Fontos különbségek vannak a két ellátás között, amikkel nem árt tisztában lenni, főleg a koronavírus-járvány második hullámának közepén – írja a borsonline.hu.

 Évente 15 nap betegszabadság jár

Aki valamilyen betegség miatt keresőképtelenné válik,

ÉVENTE TIZENÖT MUNKANAPRA BETEGSZABADSÁGRA MEHET.

A betegszabadság tartamára a távolléti díj (alapbér + 6 havi teljesítménybér, bérpótlék összege) 70%-a jár. Az évi 15 napot a munkáltató adhatja ki, megfelelő orvosi igazolás esetén. A távolléti díj 70%-át ilyen esetben a munkáltató fizeti és nem a tb.

Üzemi baleset, veszélyeztetett terhesség vagy foglalkozási betegség miatt nem lehet betegszabadságot kivenni, viszont a nyugdíjas munkavállalóknak is jár ez a juttatás, függetlenül attól, hogy táppénzre jogosultak-e, vagy sem.

ERRE JOGOSULT, AKI A KORONAVÍRUS MIATT KARANTÉNBA KERÜL

- Elsősorban táppénzre (kivéve azt, aki a külföldi útja miatt lett karanténra kötelezve, ebben az esetben nem jár sem fizetés, sem táppénz), de aki például bizonyítottan a munkahelyén kapja el a vírust, az baleseti táppénzre is jogosult lehet.

- A szülők a gyermek megbetegedése esetén pedig gyermekápolási táppénzre jogosultak.

- Koronavírus-fertőzés miatt betegszabadság azonban nem jár.

Jövedelemfüggő a táppénz összege

A betegszabadság lejártát követően táppénzre lesz jogosult az, aki a betegsége miatt nem tud dolgozni. Ezt az ellátást már a tb fizeti és három feltétele van: szükség van hozzá tb jogviszonyra, fizetni kell hozzá a társadalombiztosítási járadékot, és orvosnak kell igazolni a betegséget. A táppénz időtartama legfeljebb egy év lehet, ha előtte egy évet dolgoztunk. Aki ennél kevesebb ideig volt bejelentve, az annyival kevesebbet lehet táppénzen is. Az összege jövedelemfüggő, de rendszerint a táppénz alapjának 50–60%-a.

A szülő csak az egyikre jogosult

- Fontos különbség a két fogalom között, hogy táppénzre a saját betegségen kívül, például a gyermekünk betegsége esetén is jogosultak vagyunk, betegszabadságot viszont csak saját betegség miatt lehet igényelni – hívja fel a figyelmet a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító.

- Gyermekápolási táppénzre jogosult az az anya, aki kórházi ápolás alatt álló, egy- évesnél fiatalabb gyermekét szoptatja, illetve az a szülő, aki 12 évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja vagy kórházban kezelik. A gyermekápolási táppénz összege megegyezik a normál táppénz összegével.

- A táppénznek van egy harmadik típusa is, a baleseti táppénz. Ilyen ellátást az kaphat, akit üzemi baleset ér. A baleseti táppénz összege a fizetés 100%-a, ha a baleset előtt 180 napig megszakítás nélkül biztosított volt valaki.

Forrás: borsonline.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.