A járvány ötödik hulláma a végéhez közelít, ezért szinte minden korlátozásnak vége – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A minimálbér emelése egyéb ellátásokat és kötelezettségeket is érint; most példákkal illusztrálva áttekintjük e változásokat. Az ado.hu cikke.

Milyen kockázati tényezők merülnek fel az új szabályozással? Mi a home office törvényi fogalma és mi lett a “rezsiátalánnyal”? Mikortól és milyen esetekben kell alkalmazni az új szabályokat? Az ado.hu-n olvasható cikkben a home office törvény kihirdetett szabályait elemezték.

Petschnig Mária Zita a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa lapunknak bő egy hete azt mondta, arra számít, hogy mint idén júniusban, úgy jövő év elején is lesz kiegészítő nyugdíjemelés, még a választások előtt. Mint ismert, korábban csak novemberben kerülhetett sor nyugdíjkorrekcióra akkor, ha magasabb volt az infláció év közben, mint amennyit a kormány betervezett a költségvetésben, és amennyivel januártól emelte a nyugdíjakat. Hiába morgolódtak a nyugdíjas szervezetek, kivételt eddig nem tett a kormány, csak idén, júniusban. A 24.hu írása.

Jövőre már biztosan kiugró mértékben, hajszál híján 20 százalékkal emelkedik a bruttó minimálbér, a jelenlegi 167 400 forintról januártól 200 ezer forintra. Mivel a dolgozókat terhelő adók nem változnak jövőre, a minimálbér nettója is ugyanilyen mértékben növekszik, 133 ezer forint lesz.  2010-ben, amikor az Orbán-kormány hatalomra került, még 73 500 forint volt a bruttó, amiből 60 236 forintot vihettek haza a dolgozók – emlékeztet az Mfor.hu.

A nyugdíjba vonulás időpontjának megválasztása a nyugdíjkorhatár betöltésétől, mint legkorábbi lehetőségtől kezdve több dologtól is függhet. Érdemben különbözhet a nyugdíj, ha a korhatárt elérők idén, 2021-ben, vagy 2022-ben vonulnak nyugdíjba - írja az ado.hu.

Hatalmas győzelemként könyvelte el a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy a minap a Budapest Környéki Törvényszék Munkaügyi Kollégiuma kimondta elsőfokon: nem dolgoztathatják ingyen tankerületek és más munkáltatók a pedagógusokat.

Minden gyermekes szülőnek, aki családi pótlékra jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont adó, ekhó, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede – tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján.

A jövő év elején a különböző kedvezmények révén a magyar kormány rengeteg pénzt pumpál a gazdaságba, közvetlenül a háztartásokhoz. A nyugdíjasok 320-345 milliárd forintra számíthatnak a 13. havi pluszjuttatás miatt, a gyerekes családok szja-visszatérítése további 600 milliárd forinttal növeli a "készpénz" mennyiségét. Ráadásul a minimálbér is bruttó 200 ezer forintra emelkedik. Ennyi pénz gazdaságba kerülése esetében felmerül a kérdés: mi lesz az inflációval? A napi.hu cikke.

A kormány jövő februárban 13.havi nyugdíjat, fegyverpénzt és szja visszatérítést is akar fizetni ezer milliárd forint értékben. Varga Mihály a magas államadósságért aggódik – írja a Népszava.

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.