A kisgyermekes édesanyák és édesapák számára jó hírt jelenthet, hogy a szövetkezetekről szóló törvény júliusi módosítása lehetővé teszi, hogy az otthon maradó szülők szövetkezetet alakítsanak vagy szövetkezetbe lépjenek be. Szabadon dönthetnek róla, hogy munkájuknak mi legyen a tartalma, módja és mértéke, valamint járulékkedvezmény is jár a szövetkezeti tagoknak.

Régre nyúló igény hazánkban a kisgyermeket nevelők körében, hogy a GYES és GYED ideje alatt rugalmas munkát vállalhassanak – írja a Pénzcentrum

Ez részben kulturális kérdés, másrészt jogi környezet kérdése, amit a kormány kedvező irányba tudott terelni a törvénymódosítással.

„Hazánkban is egyre inkább terjednek az úgynevezett atipikus, tehát a hagyományos heti 40 órás, munkahelyi jelenlétet igénylő alkalmazotti jogviszonytól eltérő foglalkoztatási formák. Ilyen például a részmunkaidős foglalkoztatás, vagy a diák- és nyugdíjasmunka, de a távmunka is. Ez egy meghatározó munkaerőpiaci trend a 21. században, amelyet a fejlett gazdaságokra jellemző munkaerőhiány, elöregedés, illetve a digitalizáció is erősít. A folyamatra továbbá ráerősített a pandémia is, ami a rugalmas foglalkoztatási formák forradalmát hozta el. Éppen ezért tartjuk mind a munkáltatók, mind a munkavállalók, így az egész gazdaság szempontjából kedvező kormányzati döntésnek a szövetkezetekről szóló törvény módosítását, melynek célja, hogy a kisgyermekes szülők GYES, vagy GYED mellett a korábbiaknál könnyebben vállalhassanak munkát” – emelte ki Göltl Viktor, a WHC Csoport ügyvezetője.

Sokakat érinthet a lehetőség

Évente körülbelül 90 ezer gyermek születik Magyarországon, így csaknem 225 ezer kisgyermekes szülő számára jelent munkavállalási lehetőséget a kismama-szövetkezeteken keresztüli foglalkozás.

Tehát a gyermekgondozási díjban (GYED) vagy gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES) részesülők kedvező feltételek mellett vállalhatnak munkát.

A WHC Family a WHC Csoport saját kismama-szövetkezetét is létre hozta a közelmúltban, a nyugdíjas szövetkezetük tapasztalatai alapján pedig arra számít, hogy több tízezer szülő fog munkába állni évente a kismama-szövetkezeteken keresztül.

A munkáltatóknak is megéri

A portál szerint a szövetkezeten keresztüli munkavégzés esetén kedvezőbb az adózás a munkáltatók számára, ugyanis a szövetkezeti tag béréből csak 15 százalékos személyi jövedelemadó kerül levonásra és nincs további járulékfizetési kötelezettség.

Pozitívum lehet még, hogy az adminisztratív feladatokat is a szövetkezet látja el, valamint a rugalmas munkavégzés miatt a munkaadók azokat a pozíciókat is fel tudják tölteni hozzáértő emberekkel, amelyek atipikus foglalkoztatási formát követelnek meg.


Forrás: atv.hu​

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!