Állami segítség nélkül a koronavírus-járvány által végzettnél is nagyobb pusztítás érheti a szektort - írja a Népszava.

Néhány hét alatt több száz vendéglátóhely volt kénytelen bezárni az országban a hatalmas mértékben megnövekedett rezsiszámlák miatt. Kovács László, a Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint átmeneti vagy végleges jelleggel akár tízezren is lehúzhatják a rolót a következő hónapokban - derül ki az RTL Klub Híradójának a riportjából.

A vállalkozások nagy részének októbertől jár le a még kedvező árú, éves energiaszerződése, onnantól kezdve hat-nyolcszor magasabb gázszámlával kell tervezniük. A bezárások azonban már most is folyamatosak, Kovács László szerint többen mehetnek tönkre, mint a koronavírus-járvány alatt. „Ha ezek a kisvállalkozások nem kapnak jelentős és hathatós állami segítséget, akkor félő, hogy sokkal többen kényszerülnek majd bezárni, mint a pandémia következtében” - fogalmazott.

Az RTL Klub Híradója Hornyák Józsefet, a Portfolio makroelemzőjét is megkereste, ő úgy nyilatkozott:

Az optimista forgatókönyv az, hogy néhány tízezer ember fogja elveszíteni a munkáját a következő hónapokban az energiaválság miatt. A rosszabb forgatókönyv pedig az, hogy százezres nagyságrendű lesz a leépítési hullám.

A múlt csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, bár mindenkinek szeretnének segíteni, a támogatások fókusza elsősorban azokra a vállalkozásokra irányul, amelyek energiaigényes iparágakban, gyártó láncok részei. Ilyés Márton, a Momentum elnökségi tagja az RTL Klub Híradójának a bizonytalanságot jelölte meg a legnagyobb problémaként, a vállalkozások hónapokra sem tudják előre tervezni az életüket. Szerinte így még azok a vállalkozások is be fognak zárni, amelyek egyébként tudnának termelni, de nem mernek továbblépni.

Lapunk is beszámolt arról, hogy a vendéglátósok helyzetét egyébként egyes esetekben - például Budapest VII. kerületében - az önkormányzat sem könnyíti meg, a DK-s Niedermüller Péter vezette kerületben például a vendéglátóhelyek hétköznaponkénti kötelező éjféli zárórájáról szivárgott ki egy egyelőre nem végleges tervezet.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt ígérte, dolgoznak az új támogatás részletein.

 

Forrás: Népszava