Késések és fennakadások voltak pénteken az európai légiközlekedésben a légitársaságok dolgozóinak sztrájkja miatt. Az ágazat súlyos munkaerőhiánnyal küzd. Belgiumban a Brussels Airlines és a Ryanair több mint 400 járatot törölt vasárnaptól. A helyzet a szakszervezetek szerint tarthatatlan.

2019-ben körülbelül napi 2500 járatunk volt a teljes hálózatban, most pedig már 3000 járat felett vagyunk, de körülbelül ugyanennyi személyzettel

- mondja ez a Ryanair-pilóta.

Madridban az USO szakszervezet tagjai szolidaritást vállaltak a Ryanair dolgozóival, akik nem mertek sztrájkolni, mert féltek a cég megtorlásától.

Olyan alapvető dolgokat követelünk, mint hogy a dolgozóknak ne fizessenek kevesebbet, mint a minimálbér, kapjanak vizet, tárgyaljunk kollektív szerződésről.

Sok utas nem is vett észre fennakadást: "Nem is tudtuk, hogy sztrájk van, online intéztük a bejelentkezést, így nem volt semmi gondunk. Semmiről sem tudunk."

Franciaországban pénteken országszerte fennakadások voltak a vasutasok sztrájkja miatt. Az ágazat fő szakszervezetei július 6-ára munkabeszüntetést jelentettek be, béremelést követelnek.

Az Egyesült Királyságban is béremelést követelnek a szakszervezetek, ahol a héten az elmúlt három évtized legnagyobb sztrájkját tartották a vasutasok. Ezen a szombaton ismét munkabeszüntetést tartanak.

Forrás: euronews.com