Nem könnyű eldönteni, mikor kérjük az öregségi nyugdíj megállapítását. Előfordul, hogy utólag jövünk rá, hogy egy számunkra kedvező időpont már elmúlt, mint ahogy az is megeshet, hogy túl gyorsan vonulunk nyugdíjba. Lehet ezen segíteni? Mindent elmondunk a nyugdíj-ügyintézés szabályairól - írja az ado.hu.

A korábbi hónapok átlagához képest augusztusban 2,5-szer nagyobb értékben számláztak a katás vállalkozások. Azonban 8 hónapos működésük során csak kevesen érték el a 12 millió forintos határt, az átlag összesen 5 millió forint értékben állított ki számlát – adta hírül a Billingo.

Szeptember második felében ismét összeül a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, hogy megkezdődjenek az érdemi egyeztetések a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum mértékéről. Az idei bértárgyalásokat beárnyékolják a gazdasági nehézségek, emiatt a korábbiaknál élesebb vitákra lehet számítani.

Több mint 160 ezren vannak jelen közülük a munkaerőpiacon. A Világgazdaság cikke.

A kiegészítő emeléssel a 2,6 millió nyugdíjasnak együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt folyósít egy hónap múlva az államkincstár. Kérdés, hogy a 10 százalék feletti inflációnál mennyire lesz érezhető az emelés. 

A járvány ötödik hulláma a végéhez közelít, ezért szinte minden korlátozásnak vége – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A minimálbér emelése egyéb ellátásokat és kötelezettségeket is érint; most példákkal illusztrálva áttekintjük e változásokat. Az ado.hu cikke.

Milyen kockázati tényezők merülnek fel az új szabályozással? Mi a home office törvényi fogalma és mi lett a “rezsiátalánnyal”? Mikortól és milyen esetekben kell alkalmazni az új szabályokat? Az ado.hu-n olvasható cikkben a home office törvény kihirdetett szabályait elemezték.

Petschnig Mária Zita a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa lapunknak bő egy hete azt mondta, arra számít, hogy mint idén júniusban, úgy jövő év elején is lesz kiegészítő nyugdíjemelés, még a választások előtt. Mint ismert, korábban csak novemberben kerülhetett sor nyugdíjkorrekcióra akkor, ha magasabb volt az infláció év közben, mint amennyit a kormány betervezett a költségvetésben, és amennyivel januártól emelte a nyugdíjakat. Hiába morgolódtak a nyugdíjas szervezetek, kivételt eddig nem tett a kormány, csak idén, júniusban. A 24.hu írása.

Jövőre már biztosan kiugró mértékben, hajszál híján 20 százalékkal emelkedik a bruttó minimálbér, a jelenlegi 167 400 forintról januártól 200 ezer forintra. Mivel a dolgozókat terhelő adók nem változnak jövőre, a minimálbér nettója is ugyanilyen mértékben növekszik, 133 ezer forint lesz.  2010-ben, amikor az Orbán-kormány hatalomra került, még 73 500 forint volt a bruttó, amiből 60 236 forintot vihettek haza a dolgozók – emlékeztet az Mfor.hu.

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.