Levélben fordult több kormánytaghoz a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) a közszolgálatban dolgozók részére húszszázalékos keresetnövelést követelve. A Csák Jánosnak, Gulyás Gergelynek, Palkovics Lászlónak, Pintér Sándornak, valamint Rogán Antalnak eljuttatott levélben az MKKSZ azt írta, hogy kormánytisztviselők, önkormányzati köztisztviselők, szociális és kulturális területen dolgozók, valamint védőnők részéről érkező jelzések alapján fordulnak a kormányhoz a kereseti pozíciók, illetve az általános megélhetési feltételek javítása érdekében.

Hivatkoznak továbbá az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldala (OKÉT MVO) júliusi ülésén elhangzottakra, ahol ugyanez az igény felmerült. A szakszervezet a jelzések alapján július 1-jétől a közszolgálatban dolgozók számára – jogállástól függetlenül – 20 százalékos, „az inflációt ellentételező” általános keresetnövekedést vár a kormánytól. Ezzel együtt jelezték, hogy az önkormányzatok esetében a béremelés teljes körű központi finanszírozását tartják szükségesnek.

Az MKKSZ a levélben hangsúlyozza, hogy jelzéseikre július óta nem kaptak választ a kormánytól, az azóta eltelt időszakban meghozott kormányzati intézkedések pedig tovább rontották a közszolgálati dolgozók anyagi helyzetét. Emlékeztetnek a rezsidíjak növekedése és az ennek következtében is meglóduló inflációra, valamint minden fogyasztási termék – kiemelten az élelmiszerek – árának jelentős növekedése.

Az MKKSZ felhívta a figyelmet arra is, hogy a dolgozók több, mint 80 százaléka nettó 178 ezer és 200 ezer forint közötti összeget keres, ami már jelenleg is kevés a tisztességes megélhetéshez. Meggyőződésük szerint nincs olyan ágazat, amely a jelen nehéz helyzetben ne szorulna kormányzati támogatásra, e miatt pedig nem lehet rangsort felállítani.

Forrás: hang.hu