A világ legnagyobb online kereskedői közé tartozó Amazonnak be kellett adnia a derekát: többé nem tilthatja be a szakszervezetek létrehozását és nem akadályozhatja vagy szankcionálhatja azok működését. A napi.hu cikke.

Az Amazon megegyezett az amerikai munkaügyi tanáccsal (National Labour Relations Board,  NLRB) , hogy többé nem áll az útjába a dolgozói szervezetek kialakításának és működésének. 

A Transport Topic News írása szerint  az online kereskedelmi gigacég a munkavállalói jogok javítására irányuló állami nyomásnak engedve jutott egyezségre; az NLRB-vel kötött alku értelmében a cég vállalta, hogy minden dolgozóját megkeresi e-mailben, hogy értesítse őket a szervezkedési jogaikról. Mindezt azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban foglalkoztatott mintegy 750 ezer Amazon dolgozóit kell kiértesíteni arról , hogy joguk van az épületeken belül, szervezett formában is küzdeniük a jobb körülményeikért és az őket dolgozóként megillető jogok betartásáért. 

Az Amazon arra is ígéretet tett, hogy mostantól nem fenyegeti meg, illetve nem fegyelmezi a dolgozóit,  és nem hívja ki rájuk a rendőrséget, ha azok nem munkahelyi területen, munkaidőn kívül szakszervezeti tevékenységet folytatnak. Ez az ígérvény lehetővé teszi a munkaügyi testületeknek adott esetben az Amazon könnyű beperelhetőségét is.

Felkészül: Kellog, Starbucks

Akár tíz, akár egymillió alkalmazottja van egy vállalatnak,  be kell tartania a nemzeti munkaügyi kapcsolatokról szóló törvényt – mondta Jennifer Abruzzo, az NLRB főtanácsosa, hozzátéve, hogy a megkötött megállapodás "döntő fontosságú kötelezettségvállalást jelent az Amazon részéről", hogy a továbbiakban nem sérti meg a munkavállalói jogokat, és nem akadályozza, hogy szakszervezetek létrehozásával vagy más kollektív lépésekkel kollektív módon lépjenek fel munkahelyi körülményeik javítása érdekében.

Nem az Amazon az egyetlen könyörtelen óriásvállalat az Egyesült Államokban, amely hasonló módon próbálja akadályozni a dolgozói szervezkedését, mert az utóbbi időben a Kellogg, a Starbucks és a Deere is a jogvédők radarjára került.

A munkáltatók és a munkavállalók közti feszültség aktuális forrása az, hogy a koronavírus-járvány szövődményeként a munkaerőpiacon kialakult helyzet (munkaerőhiány) eddig nem jellemző előnyhöz juttatja a munkavállalókat a bértárgyalások során. A dolgozók pedig a már megszerzett jogaik betartásán túl például nagyobb rugalmasságot követelnek a munkabeosztásukban.

Forrás: napi.hu