Megkezdődnek ma a tárgyalások a jövő évi minimálbérről, valamint a munka törvénykönyvének tervezett módosításáról a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán, amelyen részt vesz Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is – értesült a Magyar Idők. A minimálbér-tárgyalások mellett – információnk szerint – a kormány bemutatja a kafetériarendszer átalakításával kapcsolatos terveket is. Az érdekképviseletek korábban már eljuttatták javaslataikat a kormányzatnak, azonban még mindig nem lehet tudni, hogy a korábbi juttatásokat alapbéresítik-e, és a béren kívüli juttatás plafonja mekkora lesz.

A felek tárgyalnak a munka törvénykönyvének tervezett módosításáról is. Úgy tudjuk, szó lesz a vasárnapi boltzár visszavonása miatti munkavégzéssel kapcsolatos juttatásokról, a jelenlegi szabályozás tervezett megváltoztatásáról is. Szintén a dolgozókat érinti a készenléti munkakörrel kapcsolatos újraszabályozás, de tárgyalnak a sztrájktörvényről is.
A korkedvezményes nyugdíj tavalyi kivezetését követően maradtak nyitott kérdések, az érdekképviseletek ezzel kapcsolatban is tárgyalásokat kezdenek a kormánnyal, elsősorban azok helyzetét rendeznék, akik mindössze néhány hónappal csúsztak le a korkedvezményes nyugdíjról. A kormány 5,5 százalékos minimálbér-emelést javasol jövőre, a szakszervezetek feltehetően ennél jóval magasabb bővülést kezdeményeznek.

Forrás: Magyar Idők