Még mindig nincs megállapodás a 2021-es minimálbér összegéről. A szakszervezetek hétfőn délelőtt ülnek tárgyalóasztalhoz a munkáltatói oldal képviselőivel. November óta mindkét fél engedett valamit, így a munkavállalók a korábbi, 10 százalékos emelés helyett 6 és fél százalékos javaslattal fognak élni, amíg a munkaadók legfeljebb 3 százalékot tartanának elfogadhatónak. Bár szerintük a válságos gazdasági helyzetben egyáltalán nem lenne szabad béremelésről beszélni – olvasható az ATV weboldalán.

A kormányoldal képviselete nélkül, munkáltatók és munkavállalók között folytatódnak hétfőn a jövő évi minimálbérről szóló tárgyalások.

A minimálbér összege jelenleg nettó 107 ezer forint.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint viszont nem olyan sürgős, hogy megállapodásra jussanak. Jóllehet, a november óta tartó tárgyalások során mindkét fél kénytelen volt engedni. Munkavállalói oldalon 10%-os emelésről indult az alkudozás és most 6 és fél %-on áll, a munkáltatók viszont kizártnak tartottak bármiféle növekményt.

A portfolio.hu elemzője, a jövő évre becsült 3%-os infláció mellett 4-5%-os emelkedést tartana reálisnak.

Hornyák József elmondta, „a gazdaság növekedni fog, minden előrejelzés szerint, a kiskereskedelem, az ipari termelés, a szolgáltatói szektor, minden bővülni fog. Ezért azt gondolom, hogy mind a két oldalnak egy kicsit engednie kell az álláspontjából és a kettő között lenne reális, hogyha találkoznának.”

Az elemző kitért arra is, hogy a járvány előtt jobb alkupozícióban voltak a munkavállalók, mert amíg idén sokan a leépítés mellett döntöttek, korábban inkább a munkaerőhiány okozott gondot a cégeknek.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!