Lerobbanhat az autó, csütörtököt mondhat a mosógép, de egy komolyabb betegség is váratlanul ledönthet minket a lábunkról. Utóbbi a pandémiában valós rizikót jelent, ilyen esetekben pedig kifejezetten jól jön, ha van tartalék.

 A bezárások alatt a magyar emberek többsége szinte az összes tartalékát felélte, hiszen sokan a munkából is kiestek, és kénytelenek voltak nélkülözni.

Bár sokaknak egyáltalán nincs félretett pénze, a Generali felmérése szerint egyre többen igyekeznek megspórolni valamennyit. Egy átlagos kereső havonta 22 600 forintot tesz félre, és 7 hónapra elegendő megtakarítással rendelkezik. Ugyanakkor a gyerekes családoknak csak kevesebb mint a fele tudja ezt megengedni magának, a magyarok 36 százalékának pedig legfeljebb egy hónapra elegendő plusz pénze van.

A kutatás rámutat, hogy egy alig másfél hónapos, betegség miatti munkaképtelenség már felszámolhatja a meglévő családi megtakarítást, ami egy kiszámíthatatlan vírushelyzetben akár végleges anyagi csődhöz is vezethet. Szerencsésebb helyzetben vannak ugyan azok a háztartások, ahol ketten keresik meg a napi betevőt, ám ebben az esetben is átlagosan három hónapig húzhatják, ha szerencsétlen módon mindketten ágynak esnek.

Forrás: Blikk

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.