Megtépázta a járvány az autószerelő szakmát. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakember szerint legalább 3 ezer autószerelő hiányzik az országból. Továbbra is hiányszakmának számít például az asztalos, az ács, de kevés a szobafestő és mázoló is. A Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára jelenleg nem lát jeleket arra, hogy a szakemberhiány jövőre számottevően mérséklődne. Az ATV Híradó riportja.

Híradónk kérdésére hosszan sorolta a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, hogy milyen munkához keresnek embert. Székely Tamás szerint a szolgáltató szektorhoz hasonlóan az iparban is számottevő a szakemberhiány. „A magasan kvalifikált munkaerő mellett, a szakképzett munkaerő is hiányzik, és ebben a tekintetben nincsen különösebben olyan ágazat, amely ne sínylené meg a szakemberhiányt” – mondta Székely Tamás.

Az autószerelő szakmát a járvány rágta meg. Az Autószerelők Országos Egyesületének elnöke 3 ezerre tette azok számát, akik szerinte hiányoznak az országból.

Cselényi Krisztina a színvonalas utánpótlásképzést hiányolja.

Szerinte nem igazán sikerül az iskolákban vonzóvá tenni a kézműves szakmákat. „ vről évre csökken a szakképzésbe érkezők száma, és nagyon nagy a pályaelhagyók száma is” – mondta híradónknak az Európai Bútor Szövetség elnökségi tagja, aki szerint több ezer munkavállalóról beszélünk.

Csáki Csaba tanítja és gyakorolja is a szobafestő, mázoló, tapétázó szakmát. Szerinte a tananyag már régen megújításra szorult volna. „A fiatalok ezeket az új technológiákat, új anyagokat sajnos nem ismerik, a szakképzés során ugyanis nem igazán találkoznak vele. Tisztelet azoknak a kollégáknak, akik ezt beviszik az iskolába” – fogalmazott híradónknak nyilatkozva a Csáki BT. ügyvezetője. Ő egyébként 60-70 százalékra becsüli azok számát, akik a papírok megszerzése után pályát módosítanak.

A Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára nem számít arra, hogy jövőre mérséklődik a szakemberhiány. A vállalkozók gondjait azonban nagyobbnak látja Perlusz László: a jelentős béremelés és alapanyagár-emelkedés kitermelése miatt. Mint magyarázta: egy ideig áremeléssel át tudják hárítania terheket, de van egy pont, ami fölé nem mehetnek, mert azt a magyar piac már nem bírná el.

A VOSZ főtitkára egyébként elsősorban a fizikai munkások körében tapasztal hiányt.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

 

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.