A szakszervezetek elégedettek a bérmegállapodással, hosszú évek óta nem értek el ekkora sikert a munkavállalói érdekképviseletek, mint most - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

Kifejtette: a szakszervezetek tíz éve azért küzdenek, hogy a nettó minimálbér érje el a létminimumot, a szakmunkás bérminimum pedig nagyobb mértékben növekedjen a minimálbérnél.

A kormány és a szociális partnerek között kedden létrejött megállapodása szerint jövőre a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő, a járulékok 5 százalékkal csökkennek, 2018-ban a minimálbér újabb 8 százalékkal, a bérminimum 12 százalékkal nő és további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok.

A szakszervezeti vezető szerint a megállapodás hozzájárul ahhoz, hogy a megbomlott munkaerő-piaci folyamatok belátható időn belül egyensúlyba kerüljenek.
Fontosnak nevezte Palkovics Imre, hogy a magyar szakképzett munkaerő megmaradjon a munkahelyén, szerinte a megbecsültséget a megélhetési feltételek biztosításával is meg kell adni.

A Munkástanácsok elnöke szólt arról, hogy a bérmegállapodás a magyar gazdaság versenyképességét is növeli, a vállalkozásoknál, így a kkv-knál is a bér nemcsak költség elsősorban, hanem hatékonysági kérdés is. A béremelés rákényszeríti a vállalkozásokat arra, hogy hatékonyabban szervezzék a legértékesebb elemet, az élő munkaerőt - mondta Palkovics Imre.