A veszélyhelyzet meghosszabbításával együtt megszavazta a parlament azt a módosítást is, amely törölte a közalkalmazottakat képviselő szakszervezetek teljes 2021. évi reprezentativitási adatgyűjtését.

 Jövőre az egész eljárást, amellyel az érdekképviseletek támogatottságát mérik fel, elölről kell kezdeni, miután a kormány csak most jött rá, hogy az eddigi jogállásváltozások – a közalkalmazotti státusz megszüntetése például az egészségügyi, kulturális területen, vagy a szakképzésben és számos felsőoktatási dolgozó esetében – miatt pontatlan eredmények születhettek volna. A Népszava cikke.

A szakszervezetek már 2020 novembere óta jelezték a problémákat, a 2021-es szervezési-adategyeztetési folyamatok előtt javaslatot is kidolgoztak, sőt demonstrációt is szerveztek, a kormány mégis csak most, ráadásul a szakszervezeti és az önkormányzati partnerekkel történő egyeztetés nélkül döntött a kérdésben. A Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa munkavállalói oldalának ügyvivője, Gosztonyi Gábor szerint ez valamennyi egyeztetési kötelezettségnek ellentmond. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jövőre megismétlendő eljárás a parlamenti választásokkal párhuzamosan zajlana, a folyamat pedig 2022. decemberében zárulhat csak le. A közalkalmazotti létszámadatok azért is fontosak a szakszervezetek számára, mert ehhez kell viszonyítaniuk saját taglétszámukat, amelynek egy tíz százalékos küszöböt kell elérnie ahhoz, hogy helyi és országos szintű tárgyalási jogokat kaphassanak. 

Jövőre az egész eljárást, amellyel az érdekképviseletek támogatottságát mérik fel, elölről kell kezdeni, miután a kormány csak most jött rá, hogy az eddigi jogállásváltozások – a közalkalmazotti státusz megszüntetése például az egészségügyi, kulturális területen, vagy a szakképzésben és számos felsőoktatási dolgozó esetében – miatt pontatlan eredmények születhettek volna. A szakszervezetek már 2020 novembere óta jelezték a problémákat, a 2021-es szervezési-adategyeztetési folyamatok előtt javaslatot is kidolgoztak, sőt demonstrációt is szerveztek, a kormány mégis csak most, ráadásul a szakszervezeti és az önkormányzati partnerekkel történő egyeztetés nélkül döntött a kérdésben. A Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa munkavállalói oldalának ügyvivője, Gosztonyi Gábor szerint ez valamennyi egyeztetési kötelezettségnek ellentmond. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jövőre megismétlendő eljárás a parlamenti választásokkal párhuzamosan zajlana, a folyamat pedig 2022. decemberében zárulhat csak le. A közalkalmazotti létszámadatok azért is fontosak a szakszervezetek számára, mert ehhez kell viszonyítaniuk saját taglétszámukat, amelynek egy tíz százalékos küszöböt kell elérnie ahhoz, hogy helyi és országos szintű tárgyalási jogokat kaphassanak. 

 

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!