A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben a magyarországi munkáltatók 2021 első negyedévében átlagosan 3 százalékkal tervezik bővíteni jelenlegi munkaerőkeretüket – derül ki a ManpowerGroup friss munkaerőpiaci előrejelzéséből. Csupán a cégek 22 százaléka számít arra, hogy a munkaerő-felvételi aktivitásuk egy éven belül visszatérhet a járvány előtti szintre – írja a napi.hu.

A több mint 500 megkérdezett magyarországi munkáltató válaszai alapján a 2021 elején is óvatos létszámtervezés lesz a hazai cégeknél. A harmadik negyedévre tervezett 5 százalékos létszámcsökkentést követően immár ez lesz a második negyedév, amikor a szezonális hatásokat kiszűrve ismét mérsékelt, 3 százalékos munkaerő-felvételi szándék érvényesül majd az ágazatok többségében.

A válaszadók mindössze 10 százaléka várja azt, hogy 2021 szeptemberének végéig visszatér a koronavírus-járvány előtti időszak munkaerő-felvételi aktivitása - mondta Fehér Tamás, a ManpowerGroup ügyvezető igazgatója.  További 12 százalék a jövő év utolsó negyedére teszi ennek bekövetkeztét. Nem kevesebb, mint 67 százaléknyian ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hogy a korábbi létszámnövelési mértékek belátható időn belül nem fognak visszatérni.

Ők a nyertesek

Több szektor azonban már az első negyedévben is komoly mértékű létszámnövelésben gondolkodik: a gyártás-termelésben 9, a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén, illetve az építőiparban 5-5 százalékos a tervezett felfutás. Az étterem-vendéglátás szektor pedig továbbra is a legnagyobb vesztese a jelenlegi járványhelyzetnek: itt a jövő év elején további 13 százalékos létszámleépítés szerepel a várakozások között.

A legoptimistábban a nagy, 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégek döntéshozói nyilatkoztak: e körben a tervezett bővítés mértéke a kilenc százalékot is elérheti. A legkevésbé a 10 fő alatti mikrovállalkozások bizakodóak: náluk átlagosan 4 százalék lehet az elbocsátások mértéke a következő hónapokban.

Regionális bontásban is komoly eltérések vannak. Miközben a közép-magyarországi régióban a 12 százalékot is eléri a tervekben szereplő bővülés, az ország déli részén - a dél-dunántúli és dél-alföldi régiókban - 6-6 százalékos leépítésen gondolkodnak a cégvezetők. Érdekes ellentét, hogy miközben Pest megyében 12 százalék körüli növekedés várható, Budapesten további 4 százalékos leépítés rajzolódik ki a várakozásokból. Ennek oka lehet többek között az, hogy a fővárosban koncentrálódik számos olyan szolgáltatás, amelyekre a koronavírus továbbra is erősen negatív hatással van.

Lemaradtak a magyarok

A ManpowerGroup munkaerőpiaci előrejelzése globális szinten 43 ország és térség 38 ezer munkáltatójának válaszai alapján áll össze. Nemzetközi összehasonlításban a magyarországi első negyedéves kilátások a középmezőny alsó részén szerepelnek.

A legpozitívabb várakozásokat Tajvanban (+23 százalék) és az Egyesült Államokban (+17 százalék) és Szingapúrban (+15 százalék) találták, a lista alján kilenc olyan ország található, ahol visszaesés vagy stagnálás várható.

A vizsgált körben szereplő uniós országok közül az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Spanyolországban, Szlovákiában, Franciaországban, Horvátországban, Szlovéniában és Csehországban is kedvezőtlenebbek a kilátások, mint Magyarországon, miközben Csehország és Olaszország vállalatai a magyar várakozásokkal azonos, 3 százalékos létszámbővülést terveznek.

Forrás: napi.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.