Az elmúlt pár hónapban összeomlott a hazai ruházati kereskedelem – írja a HVG.

Csütörtök reggel érkeztek meg a KSH adatai az április kiskereskedelemről: az adatsorból az is kiderül, hogy a legnagyobb arányban a textil-, ruházati és cipőboltok forgalma zuhant, 90 százalékos volt a visszaesés. Ez pedig a foglalkoztatáson is meglátszik: a G7 vetette össze a NAV adatbázisában és az Optenben elérhető adatokat a kereskedelem 50 legnagyobb hazai szereplőjénél.

Február és április között a szegmensben foglalkoztatottak közel 10 százaléka veszítette el az állását. A kisebb cégeknél pedig még nagyobb arányban bocsátották el a dolgozókat.

A ruhát és cipőt értékesítő cégek közül külön is megnézték a 25 legnagyobbat, és ezeknek a cégeknek február és április között több mint 1300 fővel csökkent a létszámuk – így minden hatodik munkavállaló veszítette el az állását.

A legnagyobb leépítés a használtruha-kereskedelemmel foglalkozó Hádánál volt: ők 560 alkalmazottból már márciusban 400 embert küldtek el. Őket követi a Szinga-Sport Kft. 188 emberrel (hozzájuk tartoznak a Playersroom és a Sportfactory üzletek), majd a magyar H&M, a CCC és a Deichmann. A dolgozói felétől megvált a Reno cipő és a Springfield is.

A valós számokon változtat az is, hogy a NAV adatbázisában az átlagos statisztikai létszám szerepel. Így, ha valaki április közepén vesztette el az állását, akkor még fél embernek számít a statisztikában. Azok, akiket hónap közben küldtek el, majd a májusi adatban jelennek meg teljesen. Májusra azonban változás várható, hiszen megszűntek a kijárási korlátozások és az üzletek egy része is újra kinyitott.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.