Az alulfinanszírozottság miatt visszaadta állami praxisát dr. Baumholczer Judit kozármislenyi fogorvos. Szerinte tarthatatlan a jelenlegi rendszer. A betegek nem maradnak ellátatlanul – írja a bama.hu.

Néhány héttel azután, hogy a fogorvosok országos sztrájkot tartottak az egészségbiztosítás keretében működő praxisok súlyos alulfinanszírozottsága miatt, egy baranyai doktornő arra az elhatározásra jutott, hogy kilép a rendszerből, és csak a magánpraxisát folytatja tovább.

– Harmincegy éve dolgozom – kezdte el mondanivalóját a kozármislenyi doktornő. – Az iskolaévek után dolgozni akartam, Darányba is elmentem volna. Akkor egy állás volt meghirdetve a megyében, Pécsváradon, ám oda egy fiatalember került. Én Szigetváron kezdtem, tíz évig ott szolgáltam, majd eljöttem Kozármislenybe.

A fogorvosnő körzetébe 4100-an tartoznak.

– Az egészségbiztosító által finanszírozott fogorvosi praxis alulfizetett, és húsz éve ugyanannyiért dolgozunk – mondja a doktornő. – Egy fogorvosi rendelő kiépítése több tízmillió forintot emészt fel, a helyiség megvásárlása, berendezése, és még nem beszéltünk az asszisztens és az én munkabéremről, járulékokról – hangsúlyozta. – Ott van még a gépek karbantartása, fúrószálak cseréje, rezsiköltség, kamarai tagság, és még sorolhatnám.

A kifizetési rendszer két részből áll. Van a bázisfinanszírozás, vagyis az alapfinanszírozás, ami a praxishoz tartozó páciensek számától függ. A másik a teljesítményalapú finanszírozás, minden beavatkozás pontot ér. A keret véges, minden hónapban van egy összeg, amit szétosztanak az OEP-el szerződött fogorvosok között. Kezdetben egy pont értéke 3 forint volt, ami mostanra 1,99-re csökkent. A fogorvosok szerint abból a pénzből, amit az állam ad, szinte lehetetlen biztosítani a páciensek számára az elvárható minőségű szolgáltatást.

– Hónapról hónapra azon töprengek, hogy hány százalék hiányzik, teljesítettem-e az elvártat a kifizetéshez. Ez a rendszer gyakorlatilag felemészt – jelentette ki dr. Baum­holczer Judit.

Márciusig helyettesít a városban

A doktornő korábban már jelezte a kozármislenyi polgármesternek, Bíró Károlynak, hogy szeptember harmincadikán megszünteti az államilag finanszírozott fogorvosi praxisát a városban. A nyár elején próbálkozott, hogy átadja a praxisjogát más fogorvosnak. Érdeklődők voltak, ám a tárgyalások nem vezettek eredményre. Októbertől helyettesítőként, megbízásos szerződéssel látja el a feladatokat hat hónapig, majd márciustól magánpraxisában fogadja a betegeket továbbra is Kozármislenyben. A város pályázatot ír ki a körzet fogorvosi álláshely betöltésére.

Korábban már sztrájkoltak

A megyében két hosszabb ideje betöltetlen fogorvosi praxis van, Hidason és Beremenden. Az utóbbiban megoldódik a probléma, dr. Baumholczer Judit januártól itt is helyettesíteni fog. Pár hete tiltakoztak a fogorvosok, csak a sürgős beavatkozásokat végezték el három napig a tb-támogatott fogászatokon. Így tiltakoztak, hogy évek óta sokkal kevesebb pénzt kapnak a betegellátásra, mint amennyiből a praxisaik még fenntarthatók lennének. Országosan a tiltakozáshoz közel ezren, a megyéből hetvenöten csatlakoztak. A kormány ígéretet tett, hogy a jövőben többlettámogatást biztosít számukra.

Forrás: bama.hu

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.