A munkavállalói érdekképviseletek feladatai, működési és együttműködési lehetőségei a mindennapokban a 2012. évi Mt. hatálya alatt.

A 2012-ben elfogadott és jelenleg hatályos Munka törvénykönyve az üzemi tanácsok hatáskörébe utalt néhány olyan témát is, amelyek jóval túllépnek a korábbi évek gyakorlatán: esélyegyenlőség, egyenlő bánásmód, családi élet és munka összehangolása, egészséges munkakörnyezet, környezetvédelem. Ahhoz, hogy a munkahelyeken érdemben lehessen foglalkozni e témák bármelyikével, újfajta nézőpontra van szükség, hiszen a Munka törvénykönyvén túlmutató ismeretek is kellenek ahhoz, hogy az új feladatok ellátása sikeres lehessen. A törvény a munkahelyeken ellátandó feladatok újraosztásával új dimenziókat nyit a munkavállalói és munkáltató közti kapcsolatok terén is, hiszen e feladatok ellátása a megszokottakon kívül új területeken is együttműködést kíván az oldalaktól. Tapasztalatunk az, hogy egyelőre sem a munkáltatók, sem a munkavállalók, illetve munkavállalói képviseletek (üzemi tanácsok, szakszervezetek) nem nyúlnak biztos kézzel ezekhez a témákhoz, mert nincs elegendő ismeretük arról, hogy pontosan milyen feladatokat is ró rájuk a törvény a megnevezett témákkal kapcsolatban – és még ismeretek megléte esetén sem mindig egyértelmű, hogy egy konkrét témához hogyan érdemes nekikezdeni, mi az, ami az egyes munkahelyeken fontos, amit ott helyben észre kell venni – mint ahogy nem egyértelmű az sem, hogy hogyan kell kommunikálni mindezt a munkáltató és a munkavállalók felé.

A kétnapos konferencia során a résztvevők megismerkedhetnek azzal, hogy hogyan értelmezzék a törvényben előírt új típusú feladataikat, és szakértői segítséget kaphatnak ahhoz is, hogy hogyan tárgyaljanak úgy hatékonyan a teendőkről, hogy se ők, se környezetük ne szenvedjen sérüléseket, és az egymás melletti, netán egymás ellenében való működést az együttműködés válthassa fel.

A konferenciára minden érdeklődőt, nagy- közép- és kisvállalkozások munkáltatóit, HR-es szakembereket, szakszervezeti és üzemi tanácsi képviselőt szeretettel várunk – és minden érdeklődőt szívesen látunk.

A konferencia minden előadásához kapcsolódóan egy-egy napos, gyakorlatorientált, kis csoportos műhelymunkát tervezünk a konferenciát követő egy hónapban, külön díjazás ellenében. Szekciódíj 15.000 Ft. A szekciókra a konferencián résztvevők kedvezményes 12.000 Ft-os áron jelentkezhetnek és túljelentkezés esetén előnyt élveznek. (A szekciókra való előzetes jelentkezés a konferencia helyszínén, valamint azt követően tehető meg.)

A konferencia programja

Jelentkezési információk

Jelentkezési lap