A járvány ötödik hulláma a végéhez közelít, ezért szinte minden korlátozásnak vége – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A kormány tárgyal a járványhelyzetről, és az operatív törzs tájékoztatása után úgy döntött, hogy mivel a koronavírus-járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik, ezért hétfőtől kivezeti a pandémiás korlátozások többségét – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón.

Ennek részeként

  • megszűnik a maszkviselési kötelezettség, csak a szociális és egészségügyi dolgozók esetén, idősotthonokban és szociális intézményekben marad a maszkviselés;
  • megszűnik a kötelező oltás, kivéve az egészségügyet, így a tanárok munkavégzéshez szükséges oltási kötelezettségét is felfüggesztik, visszatérhetnek azok a pedagógusok is, akik nem oltatták be magukat;
  • megszűnnek a védettségi igazolványra vonatkozó szabályok is.

Az intézkedések a miniszer tájékoztatása szerint addig tartanak, amíg esetleg a járvány újabb hulláma megérkezik, bár a jelenlegi előrejelzések szerint a következő hullámban a betegség tünetei enyhébbek lehetnek, ahogy ezt már az omikron variáns esetében is tapasztalni lehetett.

Gulyás Gergely bejelentette a Kormányinfón azt is, hogy a kormány fenntartja az egészségügyi vészhelyzetet. Ezt részben azzal indokolta, hogy fenyeget a hatodik hullám veszélye, részben pedig a választások miatt csak a jövő héten ülésezik a parlament, utána a rendkívüli jogrend ad lehetőséget intézkedésre a kormánynak, így marad meg a cselekvőképessége.

Magyarországon november 20. óta volt kötelező maszkot viselni:

  • a boltokban,
  • a bevásárlóközpontokban (kivéve az irodákban, üzemi helyiségekben és sportolásra használt helyiségekben),
  • az előadóművészeti eseményeken (színház, tánc, zene), függetlenül attól, hogy nyilvánosak-e vagy sem, kivéve a fellépőknek,
  • a zárt térben tartott zenés-táncos rendezvényeken, kulturális eseményeken, falunapokon az ott dolgozóknak,
  • a mozik, múzeumok, könyvtárak, archívumok, közművelődési intézmények, levéltárak, közigazgatási szervek, posták olyan részein, ahol vendégeket, ügyfeleket fogadnak,
  • a sportrendezvényeken (kivéve a sportolók, edzők, bírók),
  • az edzőteremben, uszodában, fürdőben, jégpályán, szálláshelyen, vendéglátóhelyen az ott dolgozóknak.

A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók és a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatták meg a maszkviselés szabályait.

A mukaadókat október végén hatalmazta fel a kormány arra, hogy a dolgozóiknak előírhassák a kötelező koronavírus-oltást, hogy ezzel is segítse az átoltottság mértékét. Az egészségügyben már korábban kötelező volt a vakcina felvétele.

Forrás: Infostart

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.