A korábbi hónapok átlagához képest augusztusban 2,5-szer nagyobb értékben számláztak a katás vállalkozások. Azonban 8 hónapos működésük során csak kevesen érték el a 12 millió forintos határt, az átlag összesen 5 millió forint értékben állított ki számlát – adta hírül a Billingo.

Viharos sebességgel végezte ki a kormány júliusban a kata adózási formát (kisadózó vállalkozások tételes adója). A régi kata augusztus 31-ével megszűnt, így utoljára augusztus 31-én számlázhattak katásként a cégek és egyéni vállalkozók.

A „remek” szabályalkotása eredmény az lett, hogy szeptember első napjaira a korábbi 460 ezer katásból már közel 50 ezren fejezték beműködésüket, felhagytak a vállalkozással. Ez a szám azóta is rohamosan nő, az elmúlt 9 napban további 4500 cég indította el a végelszámolását.

Megugrott a számlázás

A Billingo online számlázó adatai szerint 2022. január 1. és 2022. augusztus 31. között a náluk regisztrált katás vállalkozások 88 százaléka egyéni vállalkozó, 12 százaléka katás betéti társaság (Bt.) volt. Az egyéni vállalkozások 94,4 százaléka, a Bt-knek pedig 88,9 százaléka volt alanyi adómentes.

Az adatok szerint idén januártól hónapról hónapra fokozatosan, 1-5 százalékkal emelkedett a kiállított számlák átlagos értéke. Majd júliusban, a változások bejelentésének hírére ez hirtelen 7 százalékkal, augusztusban pedig további 55 százalékkal ugrott meg az előző hónaphoz képest. A katások tehát amit még tudtak, ki is számláztak. (A lehetőségekről itt írtunk.)

Még szignifikánsabb a különbség az augusztusban kiszállított számlák összértékét tekintve. Míg januártól júliusig havonta átlagosan 14,6 milliárd forint értékben állítottak ki számlát, addig augusztusban közel 36,5 milliárd forint értékben számláztak a Billingós katások. Ez 21,9 milliárd forintos, azaz 2,5-szeres növekedésnek felel meg az előző hónapok átlagához képest.

Augusztus utolsó 2 hetében nőtt meg igazán látványosan a számlázási aktivitás. Már a hónap második felében megközelítette a napi kiszámlázott összérték a hónap tipikusan legaktívabb első napjait. Egyértelműen kirajzolódik az is, hogy a legtöbben a hónap utolsó 3 napjára hagyták az utolsó katás számlák kiállítását. Augusztus 29-én 2-szeresére, 30-án 2,6-szorosára, míg 31-én a 4-szeresére nőtt a kiállított számlák összértéke a hónap első napjához képest.

Alig volt 12 milliós számlázás

Az is egyértelmű, hogy ezeknek a cégeknek a célja nem a 12 milliós keret teljes kihasználása volt. Ugyanis 2022. január 1-től augusztus 31-ig átlagosan mindössze 4980729 forint bevételre tettek szert.

A vállalkozások 16,3 százaléka számlázott legfeljebb 1 millió forint, 11,5 százaléka 1-2 millió forint közötti, 28,9 százalékuk 2-5 millió forint közötti, 18,6 százalékuk 8-12 millió forint közötti értékben, és csak 3,3 százalékuk lépte túl a 12 millió forintos kata-keretet.

A katával kapcsolatos változásokról részletesen itt írtunk

Forrás: azenpenzem.hu

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.