerint Dániában és Norvégiában csaknem az ötszörösébe kerül egy dolgozó a vállalkozásoknak, mint Magyarországon. Csak Szerbiában, Bulgáriában és Romániában kisebb egy óra munka átlagos költsége, mint nálunk.

Közzétette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat a legfrissebb, 2021-es adatokat arról, hogy mennyi volt az óránkénti átlagos munkaerőköltség Európa-szerte 2021-ben – szemlézte az adatokat a Pénzcentrum. A lista alapján óriási eltérések vannak az uniós tagországok között:

a lista második helyén szereplő Dániában az átlagos óránkénti munkaerőköltségek 46,9 eurót tesznek ki, míg Magyarországon ez mindössze 10,4 euró.

A listát a nem EU-tag Norvégia vezeti 51,1 euróval, és a szintén nem uniós tag Szerbia zárja 6,9 euróval. A legolcsóbb munkaerővel rendelkező EU-tagország Bulgária, 7 euróval. Így Magyarország csak Szerbiát, Bulgáriát és Romániát (8,5 euró) előzi a munkaerő átlagárában.

A vállalkozások szemszögéből a munkaerőköltség nemcsak az alkalmazottak számára kifizetett béreket és fizetéseket foglalja magában, de a nem bérjellegű költségeket, például a társadalombiztosítási hozzájárulásokat is. Ennek alapján pedig országonként változó, hogy mennyibe kerül a munkaerő. 

Forrás: rtl.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!