Úgy hozott döntést a kormány az év végi köztisztviselői szünetről, hogy nem egyeztetett a munkavállalókkal – ezt mondta Híradónknak a szakszervezeti elnök. A kötelező munkabeszüntetés 11 munkanapot érint, akinek pedig nem maradt ennyi szabadsága, annak a jövő évi pihenőnapokat kell átcsoportosítania. A Jobbik szerint a kormány döntése munkavállalói jogokat sért. Az ATV cikke.

„Ugyanebben az időszakban, kormányzati igazgatási szünetet is el fogunk rendelni: ez arra az lehetőséget, hogy az állam spóroljon. Ilyenkor erre van lehetőség, kötelezően ki kell venni a kormányzati igazgatásban dolgozóknak a szabadságot ezekben a napokban” – Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy december 22. és január 6. között nem csak az oktatás, hanem a közigazgatás is szünetelni fog. A köztisztviselői szakszervezet elnöke hangsúlyozta: azokkal, akiket a módosítás érint, nem egyeztetett a kormány.

„Én nagyon sajnálom, hogy most már ez a sokadik olyan intézkedés, ami egyfajta rögtönzés, azonnali intézkedés, és nem méltatják a munkavállalókat arra, hogy akikről szól, azokkal ezt megbeszéljék. Én ezt nem tartom európai megoldásnak, én ezt nagyon kifogásolom és ezt ki is fogom fejteni a 15-i közszolgálati érdekegyeztető fórum ülésén”

 – hangoztatta Bodor Péterné.

A Híradónknak nyilatkozó ügyvéd pénteken a közösségi oldalán hívta fel az ügyfelei figyelmét arra, hogy mielőbb keressék őt meg. Luther Ria óriási év végi rohamra számít.

„Mindenki akkor akar mindent elvégezni. Akkor akar céget alapítani, stb, stb, hatósági ügyet emellett intézni. Ez most nem fog működni, időben kell elkezdeni. Tehát ezt időben kell elkezdeni, ez mind az ügyfeleknek, mind pedig akár a jogi képviselőknek egy mostani őszi rohammunkát fog okozni” – véli az ügyvéd.

A közigazgatási szünet 11 munkanapot érint. A ma megjelent rendelet szerint ezekre a napokra először a 2022. évben esedékes szabadságot kell kiadni – ha ez nem elég, akkor a jövőévi szabadságokat kell átcsoportosítani erre az időszakra. A munkajogász úgy látja, a közigazgatásban dolgozók gyakorlatilag tehetetlenek.

„Ez a jövő évi szabadságból elviekben ugye hat napot érint, hogyha ezt vesszük. Ha megtagadják ugye és nem hajlandóak kivenni, az ugye munkáltatói utasítással való szembeszegülés lehet, ami meg megint csak munkajogi következményeket vonhat maga után”

 – magyarázta Mráz Márta.

A Jobbik kijelentette: ez a kormányzati lépés csak pótcselekvés, a valós problémákat nem szűnteti meg.

„Ne mókoljanak a munkavállalók szabadságával! Ha mégis kényszerű lépések kellenek, akkor különböző szabadságot illető kedvezményeket gondoljon végig a kormány, tehát ne károsodjanak munkavállalói jogok az akár kényszerű átszervezéseket illetően” – mondta stábunknak Z. Kárpát Dániel, aki hozzátette: a kormány időben, akár már nyár végén felkészülhetett volna a mostani időszakra. Szerintük ugyanis ezek az utolsó pillanatban meghozott lépések felesleges feszültséghez vezetnek.

Forrás: ATV